Uitzendkrachten Nintendo bekritiseren bedrijfscultuur
Parttimers en uitzendkrachten van Nintendo of America stellen dat ze het werk van full-timers moeten doen maar slechter behandeld en betaald worden. Ex-president Reggie Fils-Aimé reageert.
Uitzendkrachten (“contractors”) en parttimers die werk doen voor Nintendo of America zeggen dat onvrede groeit vanwege de discrepantie tussen hoe zij behandeld worden en hoe full-timers behandeld worden. Dat blijkt uit een onderzoek van IGN, dat met een dozijn huidige en voormalige werknemers sprak.
Naar verluidt is Nintendo of America terughoudend met het aantrekken van full-timewerknemers en het vast in dienst nemen van uitzendkrachten en freelancers. Daardoor zou de onvrede onder uitzendkrachten groeien, terwijl er steeds meer de revue passeren.
Nintendo meldde zelf eerder een turnover van 4,7% van de werknemers, aangezien full-timemedewerkers vaak jaren of zelfs decennia in dienst blijven. De bronnen van IGN zeggen echter dat veel uitzendkrachten na minder dan een jaar weer zijn vertrokken.
De parttime-werknemers en uitzendkrachten voelen zich volgens het onderzoek van IGN als “tweederangsburgers”, onder andere omdat ze worden uitgesloten van bedrijfsuitjes, -evenementen en –activiteiten, en omdat er andere regels voor aanwezigheid zouden gelden.
Een van de bronnen zegt dat het overlijden van een familielid ervoor zorgde dat ze gedurende een interviewproces voortijdig naar huis moest. Waarna ze van de persoon die de interviews afneemt kreeg te horen dat ze “aanwezigheidsproblemen” heeft.
Ook worden enkele beslissingen van Nintendo of America in twijfel getrokken. Zo zou het onverwachts sluiten van het Redwood City-kantoor van Nintendo voor onvrede hebben gezorgd. “Het beeld dat ik ervan kreeg is dat veel mensen succesvol vanuit huis werkten, waarna Nintendo het kantoor in Redwood City sloot en zei ‘dat niemand van jullie in Californië kan blijven, je moet hierheen verhuizen of vertrekken’”, zegt een bron.
IGN sprak ook met de voormalige president van Nintendo of America, Reggie Fils-Aimé, die zegt dat hij zich niet herkent in het beeld dat van Nintendo wordt geschetst. “Ik heb de verhalen gelezen over de klooftussen uitzendkrachten en full-timers. Het enige wat ik kan zeggen is dat dat niet de cultuur is die ik heb achtergelaten toen ik afscheid nam van Nintendo”, aldus Fils-Aimé.