Pro Evolution Soccer 2008 review door Ratch | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Absolute hoogdagen zijn het voor de voetbalfanaten. Fifa08 en Pro Evolution Soccer 2008 liggen net in de winkels en kaapten de status van topgames genadeloos weg. De lezers die zichzelf liever achter het bureau zetten met een kopje koffie en een stropdas, kunnen zoals elk jaar weer aan de slag met de managersim bij uitstek. In Football Manager 2008 kan je vooraf bepalen welk team je wilt leiden. Ga je voor een functie als bondscoach of kies je liever een team, het is aan jou. De eerste keer dat ik de game speelde was ik meteen voor maar liefst zes uren zoet. Ik vond het ongelofelijk moeilijk om het aan de kant te leggen, omdat je steeds nog een wedstrijdje wil spelen. Als je dan steeds net niet wint, dan mag je er gerust nog enkele uurtjes bijtellen. In het begin krijg je de keuze om een adviseur info te laten geven over de verschillende onderdelen van het spel. Deze informatie verschijnt rechts onderaan en kan je simpelweg wegklikken. Deze info zal niet wederkeren als je het welbekende hokje aankruist.

Wat gelijk opvalt is dat Sports Interactive zichzelf op de lay-out heeft toegespitst. Zo ziet nu alles er nog overzichtelijker uit en zijn er verschillende wegen om de gewenste informatie te bekomen. Naast het grafische aspect zijn er ook heel wat andere verbeteringen aan de game toegevoegd. Het gaat hier over kleine aanpa ingen die de game meerwaarde geven. De terreinmeester zal voor aanvang van het seizoen je mening vragen over hoe de lijnen moeten getrokken worden. Je krijgt namelijk de keuze uit de maximale veldafmetingen of een eerder beknopt speelveld. Als je een technisch team gekozen hebt, dan is het logischer dat je opteert voor een groot veld. Nog een andere update ligt er in het vervangen van spelers. Dit kan je doen zonder de wedstrijd hoeven stil te liggen zodat je geen seconde van de partij uit het oog verliest. De match wordt net zoals de jaren voorheen gespeeld in het 2D perspectief. Een ander leuk aspect is het zogenaamde FaceGen systeem. Hiermee krijgen regens – spelers die door de game worden aangemaakt en willekeurig in teams worden gedropt – gezichten die zichtbaar verouderen naarmate hun carrière vordert. Wanneer het moraaal van een speler veranderd, zal dit duidelijk te zien zijn aan de gelaatsuitdrukkingen van de speler in kwestie. Het eindresultaat hangt af van ontzettend veel factoren. Zo moet het moraal van de spelers goedzitten, moeten de spelers tevreden zijn over het bestuur en lonen en moet je gekozen hebben voor een doeltreffende tactiek. Over dit laatste heb ik nog wel een minpuntje te melden. Ik zie geen verschil tu en de speelstijl na het aanpa en van de spelinstellingen. Pre ing, druk op een bepaalde speler, het lijkt allemaal een maat voor niets.

Eén van de hoofdtaken van een manager is het bijvullen van de clubkas. Dit kan je doen door de prijs van de tickets de hoogte in te sturen, door spelers tegen hoge prijzen te verkopen of door sponsorcontracten af te sluiten. Als je helemaal los wilt gaan op financieel vlak, kan je voor elke speler de minimale contractvereisten voorstellen. Mijn eerste seizoen speelde ik met Anderlecht, tevens mijn persoonlijke favoriet. Nog voor het seizoen begon stonden AC Milan en Benfica reeds aan de deur te kloppen voor de aankoop van Lucas Biglia. Meermaals weigerde ik het aanbod, maar toen ze echter met een monsteraanbod kwamen besloten de hoofdbazen de transfer toch af te sluiten. De rede hiervoor: een té intere ante prijs. Het constante weigeren van aanboden is dus definitief verleden tijd.

De gamers die in dit deel grote veranderingen hadden verwacht, moeten we teleurstellen. De grootste aanpa ingen bevinden zich in de lay-out en de plaatsingen van de verschillende menu's. Jammer genoeg heeft Football Manager 2008 ook te kampen met een paar erg onprofe ionele bugs. Vaak merkte ik schrijffouten op en werden Nederlandse teksten abrupt afgebroken door een Duitse slagzin. Tijdens de wedstrijden komt het ook vaak voor dat doelpunten op een wel heel erg merkwaardige manier worden binnengetrapt. Hopelijk dat de meeste bugs in de toekomst zullen opgelost worden door het uitbrengen van patches. Deze minpuntjes doen al bij al geen afbreuk op het spelplezier en verslavingsgraad.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou