EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.
De software van Ouya is een launcher, ofwel een laag over het systeem zoals HTC Sense, Samsung TouchWiz of Facebook Home. In die launcher zit het eigen ecosysteem, een winkel met geschikte games. Zo´n selectie van games is mooi, maar wat als je al een spel hebt dat werkt met je ´console´? Helaas moet je het opnieuw aanschaffen.
Dan nog een euvel waar gamers niet zo vrolijk van worden. Games gemaakt voor touchscreens (het grootste deel in Google Play) werken meestal niet met Ouya en concurrenten. We spreken dus niet meer over een ´lichte afhankelijkheid´ van ontwikkelaars als we het over Ouya en vergelijkbare apparaten hebben: het gaat hier om volledige afhankelijkheid. Gelukkig is aan die afhankelijkheid wat te doen, want in Google Play zijn veel programmaatjes beschikbaar die touchscreengebaren mappen naar knoppen van een externe controller. Zo game je op elk apparaat dat een controller ondersteunt.
We zetten vijf alternatieven naast elkaar die zich in dezelfde prijskla e als Ouya bevinden. Nvidia´s Shield noemen we met opzet niet, omdat dit systeem bijna even duur is als een console en andere functies, zoals het draadloos streamen van pc-games, toevoegt. De voorbeelden die we noemen zijn vergelijkbaar met Ouya óf te configureren zodat ze dezelfde mogelijkheden hebben. We beginnen met een voor de hand liggende concurrent: de GameStick van PlayJam.
1. De GameStick: nog zo´n Kickarter-succes, maar dan draagbaar
Dit is wellicht de bekendste concurrent als het om compacte Android-consoles gaat. De GameStick huist volledig in een controller, die wel wat weg heeft van de oudere Nintendo-controllers, maar dan mét pookjes. In de controller is ruimte overgelaten voor de GameStick zelf, die in de tv gaat. De stick tapt zijn energie uit nieuwere tv´s die MHL (Mobile High-Definition Link) ondersteunen en is dus overal mee naar toe te nemen. Ondersteunt je tv geen MHL, dan ontvangt de stick stroom via een meegeleverd kabeltje.
De draagbaarheid is een unique selling point van het apparaat: in tegenstelling tot de Ouya is de GameStick bedoeld om mee te nemen naar en te gebruiken met vrienden, temeer omdat de GameStick iPhones en telefoons met Android ondersteunt als controllers, alsmede de controllers van de meeste spelcomputers. Bij de andere Ouya-alternatieven die we noemen gaan we iets dieper in op MHL, externe controllers en zelfs het gebruik van je telefoon als Android-console.
De hardware van de Gamestick is minder indrukwekkend dan die bij de Ouya, hoewel dit niet erg is. Het merendeel van de games voor Android werkt namelijk met toestellen die een dual-core proce or met 1GB werkgeheugen aan boord hebben.
De Gamestick is vanaf eind augustus verkrijgbaar. Meer informatie vind je tot die tijd hier.
Specificaties: Amlogic dual-core proce or, Mali 400 dual-core GPU, 1GB RAM, 8GB opslagruimte, HDMI met resolutie tot 1080p, Bluetooth 4.0, Android 4.2, WiFi b/g/n, MicroSD slot (tot 32GB)
Waar zit de potentie: compact, ondersteunt andere telefoons als controllers (overigens ook andere controllers), is uitbreidbaar met een dock (dus nog meer USB-apparaten), kla ieke, complete controller en een aantrekkelijke prijs.
Wat zijn de drempels: bescheiden hardware
Adviesprijs: $ 79 (wat neerkomt op 79 euro inclusief import/verzendkosten)
Speciale noot: je krijgt twee gratis games bij de Gamestick: Shadowgun en Smash Cops
2. Een Chinese ´kale´gamestick: doe het zelf voor de helft van de prijs
We zeggen hier gamestick, maar we bedoelen in feite doe-het-zelf gamestick. Tv-sticks met Android zijn vanaf 40 euro (inclusief verzendkosten) te bestellen. Het grote onderscheid met Ouya en Gamestick is de kale versie van Android (4.1 en hoger met Google Play), waar je verder zelf een controller bij moet zoeken. Game-/tv-sticks ontwikkelen zich razendsnel (sneller dan Ouya of de Gamestick) en het voorbeeld dat we hieronder geven heeft reeds een quad-core proce or aan boord en is daarmee sneller dan de Gamestick. Let je bij deze sticks een klein beetje op de GPU (de grafische chip) dan ben je voordelig uit. Er zijn zelfs plugins te downloaden waarmee je Tegra-games speelt. De E888 die we als voorbeeld gebruiken is een stick voor een kleine 73 dollar (54 euro) en heeft een Mali 400 grafische chip aan boord. Dual-core sticks zijn goedkoper.
Dit type stick komt vaak geroot uit China, zodat je moeiteloos de software installeert die je eventueel nodig hebt om ondersteuning voor Bluetooth-controllers te installeren. Er zit overigens vaak een USB-aansluiting of een USB OTG-kabel bij deze sticks, zodat je ook bedraad een PS3- of Xbox-controller aansluit. In Android 4.0 en hoger zit officiële ondersteuning voor controllers waardoor deze worden herkend als je ze aansluit. Het hangt dan nog van de ontwikkelaar af of die het spel heeft aangepast voor gebruik met een controller.
Let wel: spellen gemaakt voor touchscreens (Angry Birds is het beste voorbeeld) werken dus niet met Android-sticks, noch met de Ouya.
Specificaties: volledig optioneel, hierbij het voorbeeld van de E888: quad-core proce or, 2GB RAM, 8GB opslagruimte, Android 4.1.1, Bluetooth 2.1, WiFi b/g/n
Waar zit de potentie: kale, pure Android 4.1, 4.1.1 werkt met alle controllers, USB OTG-ondersteuning voor bedrade controllers. Google Play is de game-winkel, reeds gekochte games doen het natuurlijk ook.
Wat zijn de drempels: kwaliteit, opletten bij aankoop (op de grafische en de reguliere proce or). Je dient zelf een controller te kopen en een mapping tool te installeren voor de configuratie bij spellen die geen officiële ondersteuning hebben.
Adviesprijs: vanaf 40 euro (exclusief controller)
Over sticks uit China:
Diverse grote websites verkopen tv-sticks met Android, of set-up boxes zoals Google TV. De meeste websites rekenen geen verzendkosten, maar je hebt je bestelling pas in een week of drie. Bij hoge bedragen worden nog wel eens importkosten in rekening gebracht, hoewel het bij kleine pakketten vrijwel nooit gebeurt.
Hieronder twee voorbeelden:
Hi709, voor $ 55 op Pandawill
E888, voor $ 73 op Deal Extreme
Sticks werken niet met aanraakbesturing, wat best vervelend is als je al die puzzelspellen uit Google Play erbij wilt hebben. Daarom volgen hieronder een aantal alternatieven mét beeldscherm: de game-tablets.
3. JXD s7300: Chinese tablet is helemaal klaar voor gaming
Het lijkt op een Wii U GamePad maar bevat een snelle dual-core proce or met Android als OS. Dat is de JXD S7300 in een notendop. De tablet komt met Google Play, is geroot en compatibel met alle games van Google Play. Er staat zelfs al een mapping tool geïnstalleerd, zodat je games die normaal gesproken virtuele pookjes gebruiken (bijvoorbeeld alle games van Gameloft, de games van Rockstar) configureert voor gebruik met de knoppen en pookjes op de tablet. Google Chrome staat reeds als browser geïnstalleerd, alsmede negen emulatoren voor onder andere PS1, SNES; N64, SMD en GBA. Door de camera en microfoon in het apparaat is ook Skypen geen probleem.
De eerste beoordelingen van de JXD 7300 - het apparaat kwam dit jaar uit - waren uitstekend en enkele recensenten noemen het ´beter dan het origineel´. Het is de vraag welk origineel wordt bedoeld, maar wie weet gaan wij het apparaat nog op de redactie nog aan de tand voelen. JXD staat overigens (goed) bekend als maker van mediaspelers en portable handhelds zoals de Dingoo, waar deze redacteur goede herinneringen aan koestert. Het bedrijf heeft veel ervaring met het maken van consoles en dat merk je. Bovendien is er een grote community opgezet rondom de JXD s7300. De forums vind je hier.
Specificaties: dual-core Amlogic proce or (1.5GHZ), 1GB RAM, 8GB opslagruimte, Android 4.1.1, WiFi b/g/n, front camera (0.3MP), 7 inch capacitief touchscreen, 1024x600 HD
Waar zit de potentie: fijn formaat, emulatoren aanwezig, mapping tool geïnstalleerd, goede en levendige community, model wordt (vrijwel) elk half jaar vernieuwd.
Wat zijn de drempels: geen Bluetooth, waardoor externe gamepads niet (direct) werken. Toch is het mogelijk om een dongle met Bluetooth aan te sluiten na updates in de systeemsoftware. Zo kan je via USB OTG toch een andere controller, keyboard of muis aansluiten.
Adviesprijs: $ 129, een kleine 100 euro (inclusief verzendkosten)
Verkrijgbaarheid: onder andere via deze website, ook via Amazon goed te vinden. Meer algemene informatie over de JXD s7300 is hier te vinden.
4. Archos gamepad: uitstekende delen, matige gamepad
De Archos gamepad lijkt op een groot uitgevallen PlayStation Vita, met uitstekende delen waar de knoppen zich op bevinden. De tablet lijkt qua mogelijkheden een beetje op de JXD s7300, hoewel de recensies op dit moment niet positief uitvallen. Vooral de knoppen en de bouwkwaliteit liggen nogal onder vuur. Net als bij de JXD s7300 staat op de gamepad een mapping tool geïnstalleerd, zodat je virtuele besturing kan configureren met de fysieke knoppen op de tablet. De gamepad heeft een dual-core proce or, hoewel de grafische chip een quad-core Mali 400 betreft (dezelfde grafische chip als bij de Samsung Galaxy S3).
Ook is natuurlijk gewoon Google Play te gebruiken op deze tablet, dus je hebt niet met een aparte winkel te maken. Net als de JXD s7300 beschikt de Archos Gamepad niet over Bluetooth.
Specificaties: dual-core Arm Cortex proce or (1.6GHZ), quad-core Mali 400 GPU, 1GB RAM, 8GB opslagruimte, Android 4.1, WiFi b/g/n, 7 inch capacitief touchscreen, 1024x600 HD en een front camera (0.3MP)
Waar zit de potentie: eigen mapping tool, quad-core grafische proce or
Wat zijn de drempels: prijs is aan de hoge kant, zeker gezien de eerste ervaringen van gebruikers met de bouwkwaliteit. Net als bij de JXD is er geen Bluetooth te vinden in de Archos Gamepad. Het is niet duidelijk of er ondersteuning is voor Bluetooth via een dongle.
Verkrijgbaarheid en prijs: via Amazon en andere webwinkels is de Gamepad goed te vinden. De prijs is vanaf $ 160 (120 euro). Meer informatie over de Archos Gamepad is hier te vinden.
5. Je eigen telefoon: hoe consolevaardig is die eigenlijk?
De charme van Ouya en de Gamestick zit hem natuurlijk een beetje in het hebben van een los apparaat in je huiskamer. Toch is het vreemd als je je bedenkt dat je gamet op een apparaat dat exact dezelfde hardware herbergt als je mobiele telefoon. Er bestaat zelfs een kans dat jouw telefoon met Android sneller is dan het apparaat dat je hebt gekocht of plande te kopen. Wat houdt je tegen om te gamen op je HTC One of Samsung Galaxy? Wist je dat deze telefoons MHL ondersteunen en dus beeld en geluid versturen via een speciaal kabeltje naar je tv? Dat kabeltje gaat via een MHL-adapter in de micro-usb poort van je telefoon en vervolgens in de HDMI-poort op je televisie. Zo´n adapter is voor de HTC One al vanaf drie euro te koop, voor Samsung Galaxy-modellen betaal je vaak een tientje op Amazon.
Met een Bluetooth-verbinding sluit je vervolgens een controller aan, die je telefoon herkent en die meteen werkt met de spellen die externe besturing ondersteunen (dit zijn voornamelijk spellen die ook in de winkels van Ouya en GameStick staan, check hier de lijst van Ouya-games en hier een lijst van Androidgames die werken met een controller). Als je comfortabel wilt gamen is natuurlijk niet elke joystick prettig en daarom volgen hier een aantal speciale controllers voor telefoons, van luxe naar bescheiden uitvoeringen: de Nyko Playpad (vanaf $ 40), de MOGA (vanaf $ 30), de Gametel (vanaf $ 30) en de IPEGA (vanaf 20 dollar. Tip: goedkoper uit China besteld dan bij Amazon). Heb jij nog tips voor goede controllers die werken met Android? Laat het ons weten!
Het is mooi dat er zoveel alternatieven voor Ouya bestaan, want de prijs van dit type systeem gaat zodoende omlaag, terwijl de snelheid en kwaliteit van de hardware omhoog gaan. Steeds meer games krijgen bovendien ondersteuning voor gamepads, wat betekent dat het aantrekkelijker wordt om eens te gamen op zo´n goedkope Androidstick of op je mobiele telefoon. Je kiest uiteindelijk helemaal zelf of je een stick of vierkant kastje aansluit op je televisie óf gewoon een kabel en controller gebruikt met je Sony Xperia, HTC One of Samsung Galaxy.
Een tip: werkt je ps3-controller niet meteen draadloos (door te pairen via Bluetooth in de instellingen) dan kun je het proberen met een OTG-kabel en bedrade aansluiting. Vaak werkt het aansluiten via Bluetooth daarna zonder problemen. OTG-kabels zijn voor minder dan twee euro uit China te bestellen.
Bij ons valt de JXD s7300 erg in de smaak. Het apparaat onderscheidt zich met goede ondersteuning, een grote community en de meegeleverde software. De potentie van gamingtablets is groot, vooral doordat de tablets goedkoop zijn en werken met alle games uit Google Play. Heb jij na het zien van deze alternatieven vragen, twijfels of vind je dat we een alternatief over het hoofd hebben gezien? Laat het ons weten!