Project Gotham Racing 4 (hands-on) | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

De games uit de Project Gotham Racing-reeks hebben altijd gestaan voor een verandering van het Xbox-platform. De eerste game kwam tegelijkertijd met de Xbox uit, het tweede deel introduceerde Xbox Live en het derde deel kwam met de lancering van de Xbox 360 in de winkel. Deel vier daarentegen hoeft eens niet een speciale eigenschap van het Xbox-merk te promoten. Om het ontwikkelteam toch nog enige focus te geven is ditmaal de toevoeging van motoren centraal gesteld.

De toevoeging van motoren is voor de Project Gotham Racing-reeks een flinke verandering. De auto's zijn namelijk nog niet uit de serie geschopt, integendeel zelfs, en de grote uitdaging is om de balans tu en de twee voertuigen te vinden. Het is namelijk prima mogelijk om met motoren tegen auto's te racen in Project Gotham Racing 4. Bizarre Creations laat zien een topontwikkelaar te zijn door de balans gevonden te hebben. Zoals verwacht zijn de motoren sneller op de eerste meters, maar zijn auto's op de langere stukken in het voordeel. De besturing van de motoren voelt goed aan en is op dezelfde arcade-manier uitgewerkt als de auto's. Dit betekent niet dat je door de bochten heen kunt scheuren: overdacht stuurwerk is wel een vereiste.

Naast een nieuwe besturing en racebalans, gooien de motoren ook het Kudos-systeem op de schop. Het is met een motor immers (haast) niet mogelijk om in een bocht te driften, de activiteit waarmee met auto's de meeste Kudos worden verdiend. Zittende op je motor kun je dan ook trucjes uithalen, zoals op je motor gaan staan. Je verdient je punten hiermee voornamelijk op de rechte stukken, daar waar de auto's ze in de bochten verdienen. Ook in de verdeling van Kudos lijkt Bizarre goed te slagen, al blijkt het op een motor wel lastiger om echte monsterscores te behalen.

Een ander nieuw punt in de game is het kunnen creëren van een eigen racer. Dit klinkt vrij normaal in de huidige generatie racegames, maar was tot voorheen niet mogelijk in de Project Gotham Racing-reeks. Heel erg ver gaat het personaliseren niet, maar het is toch leuk om je eigen nationaliteit aan een racer te hangen. Zeker ook omdat je nu te maken hebt met in het oog springende coureurs op de motoren.

Grafisch lijkt de game weer helemaal top te worden. Er zijn een aantal intere ante racelocaties gekozen, waaronder het niet zo voor de hand liggende Macau, dat werkelijk op briljante wijze gedigitaliseerd is. De bolides glimmen weer goed en door de nieuwe weerseffecten krijgen de circuits nog een tikkeltje extra sfeer mee. Mede verantwoordelijk voor de sfeer is het geluid, dat zowel qua omgevingsgeluiden (de jankende, brullende motoren) als qua muziek (onder andere The Prodidy) prima voor de dag komt.

Er valt nog zoveel meer te vertellen over Project Gotham Racing 4, maar het echte oordelende werk behouden we liever voor de review. De game komt namelijk al op 12 oktober uit en we verwachten eerdaags een recentiekopie van Microsoft te ontvangen en ons écht in de game te storten. Vooralsnog staat het gaspedaal vol open richting een topper, maar wellicht kunnen we na intensief spelen nog wat minpuntjes ontdekken. Zeer waarschijnlijk moeten we daar wel héél hard ons best voor doen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou