Ratatouille | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

De creativiteit van Pixar is zo goed bevallen, dat Disney het bedrijf maar compleet heeft overgenomen. Disney heeft zelf de tekenfilm al een tijdje vaarwel gezegd en stort zich met Pixar nu volledig op computergeanimeerde films. Samen hebben de bedrijven al pareltjes als Toy Story, Finding Nemo en The Incredibles geproduceerd, en de nieuwste film is Ratatouille. Wij keken de film en speelden de game.

In Ratatouille maken we kennis met Remi, een rat die met zijn gigantische familie op een boerderij woont. Het gros van de tijd besteden de ratten aan afval zoeken en dat op te peuzelen. Een vuil klusje voor een rat met talenten zoals Remi. Hij kan namelijk, als een knaagdier-versie van Jean-Baptiste Grenouille, extreem goed ruiken. Door zijn verfijnde reukorgaan kan Remi al van verre dingen ruiken, en de heerlijkste gerechten maken door alleen maar te ruiken welke ingrediënten bij elkaar horen.

(Filmbeelden: AllMoviePhoto.com)

Remi wil zijn talent verder benutten en hoopt ooit een kok te worden. Zijn grote voorbeeld Gusteau ziet hij dan ook regelmatig op de televisie, en Gusteau's motto 'iedereen kan koken' neemt hij ter harte. Als Remi en zijn broer ingrediënten gaan sprokkelen in de boerderij, worden ze echter gespot en gaat het flink mis. De hele rattenclan moet vluchten, maar Remi wordt afgescheiden van de rest en belandt ergens in een riool.

Wanneer hij naar boven klimt, blijkt het Parijs te zijn waar hij is beland, en nog beter: hij zit vlak bij Gusteau's restaurant! Daar ontmoet hij de schoonmaker Linguini, die dolgraag kok zou willen worden. Linguini is echter een barslechte kok, terwijl Remi juist een sublieme kok is, maar geen mensenlichaam heeft. Zie je het al aankomen? Linguini en Remi worden maatjes en samen maken ze de heerlijkste gerechten.

Disney/Pixar kennende gaat het hierna natuurlijk nog flink mis, en worden de twee tegen gezeten door een vervelende baas en een vermoeiende voedselcriticus. En dan komt ook nog Remi's oude rattenclan om de hoek kijken. Het resultaat is een hele leuke Disney-film. Weinig momenten om hardop te lachen, maar van begin tot eind vermakelijk en geschikt voor jong en oud.

Wat echter het meest in het oog springt is hoe het er allemaal uit ziet. Bij elke animatiefilm denk je weer, dit kan bijna niet mooier! En toch krijgen ze het telkens weer voor elkaar. Ratatouille ziet er subliem uit, en veel dingen zijn zo levensecht dat je bijna gaat afvragen of het daadwerkelijk niet echt is. Gelukkig zijn de lichaamskenmerken van de personages zo uitvergroot, dat het toch van begin tot eind weer echt als Disney/Pixar aanvoelt.

In Ratatouille het spel speel je uiteraard de rat Remi. Als knaagdier heb je direct een heel ander beeld op de wereld, want de mensen zijn gigantisch en je zult creatief moeten nadenken om je grote obstakels te overkomen. Het is een grote wereld, dus je zult alles in je omgeving moeten gebruiken om je doelen te bereiken. Denk hierbij aan waslijnen, buizen en dergelijke.

Het spel volgt uiteraard het verhaal van de film, en verschillende scènes zul je nu zelf kunnen spelen. Zo is er een stuk dat je van de boerin aan het begin van de film wegrent terwijl zij je onder vuur neemt met een shotgun, maar even later ben je weer bezig om stiekem ingrediënten in Luigini's soep te gooien zonder dat hij het door heeft.

Toch volgt het spel de film niet heel strak, en laat het je ook gewoon lekker spelen. Zo zijn er veel grote open levels waarin je muntjes moet verzamelen. Dat klinkt makkelijker dan het is, want elk muntje lijkt op het eerste gezicht onbereikbaar. Door slim gebruik te maken van de omgeving moet het echter lukken. Je zult dingen in elkaar moeten zetten, gevaarlijke dieren moeten ontwijken en op ballen moeten balanceren.

Opvallend genoeg is Ratatouille een vrij moeilijk spel. Niet per se voor de oudere gamer, maar het spel is duidelijk geschikt voor een jonger publiek. En hoewel kinderen vaak slimmer zijn dan we denken, heeft het spel veel moeilijke stukken. Zo zagen we bij de speeltest ook een meisje constant hetzelfde stukje opnieuw doen, omdat het maar niet lukte.

Naast het singleplayer gedeelte biedt het spel ook nog een aantal minigames om met meerdere spelers te spelen. Het zijn grappige en simpele spelletjes zoals kaas verzamelen en territorium veroveren, maar ze bieden wel genoeg uitdaging om voor jong en oud leuk te zijn.

Ratatouille lijkt in ieder geval een leuke game te worden voor de jonge doelgroep, met aardig wat content om mee bezig te gaan. Het zit vol met herkenbare personages en scènes uit de film, en weet het gevoel van de film leuk over te brengen. Grafisch haalt het spel het bij lange na niet bij het evenbeeld op het witte doek, maar toch ziet het er best aardig uit. Verwacht geen hoogstandje, maar een onderhoudende kindergame.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou