Pokémon: The Crown Tundra is de royalere uitbreiding van Sword en Shield
Het voelt nog steeds onwennig dat Game Freak geen derde versie van de laatste meest recente Pokémon-games uitbrengt. href="https://gamer.nl/artikelen/review/pokemon-the-island-of-armor-is-een-leuke-maar-prijzige-pokedex-uitbreiding/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">The Isle of Armor</a> bewees eerder dit jaar echter dat uitbreidingen op alle aspecten de beste en vooral prettigste manier zijn om de potentie van een gloednieuwe regio verder te benutten. The Crown Tundra – het tweede en laatste deel van de uitbreidingspas – lijkt dat alleen maar te bevestigen.
Qua setting had het contrast niet groter kunnen zijn: na een Alola-achtig uitstapje naar het zonnige Isle of Armor zetten spelers hun muts op om een besneeuwd toendragebied te verkennen. The Crown Tundra is gebaseerd op Schotland, inclusief uitgestrekte sneeuwvlaktes, grote kastelen en ruïnes en bewoners die hilarische Schotse uitdrukkingen gebruiken wanneer ze je trainer hartelijk begroeten.
The Crown Tundra oogt een stuk groter dan de vorige uitbreiding en de Wild Area in de hoofdgame, en dat klopt. The Pokémon Company vertelt ons dat de open wereld ‘”absoluut groter” is, al is het lastig uit te drukken hoeveel precies. Dat komt onder andere door de opvallende hoeveelheid reliëf: in onze gameplaydemonstratie zien we een trainer op een neer crossen door de bergen, soms door een winterse bui, soms lekker in het winterzonnetje. Verwacht verder geen grote grafische verbeteringen ten opzichte van Game Freaks vorige open werelden: de draw distance lijkt bijvoorbeeld nog altijd niet zo hoog te zijn.
©GMRimport
©GMRimport
©GMRimport
Legendarische avonturen
Verhalend lijkt The Crown Tundra iets anders in elkaar te zitten dan The Isle of Armor. Hoewel spelers zich bij aankomst aansluiten bij het Peony Expedition Team om de legendarische Calyrex te bestuderen, meldt The Pokémon Company dat er ‘”meerdere verhalen’ verhalen” te beleven zijn. Zo is de plot rondom de vergeten mysterieuze pokémon een eerste van vele ontmoetingen met legendarische wezens, in het speciaal twee nieuwe Regi’s en de Galar-vormen van Moltres, Zapdos en Arcticuno. Interessant aan het legendarische trio is dat ze daadwerkelijk rondvliegen in de wereld, vergelijkbaar met de legendarische honden uit pokémon Pokémon Crystal. Spelers moeten de beesten dan ook voor het eerst écht achternajagen, net zoals in de anime.
Legendarische pokémon zijn dus een thema in The Crown Tundra, met als grootste trekpleister de coöperatieve Dynamax Adventures. Daarin voeren spelers in groepen van vier de ene Raid Battle na de andere, om uiteindelijk een legendarische pokémon te vangen. Om ervoor te zorgen dat deze donkere grotten niet direct worden leeggevist zijn enkel leen-pokémon beschikbaar om mee te nemen en worden HP en statuseffecten meegenomen naar het volgende gevecht.
©GMRimport
Gelukkig biedt Game Freak een aantal hulpmiddelen. Zo is het mogelijk om te kiezen welk type de volgende Dynamax-pokémon is, verschijnen er soms behulpzame trainers met items en is het per team mogelijk om één pokémon te wisselen na een gevecht, indien deze is gevangen. Vanwege die strategische afwegingen, het feit dat er aan het einde van elke Max Raid Adventure een legendarische pokémon (alle legendaries zijn beschikbaar) staat te wachten en er een eindeloze versie van de modus beschikbaar is, klinken Max Raid Adventures als een aantrekkelijke endgame-optie. Ieder team heeft immers een Rayquaza nodig.
Sterkste trainers uit de games
De uitbreiding past ook delen van de hoofdgame aan. In het stadion van Wydon is voor spelers die de Galar League en The Isle of Armor hebben uitgespeeld het Galarian Star Tournament te vinden, in feite een pittige Pokémon League. In Double Battles vechten spelers tegen wat volgens Game Freak ‘”de sterkste’ sterkste” trainers van de game zijn, in onze demo met pokémon van rond de om en nabij level 72. Of het toernooi daadwerkelijk een uitdagende endgame-modus wordt, of net als de reguliere League een handige plek om te trainen, valt nog te bezien.
Een laatste belangrijke toevoeging is uiteraard die van een nieuwe lading pokémon. Elke speler, ongeacht of ze de uitbreidingspas aanschaffen, krijgt een Pokédex-update met zo’n honderd aanvullende pokémon. Net als vorige keer zijn deze enkel te vangen in het nieuwe gebied – favorieten als Dragonite en Nidoking keren terug naar de games – of te ruilen via Pokémon Home. Daarmee komt het einde van de storm aan kritiek op Game Freak langzaam in zicht en wordt de Pokédex bij een volgende uitbreiding of game wellicht weer in ere hersteld.
©GMRimport
Meer waarde
Net als bij The Isle of Armor is de grotere regio van The Crown Tundra overduidelijk de hoofdattractie. Waar de eerste uitbreiding qua verhaal en inhoud echter wat mager was, lijkt het tweede deel meer waarde te bieden in de vorm van potentieel boeiende endgame-opties. Toegegeven, : met de terugkeer van nostalgische legendarische pokémon kapitaliseert Game Freak voor de zoveelste keer op het verleden, maar eenmaal op jacht hoor je daar waarschijnlijk weinig trainers over klagen.
The Crown Tundra is onderdeel van de uitbreidingspas van Pokémon Sword en Shield en vanaf 23 oktober beschikbaar voor Nintendo Switch.