The Witcher 3: Wild Hunt is indrukwekkend op de Switch
Nieuws

The Witcher 3: Wild Hunt is indrukwekkend op de Switch

Wie verdient hier nu eigenlijk de grootste lof? Is het CD Projekt Red voor het maken van een geweldige en gigantische openwereld-rpg? Is het Saber Interactive omdat ze die achterlijk grote game inclusief alle uitbreidingen op een Switch-cartridge weten te proppen? Of is het eigenlijk Nintendo zelf, die het mogelijk maakt om in de trein tussen Amsterdam en Enschede the friggin’ The Witcher 3 te spelen?

Voor veel rpg-fans is al sinds de Nintendo DS duidelijk dat een handheld gewoon de beste manier is om lange, verhalende games te spelen. Vooral dankzij de slaapstand (van in dit geval de Switch) is het opeens veel makkelijker om even een paar minuten (of uren) in een rollenspel te steken. Waarna je dat hele virtuele universum in je rugzak stopt tot je weer een moment hebt om verder te spelen. Dat geldt zeker ook voor The Witcher 3, een game die dankzijn de gigantische open wereld en de talloze hoofd- en zijmissies makkelijk honderd uur in beslag kan nemen vóór je aan de uitbreidingen toe bent.

Het zou echter flauw zijn om The Witcher 3 voor Switch (zucht, okay, ‘The Switcher’) alleen te roemen vanwege het platform waar het op draait. Er zijn namelijk genoeg redenen om enthousiast te zijn over deze game, zoals Gamer.nl bij de oorspronkelijke recensies van de hoofdgame en uitbreidingen al aangaf. Al die content is aanwezig in deze Switch-versie. En wie dat wil kan er zelfs voor kiezen om de hoofdgame over te slaan en alleen de uitbreidingen te spelen, met een volledig opgetuigde en aangeklede Geralt. Heel plezierig voor wie niet het hele spel opnieuw wil spelen, maar nog niet aan de uitbreidingen was toegekomen.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Compleet

Het is dus terecht dat deze port de ondertitel ‘The Complete Edition’ heeft gekregen. De woorden zijn goed gekozen. Het is Complete. Maar het is zeker niet ‘the definitive edition’ van de game. Voor het overzetten zijn duidelijk een aantal offers gebracht die The Switcher ervan weerhouden om de PS4-, Xbox One- en pc-versies naar de kroon te steken. Dat komt uiteraard door de beperkingen van de hardware. De Switch is gewoon geen grafische krachtpatser en dat is vrijwel onmiddellijk te zien bij het opstarten van de game.

In handheldmodus blijft het spel grafisch nog het meest overeind staan. Ondanks de grovere texturen, beperkte tekenafstand en lagere framerate (rond de 25 beelden per seconden, met regelmatig minder tijdens tussenfilmpjes), zijn de indrukwekkende lichteffecten en de mooie vormgeving genoeg om de ervaring plezierig te houden. Het ziet er een beetje uit als een eerste generatie Xbox 360-game met een lagere resolutie, maar dat is volkomen acceptabel voor een draagbaar spel.

Speel je The Witcher 3 echter docked - dus op een televisie - dan is het niet om aan te zien. Het uitgesmeerde beeld in 720p maakt de blokkerige texturen nog lelijker en de pas dichtbij in beeld verschijnende bomen zijn niet meer te negeren. Het is een lelijke soep van pixels met nog meer frameratedrops dan in de handheld-modus. Ja, het is speelbaar, maar het is eigenlijk zonde om The Witcher 3 onder deze omstandigheden te ervaren. Het is alsof je met slechte ogen zonder leesbril In de Ban van de Ring probeert te lezen.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Controle

Het is daarom extra jammer dat The Witcher 3 zoveel baat heeft bij de Pro Controller. Hoewel het absoluut mogelijk is om het spel te spelen met de Joy-Cons, is het zeker niet optimaal. De richtingstoetsen zitten onder de linker joystick, wat het lastig maakt om snel bij je potions te komen. De vormgeving van de schouderknoppen zorgt er voor dat het heel makkelijk is om in het heetst van de strijd de verkeerde knoppen in te drukken. Het is lastig genoeg om af en toe je leven te verliezen, waarna je een (te) lange laadtijd moet doorstaan voor je weer verder kan. Al die problemen zijn er niet met de Pro Controller, die gewoon veel beter geschikt is voor dit soort complexe spellen die ook nog eens snelle reflexen vereisen. En ja, in theorie kan je de Pro Controller ook gebruiken in handheld modus. Maar wie zit daar op te wachten?

The Witcher 3 op Switch is dus zeker niet de definitieve versie van de game. Daarvoor zijn er toch te veel compromissen gesloten die gedurende de vele tientallen uren gameplay niet onopgemerkt blijven. Als je deze game in zijn volle glorie wil ervaren, is dit niet je beste keus. Maar heb je alleen een Switch óf gaat het je écht om de onbeschrijfelijke luxe van het onderweg spelen van een van de beste rpgs van deze generatie, dan is dit een onweerstaanbare port.

The Witcher 3: Wild Hunt is nu verkrijgbaar voor Nintendo Switch. De game is al geruime tijd beschikbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
60fps-mod voor Bloodborne moet offline van Sony
Nieuws

60fps-mod voor Bloodborne moet offline van Sony

De mod vond vier jaar lang gretig aftrek bij fans van de FromSoftware-game

Een populaire mod voor Bloodborne is offline gehaald nadat Sony een DMCA-strike uitvoerde op de mod.

Modder Lance McDonald laat weten dat Sony hem heeft verzocht de mod te verwijderen, en daar heeft hij gehoor aan gegeven. In 2021 gaf McDonald de mod via een patch uit, waarmee de game in 60 frames per seconde kan lopen op PlayStation 4. Vier jaar later is Sony blijkbaar achter het bestaan van de mod gekomen.

McDonald hackte de game in 2020, waardoor hij de PS4-exclusive in 60 farmes per seconde kon laten draaien. In eerste instantie bracht McDonald er geen mod voor uit, omdat hij hoopte dat Sony en FromSoftware zelf een patch zouden uitbrengen om dit mogelijk te maken. Dit is echter nooit gebeurd.

Bloodborne wordt gezien als een van de beste games van het bedrijf achter Elden Ring en Dark Souls. Veel PlayStation-gamers hopen dan ook al geruime tijd op een PS5-remaster of -remake van de game.

Watch on YouTube
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Marvel-acteur geeft hernieuwde hoop voor komst Sleeping Dogs-film
Nieuws

Marvel-acteur geeft hernieuwde hoop voor komst Sleeping Dogs-film

Eerder deze maand werd nog gemeld dat de verfilming niet doorging

Simu Liu, die Shang-Chi speelt in de Marvel-films, geeft aan dat hij nog altijd zijn best doet om de verfilming van Sleeping Dogs mogelijk te maken.

Eerder deze maand meldde acteur Donnie Yen, die de hoofdrol zou gaan spelen in de film, dat de verfilming niet meer doorging. "Ik heb er veel tijd en werk aan besteed met de producenten, en zelfs wat van mijn eigen geld gestopt in het verkrijgen van concepten en rechten. Ik heb jaren gewacht en wil het echt doen. Ik heb allerlei visies in mijn hoofd, maar helaas... je weet hoe het gaat in Hollywood. Ik heb er jaren aan besteed. Het is jammer."

Liu reageerde onlangs echter op een teleurgestelde fan via social media: "Ik werk samen met de eigenaren van de Sleeping Dogs-rechten om het op het grote scherm te krijgen!" Het is op moment van schrijven niet duidelijk in hoe vergevorderd deze poging is. In een ander bericht op X meldt hij dat het zijn droom is dat er eerst een verfilming uitkomt, en daarna een vervolg op de game.

Sleeping Dogs is een in 2012 verschenen openwereldgame van Square Enix en het inmiddels gesloten United Front Games, waarin men speelt als undercover agent die een Triade-organisatie probeert te ontmantelen in Hong Kong. De game kwam oorspronkelijk naar PlayStation 3 en Xbox 360, maar een remaster verscheen ook op PS4 en Xbox One. Daarnaast is de game op pc speelbaar. Ook is er een spin-off multiplayergame genaamd Triad Wars uitgekomen, maar die werd in 2016 offline gehaald. De film werd in 2017 aangekondigd.

View post on X
View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!