Stranglehold (hands-on) | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Voorheen was ik nietenorm onder de indruk van wat Stranglehold me te bieden had. Ik heb de footagebekeken, de demo gespeeld en steeds bekroop me het gevoel dat het hier ging omeen simpele Max Payne-kloon met een oosterse nasmaak. Na een interview met demakers en een uitgebreide speelse ie met de Xbox 360-versie op de Games Convention is mijn meningvoor een groot deel bijgedraaid, een graad of 180 om precies te zijn. Ik benverliefd geworden op de charme die de game uitstraalt als een warme zomerzon inde nadagen van augustus. Stranglehold is ACTIE met vijf hoofdletters en in dezegame is het omleggen van je tegenstanders verheven tot een kunstvorm.

De films van John Woo hebben zich altijd al uitstekendgeleend voor een vertaling naar games. Hard Boiled, A Better Tomorrow en TheKiller zijn maar enkele voorbeelden binnen het imposante repertoire van deChinese regi eur die worden gezien als huzarenstukjes binnen het actiegenrevan de internationale filmindustrie. De intense shootouts, de perfectgechoreografeerde stunts en boeiende personages zijn ultiem bronmateriaal eneigenlijk is het uiterst vreemd dat er nog geen ontwikkelaar is geweest die aande hand van deze rolprenten een degelijke game heeft kunnen maken. Natuurlijkis Max Payne een antwoord dat ik goed moet rekenen, maar naast de stijlvolleactie is er eigenlijk maar weinig wat die franchise aan de films van Woo bindt.Ironisch genoeg komt er nu mede van de hand van John Woo de game die de sfeervan de films perfect omzet in digitaal vermaak. Dames en heren, ik presenteeru: John Woo's Stranglehold. Deze game is de officieuze opvolger van de filmHard Boiled uit 1992 en ook dit keer speelt Chow Yun Fat de hoofdrol, zij hetin digitale vorm.

In Stranglehold kruip je in de huid van inspecteur Tequila.Tequila is een lid van de blauwe brigade, maar zijn handelswijzen zal je nietsnel terugvinden in de handboeken van de politie. Hij vecht tegen de grootstemaffiabazen in Hong Kong, totdat zijn familie wordt gekidnapt door de Ru ischemafia en hij naar Chicago af moet reizen om ook daar weerstand te bieden aanhet gespuis. Er is nog maar bar weinig bekend over het verhaal en dat is ookniet enorm kwalijk, aangezien het plot gebruikt wordt als een kapstok om eenvrachtwagenlading aan geweld aan op te hangen. Tequila rekent misdadigersnamelijk niet in met zijn handboeien. Nee, hij schiet ze neer, het liefst zostijlvol mogelijk.  Als speler krijg je allerlei wapentuig in je knuisten, variërendvan dubbele pistolen, tot shotguns en het meer geautomatiseerde spul. Met eendruk op de rechter trigger op je controller vertraagt de tijd en heb je in slow motion (hier treffend 'Tequila Time'genoemd) ruim de tijd om je kogels nauwkeurig in het lichaam van jetegenstanders te planten. Doe je dit zo stijlvol mogelijk, dan wordt je beloondmet sterren, die je in de game uit kan geven aan extra inhoud, zoals nieuwekostuums, wapens en personages. Mocht er toevallig een element in de omgevingzijn dat te gebruiken is, dan licht deze op en met een druk op de eerdergenoemde trigger, springt Tequila op het betreffende stuk meubilair en gebruikthij deze in zijn actie. Zo kan je bijvoorbeeld via de leuning een trap omhoogrennen, overspringen naar een omheining waar je vervolgens afglijdt enuiteindelijk terecht komt op een karretje, waar je al rijdend met eensierlijke sprong weer vanaf kan springen. Dit alles natuurlijk terwijl jeconstant je magazijnen leegt op alles wat beweegt. De ontwikkelaars spraken met veel enthousiasme over hetkapot knallen van omgeving en mijn hemel, dat deden ze met een goede reden.Werkelijk alles kan kapot in Stranglehold, en met alles bedoel ik ook echtálles. Ik speelde een nieuw level dat zich afspeelde in een restaurant en eenklein kwartier later was er niets meer aan het gebouw te identificeren. Demeubels waren tot splinters geschoten, alle ramen waren ontdaan van het glas ende muren waren bezaaid met kogelgaten. De game ziet er al niet lelijk uit dooreen gemodificeerde Unreal 3 engine, maar de Havok physics motor zorgt er voordat alles beweegt zoals het moet bewegen. Schiet je dus een dak naar beneden,dan valt deze in puin zoals je dat zou verwachten.

Een ander element wat eengrote rol speelt in het spel is het geluid en dan in het bijzonder de muziek.De game zelf is al voorzien van uitstekende muzikale begeleiding, maar ook inhet spel zelf speelt muziek een behoorlijke rol. Zo zal je in het eerder genoemdelevel in het restaurant een klein bandje moeten beschermen tegen de belagers.Gaat er een bandlid dood, dan stopt deze logischerwijs met spelen en zal je datinstrument niet meer horen. Op deze manier kan je dus horen hoeveel leden vande band blijven spelen. Ook sleept Tequila het level rond met twee grotegitaarkoffers die je kan plaatsen waar je wilt, en die fungeren als een mobielebijvulplek voor je munitie en gezondheid. Dit laatste element zorgt voor eenwelkom vleugje tactiek.

Een element waar voorheen nog bar weinig bekend over was,was de multiplayer. Het precieze aantal mensen dat tegen elkaar kan strijden isnog niet bekend, maar zeer waarschijnlijk gaat het om teams van drie tegen drie.Ook in de multiplayermode kan je gebruik maken van Tequila Time, zij het inzeer beperkte mate. Hierdoor kan je de vertraging nog steeds gebruiken, maarniet te lang zodat de vaart in het spel gewaarborgd blijft. De extra outfits enandere dingen die je kunt vrijspelen in de singleplayer, kun je ook gebruikenin de multiplayer.

Al met al lijkt Stranglehold een compleet pakket te worden.De game is actie van begin tot eind en het spel pretendeert ook niet meer tezijn. De gameplay is snel en furieus, maar het blijft nog bezien of eendegelijk verhaal en afwi elende levels de game ook op langere termijnintere ant kunnen houden. Wat mij betreft is de toon gezet en ik kan nietwachten totdat ik met de volledige versie van Tequila's destructieve vorm vanrechtvaardigheid aan de slag kan. We zullen het begin september meemaken.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou