Vr Vrijdag: Hoe staat het met de Oculus Quest?
Nieuws

Vr Vrijdag: Hoe staat het met de Oculus Quest?

In deze tweewekelijkse rubriek gaat Gamer.nl dieper in op virtual reality, de beste games, de controverses en vooral waarom het je zou moeten interesseren. In deze aflevering van Vr Vrijdag: hoe gaat het met de Oculus Quest?

De Oculus Quest is nu ongeveer een jaar op de markt. Bij de lancering hadden we al hoge verwachtingen van mobiele, kamervullende vr. Die verwachtingen werden alleen maar hoger bij de introductie van Oculus Link, waarmee de Quest niet allee de eigen mobiele software kan draaien, maar aan een pc gekoppeld kan worden voor ‘volwaardige’ pc-vr. Daarmee werd de Quest feitelijk de Switch van vr: gebruik hem thuis met je gaming-pc, of ‘onderweg’ (lees: waar je maar wil) met de eigen software. Daar kwam vervolgens nog een extra verrassing bij in de vorm van hand-tracking, zonder dat je daar extra hardware voor nodig hebt: gewoon door de ingebouwde sensors. Maar heeft dat alles geholpen om van de Quest de eerste echte mainstream vr-headset te maken? We nemen een kijkje.

©GMRimport

Verkoop

Als je op dit moment enthousiast bent over vr en een Quest (of Rift) wil kopen: vergeet het. Beide apparaten zijn overal uitverkocht en op eBay worden woekerprijzen gevraagd. Dat ziet er dus uit als een succes, ware het niet dat het ook betekent dat dit heel vervelend is voor wie in de Matrix wil stappen. We weten overigens niet wat de werkelijke aantallen zijn die Oculus van de Quest heeft verkocht. Het bedrijf houdt daar nog stevig de lippen over op elkaar.

Wel werd onlangs bekend dat er meer dan $100 miljoen aan Quest-software is verkocht. Dit gaat dus puur om speciale Quest-software, zonder pc-vr-software. Twintig titels in de Oculus-winkel hebben elk meer dan een miljoen dollar opgehaald, waarvan er tien meer dan 2 miljoen dollar opbrachten. Dat zijn cijfers die er op duiden dat het Quest-ecosysteem voor een aantal bedrijven inmiddels een aardige boterham oplevert.

©GMRimport

Games

Maar hoe gaat het met de software zelf? Is die de moeite waard? Als we kijken naar het aanbod, ziet dat er inmiddels heel gevarieerd uit. Zoals te verwachten zijn er veel ritmegames die het voorbeeld volgen van break-out-hit Beat Saber. Maar ook is er een heuse mmo (Orbus VR) en een hele lijst aan shooters. Denk hierbij aan RoboRecall en Dead and Buried. Een steeds groter aanbod aan avonturenspellen (Apex Legends, Moss, I Expect you to Die) en sportspellen (BoxVR) zorgen voor er voor dat er voor elk wat wils is..

Maar we moeten eerlijk zijn: geen van deze games op zich is een killer app zoals Half-Life: Alyx dat is voor pc-vr. Het feit dat Echo Arena inmiddels op de Quest speelbaar is, geeft goede hoop, maar als je kijkt naar individuele titels kan de Quest het qua diepgang en variatie nog niet opnemen tegen de Nintendo Switch, om die eerdere vergelijking aan te houden.

©GMRimport

Ervaring

Toch heeft de Quest hierbij een troefkaart, namelijk dat het virtual reality is. Dat klinkt flauw, maar de grote selling point van een vr-headset blijft natuurlijk dat het een vr-headset is, waarmee je letterlijk in een andere wereld kan stappen die je helemaal omsluit. Quest is hierbij alleen maar beter geworden, dankzij updates in de interface en een heel solide en betrouwbare kamervullende vr-ervaring.

Link

En dan is er de Link-optie. Met een compatibele kabel (USB2.0 naar USB-C) kan je de Quest aan de pc koppelen om pc-vr-games zoals Half-Life: Alyx te spelen. Na enige updates in de software gaat dit nu een stuk makkelijker, en de daadwerkelijke ervaring doet nauwelijks onder voor een ‘gewone’ pc-headset. Alleen is het draagcomfort door het iets grotere gewicht minder dan van een Rift-S of Valve Index.

©GMRimport

Is het genoeg?

De grote vraag na een jaar Quest-gebruik is of de Quest solide genoeg is om de massa te bekoren. En daar zien we toch nog een paar haken en ogen. Want hoewel ontwikkelaars steeds meer uit de Quest weten te persen, ziet het er wel naar uit dat de grafische capaciteit van exclusieve Quest- games nu al bijna bereikt is. Ontwikkelaars lossen dat op met beter grafisch ontwerp, maar nu al is te merken dat de system-on-a-chip gewoon net niet krachtig genoeg is om nog een paar jaar visueel bevredigend te blijven. Dat wil niet zeggen dat de Quest de concurrentie met consoles en pc’s niet aankan op gebied van plezier. Om een analogie te maken: The Witcher 3 op Switch is dan misschien wel minder mooi, maar zeker niet minder leuk.

Toch voelt alles aan de Quest, hoe goed ook, als een eerste versie. De Link-kabel is en blijft in feite een hack. De hand-tracking werkt, maar lijkt ook vooral een experiment. Alsof de mensen in het lab dachten: ”wat kunnen we nog meer met deze hardware?”

Kopen of wachten?

Dat is niet erg. Wie nu een Quest koopt (als je er een kan vinden) valt daar geen buil aan. Maar ergens knaagt het gevoel dat juist de Quest gebaat is bij een betere, snellere, lichtere Quest 2. Eentje met ingebouwde HDMI-uitgang en met genoeg capaciteit om klassieke pc-vr-games als Lone Echo of From Other Suns te kunnen draaien.

De geruchtenmolen over een Quest-opvolger draait al op volle toeren. Er zou al een opvolger klaar staan om in 2020 te verschijnen, maar Covid-19 gooide (zoals we inmiddels gewend zijn) roet in het eten. De vraag is dan ook: is het op dit moment slim om een current-gen Quest aan te schaffen, of om te wachten? Hopelijk komt Oculus snel met een concrete aankondiging. Duidelijk is in elk geval dat de Quest na een jaar op een ruime voldoende staat, maar met een boel ruimte voor verbetering.

Lees ook eerdere edities van Vr Vrijdag:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Tony Hawk zelf wilde graag nieuwe muziek in Pro Skater 3+4
Nieuws

Tony Hawk zelf wilde graag nieuwe muziek in Pro Skater 3+4

Er zijn tot nu toe al veertig nummers bekendgemaakt, maar er volgen er nog meer

Eerder bleek al dat de soundtrack van Tony Hawk's Pro Skater 3+4 zowel muziek uit de oorspronkelijke versies van de games, als nieuwe nummers bevat. Dat is blijkbaar omdat Tony Hawk zelf daar op aandrong.

Dat liet de professionele skater op Instagram weten. "Het was mijn keuze om wat andere nummers van dezelfde artiesten op de soundtrack te plaatsen. Ik hoop dat het ontdekken (van nieuwe muziek) de helft van de lol is. Het is een grote reden waarom deze soundtracks in eerste instantie aansloegen. Dus luister er naar en geniet er van."

De afgelopen weken zijn er tweemaal twintig nummers onthuld die op de soundtrack van Tony Hawk's Pro Skater 3+4 staan. Hawk zelf benadrukt dat er nog meer nummers volgen, "zowel oude als nieuwe".

Hawks opmerking lijkt deels een reactie op de kritiek die hier en daar wordt gegeven op het feit dat de soundtrack niet precies gelijk is aan de soundtrack van de oorspronkelijke games. Dit gold overigens ook al voor de soundtrack van Tony Hawk's Pro Skater 1+2.

Eerder bevestigde nummers die op de soundtrack van 3+4 staan, zijn onder andere Ace of Spades van Motörhead, 96 Quite Bitter Beings van CKY, King of the Beach van Wavves, Hollywood Baby van 100 Gecs, My Adidas van Run D.M.C. en 2 Minutes to Midnight van Iron Maiden.

Tony Hawk’s Pro Skater 3+4 giet Tony Hawk's Pro Skater 3 en Tony Hawk's Pro Skater 4 in een modern jasje, met verbeterde graphics, de oorspronkelijke soundtrack, alle oude levels en nieuwe skateparken, waaronder Waterpark. Ook Create-A-Skater en Create-A-Park keren terug.

Overigens nam de oorspronkelijke versie van Tony Hawk's Pro Skater 4 de structuur van de campagne op de schop. Levels waren groter en de tijdslimiet van 2 minuten kwam te vervallen. In deze collectie zullen er echter nieuwe opdrachten in de levels van Tony Hawk's Pro Skater 4 te vinden zijn die wel bij de timer van 2 minuten passen.

Tony Hawk's Pro Skater 3+4 verschijnt op 11 juli voor Xbox Series X en S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch en pc (Steam, Windows en Battle.net). Ook staat het spel vanaf de releasedatum op Xbox Game Pass.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
In Ghost of Yotei kunnen spelers met twee katana's tegelijk vechten
Nieuws

In Ghost of Yotei kunnen spelers met twee katana's tegelijk vechten

Ook zitten er geheel nieuwe wapens in het spel

Het is in Ghost of Tsushima-vervolg Ghost of Yotei mogelijk om tijdens gevechten twee katana's tegelijk te gebruiken.

Dat valt te lezen op de officiële website van de game. Naast de 'dual katana'-optie, zijn er ook nieuwe wapens als een kusarigama en ōdachi in de game te vinden. Op de website valt ook te lezen dat het nieuwe hoofdpersonage, Atsu, zint op wraak nadat haar familie is vermoord, en dat ze om haar reis door Japan te bekostigen jacht kan maken op criminelen en andere werkzaamheden kan verrichten.

Het vorig jaar aangekondigde Ghost of Yotei verschijnt ergens dit jaar voor PlayStation 5 - een precieze releasedatum is er nog niet. De game speelt zich af in 1603 - meer dan driehonderd jaar na Ghost of Tsushima - en draait zoals gezegd om een nieuwe personage genaamd Atsu. Het spel speelt zich af in het Noorden van Japan, rondom Mount Yōtei. Hieronder is nog eens de aankondigingstrailer te zien.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!