Vr Vrijdag: Is augmented reality interessant voor games?
Nieuws

Vr Vrijdag: Is augmented reality interessant voor games?

In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering: spelideeën voor augmented reality.

Augmented reality is een veelbelovende technologie die wel eens smartphones zou kunnen vervangen. Want waarom zou je op een kleine rechthoek in je hand de routeplanner raadplegen als je je blikveld kan vullen met een virtuele pijl die je precies de goede kant op stuurt? Ar-headsets zijn nog zeker niet op het punt dat ze geschikt zijn voor dagelijks gebruik, maar daar wordt druk aan gewerkt. Zowel Facebook als Apple hebben diverse ar-headsets in hun laboratoria, die bedoeld zijn voor gewone gebruikers.

Het praktische nut van ar staat ook niet ter discussie. Waar bij virtual reality nog wel gedacht wordt dat het vooral voor spellen en sociale interactie interessant is, wordt bij ar toch meteen gedacht aan virtuele tv-monitors, contextuele informatie en allerlei andere hulpmiddelen die ons in real-time data over onze omgeving kunnen verschaffen. Maar zou je met ar ook kunnen gamen? Nou, het kán sowieso. Dat blijkt al uit de diverse ar-games in Apple’s App Store. Helaas zijn dat tot nu toe vooral demo’s. En bovendien draait dit allemaal op een smartphone, wat nou niet echt een overtuigende illusie oplevert.

Maar stel dat we écht een goede ar-bril hebben, waarmee we virtuele beelden en de werkelijkheid naast elkaar zien en ‘geloven’ dat de illusie ook echt is. En laten we eens een aantal bestaande games op een rij zetten die wellicht dankzij ar een extra dimensie kunnen krijgen.

©GMRimport

Civilization

Net zoals we in ons vr-overzicht zeiden, is er iets onweerstaanbaars aan het ‘echt’ overzien van een spelwereld die we zelf regeren. Het spel is eigenlijk al een bordspel, en dat zou perfect tot zijn recht komen aan een echte keukentafel. Stel je voor dat je behalve het speelbord ook je vrienden als projectie rond je eigen tafel ziet zitten, en je hebt een sociale game-avond die alle lol van ‘echte’ bordspellen combineert met de diepgang en complexiteit van een computerspel.

Dungeons & Dragons

Nee, niet de computergame. Het bordspel. En als we zeggen ‘bordspel’. bedoelen we de pen-en-papier rollenspelen zoals die al sinds de jaren 70 worden gespeeld. Een D&D-sessie vraagt best wat organisatie, net zoals alle gezelschapsspellen. Een D&D-campaign kan weken of zelfs maanden duren, en dan lukt het natuurlijk lang niet altijd om de agenda’s op één lijn te krijgen. Het idee dat je via virtual presence in ar samen aan tafel gaat zitten en onder leiding van de Dungeon Master het avontuur verder speelt, is dus al aanlokkelijk. Maar combineer dit eens met de extra mogelijkheden van augmented reality-beelden. Veel D&D-sessies maken al gebruik van miniatuurtjes en schitterend versierde landkaarten. Dat kan beter in ar: een deel van de kerker die op de keukentafel verschijnt! Monsters en andere NPCs die geanimeerd rondlopen! En dat alles terwijl je met z’nn allen al dan niet fysiek in dezelfde ruimte speelt.

©GMRimport

Resident Evil

Wat nou als je eigen omgeving opeens overspoeld wordt door zombies en andere gedrochten van Umbrella Corporation? Dankzij ar is het nu al mogelijk om virtuele personages in je omgeving te projecteren. Diverse ar-demo’s laten je ook al een potje zombies knallen. Maar laten we het eens een stapje verder nemen. Stel dat een ar-versie van Resident Evil niet alleen je huiskamer, maar ook je wijk in kaart kan brengen (leve Google Maps) en op basis hiervan een groot en (virtueel) gevaarlijke spelwereld creëert? Een wandeling naar de plaatselijke supermarkt wordt opeens een survival horror-tocht door een post-apocalyptisch landschap, waarbij er elk moment van alles uit de bosjes kan springen. Het enige probleem hierbij is dat als zo’n spel te intens wordt, je die arme buurvrouw die haar hondje uitlaat ook wel eens zou kunnen aanzien voor een Nemesis en hellehond.

Metal Gear

Okay, we weten dat Metal Gear op sterven na dood is, en dat Hideo Kojima nooit meer een nieuw deel gaat maken. Maar stel even dat we in een alternatief universum leven waar dat niet het geval is (en PT nu inmiddels ook echt als Silent Hills te koop zou zijn). Hoe geweldig zou een tactische spionagegame zijn die virtueel met de echte wereld combineert? Sluip langs bewakers, verzamel keycards en versla eindbazen, opnieuw in een spelwereld die is gebaseerd op je echte omgeving. Misschien is dit ook heel mooi te combineren met een multiplayeraspect, waarbij verschillende operatives elkaar uit kunnen schakelen door hen met virtuele hinderlagen en virtuele wapens te verrassen. Wie ooit de film ‘Gotcha’ heeft gezien, kan zich hier iets bij voorstellen: je weet niet wie in je omgeving ook een agent is, en opeens is je hele wereld een spannend spionage-avontuur.

©GMRimport

Pac-Man

(Dramatische muziek, filmtrailerstem) “In jouw wereld… ben jij Pac-Man. Vier spoken. Zes energiepillen. En jouw omgeving is je doolhof. Deze zomer… is geel de kleur van heroïek.”

Genoeg gezegd. Die trailer moet gemaakt worden. Die game? Meh.

Mario ar

Een van de leuke beloften van ar is dat een goede augmented reality-headset je omgeving heel gedetailleerd kan inscannen en kan omzetten tot een driedimensionaal model. En daar kunnen vervolgens allerlei voorwerpen en personages op geprojecteerd worden. Dat brengt ons als vanzelf bij Mario. Een platformspel waarin jij de beroemde snorrenmans door je eigen kamer laat springen moet toch een hele ervaring zijn. De grond is opeens lava, je bureau van ijs en die toren bestaande uit Goombas zou wel eens net zo hoog kunnen worden als jijzelf. De uitdaging voor Nintendo zou natuurlijk zijn dat ar Mario voor elke omgeving moet kunnen werken én dat er voldoende variatie te vinden is, zelfs al speel je steeds in dezelfde kamer. Mario is immers meer dan rennen en springen. Mario is een showcase van vindingrijkheid. Maar dat probleem laten we aan Nintendo over om op te lossen. Wij zijn meer van de ideeën.

©GMRimport

Welk spel zou jij willen spelen in augmented reality? Laat het weten in de reacties!

Meer Vr Vrijdag:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten
Nieuws

NetEase zou van plan zijn diverse studio's buiten China te sluiten

Amerikaanse Marvel Rivals-ontwikkelaar al ontslagen, deel van Liquid Swords ook

Het uit China afkomstige NetEase - onder andere bekend van Marvel Rivals - zou van plan zijn om meer dan twaalf ontwikkelstudio's te sluiten.

Dat blijkt uit een reportage op Game File, de betrouwbare nieuwsbrief van gamejournalist Stephen Totilo. Eerder deze week werd de Amerikaanse tak van NetEase dat meehielp aan de ontwikkeling van Marvel Rivals al ontslagen. Daarnaast vielen er ontslagen bij het door NetEase gefinancierde Liquid Swords, de nieuwe studio van een van de oprichters van de Just Cause-ontwikkelaar.

Dit zou volgens Totilo nog maar het topje van de ijsberg zijn. Hij claimt dat meer dan een dozijn studio's mogelijk worden gesloten of verkocht, en dan met name de studio's van het bedrijf die buiten China gevestigd zijn. Dit zou een bewuste strategie zijn van het bedrijf om minder focus op deze teams buiten zijn thuisland te creëren.

NetEase is een van de grootste gamebedrijven ter wereld. NetEase heeft de afgelopen jaren samen met gerenommeerde ontwikkelaars overal ter wereld nieuwe gamestudio's opgericht, en het lijkt er dus op dat sommige van deze studio's nu dreigen gesloten of verkocht te worden.

Zo heeft NetEase geïnvesteerd in Rebel Wolves, een studio bestaande uit voormalige ontwikkelaars van CD Projekt Red waar men aan Blood of Dawnwalker werkt. Met Dragon Quest-Ryutaro Ichimura werd PinCool opgericht, het bedrijf kocht Heavy Rain- en Detroit: Become Human-studio Quantic Dream, Like a Dragon-bedenker Toshihiro Nagoshi opende met NetEase Nagoshi Studio en No More Heroes-ontwikkelaar Grasshopper Manufacture werd gekocht. Het is maar een kleine greep in de investeringen en aankopen die het Chinese bedrijf de afgelopen jaren heeft gedaan.

Ondanks de geruchten onthulde NetEase deze week recordcijfers voor het afgelopen kwartaal. Er werd een stijging van 1,5 procent aan omzet op het gebied van games en services waargemaakt ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Die omzet stond het afgelopen kwartaal op 2,9 miljard dollar. Marvel Rivals heeft inmiddels 40 miljoen spelers.

Overigens claimt Bloomberg in een artikel over NetEase-CEO William Ding dat hij overwoog Marvel Rivals te annuleren voor release. Ding zou het niet hebben zien zitten om Disney te betalen voor de rechten op Marvel-personages. Ook werd besproken of het mogelijk was om de superhelden voor zelfbedachte personages te vervangen. NetEase zelf ontkent deze claims en claimt sinds 2017 een nauwe samenwerking met Marvel te hebben.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden
Nieuws

Nieuwe regisseur voor aankomende Street Fighter-film gevonden

De première staat gepland op 20 maart 2026

De live-action Street Fighter-film die eerder al werd aangekondigd heeft een nieuwe regisseur, namelijk Kitao Sakurai.

Dat meldt The Hollywood Reporter. Sakurai is vooral bekend van de in 2021 verschenen Netflix-film Bad Trip met komediant Eric André in de hoofdrol. Sakurai regisseerde ook The Eric André Show. Verder heeft hij enkele afleveringen van de Twisted Metal-televisieserie geregisseerd.

Hij neemt het stokje over van Danny en Michael Philippou, twee broers uit Australië die afgelopen jaar de film niet meer bleken te kunnen regisseren vanwege een mismatch in planning.

Concrete details over de live-action film zijn er nog niet. Wel zou de eerder aangekondigde premièredatum van 20 maart 2026 nog haalbaar zijn. Capcom, de ontwikkelaar en uitgever van de gamereeks, is wel betrokken bij de verfilming.

Er zijn al vaker (animatie)films gebaseerd op Street Fighter uitgekomen. Een van de bekendere voorbeelden is de in 1994 verschenen gelijknamige film met Jean-Claude van Damme als Guile en wijlen Raúl Juliá als M. Bison. In 2009 verscheen Street Fighter: The Legend of Chun-Li, met Kristin Kreuk als Chun-Li.

De meest recente game in de fighterreeks is Street Fighter 6, dat beschikbaar is op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S en pc. Tom Kerkhof beloonde de game met een 9: "Door de gelikte presentatie, inventieve besturing en de uitgebreidste singleplayer-ervaring die de franchise ooit heeft gehad, is Street Fighter 6 toegankelijker dan ooit. Het spel oogt geweldig en speelt zelfs nog beter. Dit is zonder twijfel een van de leukste vechtspellen van de afgelopen tijd – en daarmee ook een van de beste delen uit de reeks."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!