Voorspel: Bayonetta laat zichzelf niet behandelen als een seksueel object
Nieuws

Voorspel: Bayonetta laat zichzelf niet behandelen als een seksueel object

Het derde deel in de populaire Bayonetta-reeks komt bijna uit. Van te voren weet je precies wat je kunt verwachten van deze game en dat is helemaal niet erg. We krijgen een vaag verhaal, over-the-top gevechten met pistolen aan benen en armen, demonische aanvallen gemaakt van haar en een camera die regelmatig over de borsten en kont van hoofdpersonage Bayonetta glijdt. Toch krijgt de heks deze keer meer kleren aan, als je daarvoor kiest.

Als je Bayonetta van PlatinumGames speelt is alles wat er op het scherm gebeurt compleet logisch, maar dat stopt zodra je de game aan iemand laat zien. Dat komt niet alleen door de onnavolgbare actie vol visueel geweld. Het is voornamelijk de overdreven seksualisering van hoofdpersonage Bayonetta waardoor de game op dat soort momenten ongemakkelijk is.

Regelmatig zit de camera net tussen Bayonetta's benen of achter haar kont en verdwijnen al haar kleren. Dit zijn absoluut geen games die je aan je ouders laat zien in een argument over hoe volwassen het medium is geworden. Toch is er meer met Bayonetta aan de hand dan zomaar het zoveelste geseksualiseerde vrouwelijke gamepersonage.

©GMRimport

Bayonetta omarmt haar seksualiteit namelijk. Ze viert het in elke beweging. De camera beweegt niet altijd naar haar kruis, maar zij beweegt haar kruis naar de camera zonder ooit een slachtoffer te zijn van die camera. Ze wordt niet in beeld gebracht alsof je er eigenlijk niet naar mag kijken. Ze wil graag dat je kijkt. Ze geniet ervan als je misschien wel een beetje moet blozen.

Constant flirt ze tijdens de gevechten met de vijanden en met jou als speler, omdat ze weet dat je kijkt en geniet van wat je ziet. Ja, ik deed net een breakdance terwijl er kogels uit de pistolen aan mijn enkels vlogen en ik ging daarna op de grond liggen met mijn kont omhoog en gaf je een knipoog. Heerlijk he? 

Strakke kleding gemaakt van haar 

Het verschil waarop mannen en vrouwen worden afgebeeld in games is een bekend fenomeen. Steeds meer game-ontwikkelaars zijn zich bewust van dit verschil en proberen er wat aan te doen. Toch is het overduidelijk dat vrouwen vaker geseksualiseerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de bepantsering in fantasygames, waarbij de vrouwelijke personages nog maar net een stukje stof of metaal over hun intieme delen hebben, terwijl de mannen praktische armor dragen die hen compleet beschermt van aanvallen.

Bayonetta heeft soms zelfs geen stukje stof meer aan. Haar strakke dominatrixpakje bestaat uit haar. Tijdens gevechten kan ze aanvallen met dit haar, waardoor ze zelf naakt en dus compleet onbeschermd achterblijft. Maar Bayonetta is op dat moment alles behalve kwetsbaar. 

©GMRimport

Vaak worden geseksualiseerde vrouwen in games en kunst als zwak neergezet. Hun schoonheid en onschuld moet beschermd worden door een man. Bayonetta gaat daar recht tegenin, want ze heeft noch bepantsering, noch een beschermer nodig. Bayonetta is sterk en verslaat talloze vijanden zonder een druppeltje zweet. Als het fout gaat ligt dat aan jou als speler en niet aan haar. 

Zelf geschreven 

Het is met games wel vreemd om het over de zelfbeschikking van een personage te hebben. Het beste voorbeeld van die ongemakkelijkheid is Quiet uit Metal Gear Solid 5. Dit personage heeft nauwelijks kleren aan, omdat ze ademt via haar huid. Dat concept wordt als excuus gegeven waardoor het personage zo gekleed is, want je wil toch niet dat ze stikt? Toch heeft ontwikkelaar Hideo Kojima die reden zelf in het leven geroepen om Quiet bijna naakt rond te laten lopen.

Met Bayonetta kun je hier op eenzelfde manier naar kijken. Bayonetta omarmt haar seksualiteit en schaamt zich nooit, maar is dat een teken van een sterk personage, of is dat ook een excuus om extra veel boob-, ass- en crotchshots te laten zien? 

©GMRimport

In het geval van Bayonetta lijkt het meer te zijn dan dat. Haar seksualiteit is namelijk maar een deel van een verder uitgediept personage. Bayonetta is ook sterk in de manier waarop ze vecht, ze is slim in de manier waarop ze praat en altijd een weerwoord heeft en ze heeft compassie voor haar vrienden en familie. Bayonetta weet dat ze sexy is, maar laat zichzelf niet behandelen als een seksueel object. 

Kuisheidmodus 

Bayonetta 3 doet nu iets opvallends: de game heeft een speciale kuisheidmodus. De Naive Angel Mode zorgt ervoor dat Bayonetta niet naakt wordt als ze demonen of wapens oproept. Dat voelt raar. Hoewel Bayonetta's overdreven seksuele karakter maar een deel is van wie ze is, is het wel onlosmakelijk verbonden met haar personage. Bayonetta is een krijger, een heks en ze druipt seks.

Maar niet iedereen speelt deze games alleen of met mensen in de buurt die daar hetzelfde over denken. Als jij bijvoorbeeld bij je ouders woont en Bayonetta 3 wil spelen, ben je waarschijnlijk heel dankbaar voor deze modus.

Na de onthulling van de Naive Angel Mode werd er hier en daar gemopperd dat deze nieuwe modus censuur is. In het verleden is er zeker bij lokalisatie wel eens wat gekuist, voornamelijk in het wat preutse Amerika. Toen Fatal Frame: Maiden of Black Water bijvoorbeeld naar Wii U kwam, zijn er sexy outfits (een bikini die alles nog maar net binnenboord houdt) uit de game verwijderd in verband met de leeftijdsclassificering. In de oorspronkelijke versie van The Witcher kregen de naakte Dryads wat kleding voor de Amerikaanse release, inclusief langere haren om de tepels te bedekken. Later is dit met een patch weer rechtgetrokken (of uitgetrokken).

En wie kan de 'vagina bones' vergeten? In Tokyo Mirage Sessions #FE kregen de vrouwelijke personages wat meer kleding voor de Westerse release. Tevens zijn er lijnen aan de onderkant van de buik van een personage verwijderd. Op Twitter reageerde iemand daarop met: “Niet enkel hebben ze haar decolleté verwijderd, maar ook haar vaginabotten”.

Maar wees gerust: de Naive Angel Mode in Bayonetta 3 is letterlijk een optionele functie. Als je de optie niet aanzet, wordt er niets bedekt wat niet al in de vorige games werd bedekt. In de trailers voor Bayonetta 3 is in ieder duidelijk dat de heks niets inlevert op haar sexy overkomen. Haar benen gaan uit elkaar en de kleren gaan uit, precies zoals we van haar gewend zijn.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!