Oculus Link maakt van Quest een volwaardige pc vr-headset
Nieuws

Oculus Link maakt van Quest een volwaardige pc vr-headset

De grootste verrassing op Oculus Connect 6 was ongetwijfeld Oculus Link. In november verschijnt een firmware update die de Quest in een pc vr-headset verandert. Het enige wat je nodig hebt is een goede usb-c-kabel. Maar hoe goed werkt het?

Tijdens het speciale evenement rond de lancering van de Rift S en Oculus Quest vroegen we al aan de mensen van Oculus of de Quest ook met een pc is te verbinden. Dit leverde vooral een aantal vage en ontwijkende antwoorden op in de trend van “technisch zou het misschien kunnen, maar dat is niet waar de Quest voor bedoeld is”. Op Oculus Connect 6 onthulde het bedrijf echter precies deze feature: met Oculus Link kun je een Quest aan je pc koppelen en deze gebruiken als een volwaardige pc-headset. In eerste instantie leverde dit wat verwarring op: gaat dit om een adapter? Heb je hier een speciale kabel voor nodig? Gaat dat geld kosten?

Oculus Link is een gratis firmware update die in november verschijnt. Hiermee is de Quest gebruiksklaar voor pc vr en heb je geen speciale adapter nodig. Wel verkoopt Oculus een speciale kabel die vijf meter lang is en ongeveer 80 euro gaat kosten. Deze kabel is op zich niet zo speciaal als je zou denken. Het is een ‘gewone’ usb-c naar usb 3-kabel die echter is ontwikkeld voor hoge bandbreedte. Je kan in principe elke usb-c naar usb 3-kabel gebruiken (het moet wel echt usb-3 zijn), maar de Oculus-kabel bestaat voor een deel uit glasvezel, wat de best mogelijke verbinding oplevert.

Dat de bandbreedte van de kabel belangrijk is, komt omdat Oculus Link eigenlijk een hack is. Een gewone vr-bril verbind je met twee kabels aan de pc: usb en hdmi. De usb-kabel zorgt voor het contact tussen de bril (voor positiebepaling bijvoorbeeld), terwijl de hdmi-kabel het beeldsignaal draagt. De Quest heeft geen hdmi-uitgang, dus zowel het beeld als de technische data moeten door dezelfde usb-kabel van en naar de pc reizen.

Om dit op te lossen wordt het videosignaal op de pc gecomprimeerd en zo als stream via de kabel naar de Quest gestuurd. Zo gebruikt het videosignaal minder bandbreedte. Dat betekent ook dat het signaal minder goed is dan een direct hdmi-signaal. Bij compressie mis je immers een deel van de data. Maar hoe ‘erg’ is dat dan?

©GMRimport

Heads-on

Wij kregen de kans om de Link uit te proberen met de aankomende Oculus-game Asgarth’s Wrath. Dit is een grote en grafisch indrukwekkende actie-rpg, die dus heel goed kan laten zien wat (en of) je aan kwaliteit verliest.

De demo laat een scène zien in een kroeg waar allerlei Vikingen hun dagelijkse bezigheden aan het uitoefenen zijn. Het valt daarbij totaal niet op dat we een Quest op hebben in plaats van een Rift. Op geen enkel moment is de tracking vertraagd (we schudden wild met ons hoofd om dit te testen) en het beeld is haarscherp. Als er al sprake is van een kwaliteitsvermindering, is die zo gering dat je het niet opmerkt.

Wat wel merkbaar is, is het verschil in comfort tussen een Rift S en een Quest. De Quest is nu eenmaal wat zwaarder en minder goed gebalanceerd dan de S. De Quest heeft immers allerlei onderdelen en een batterij aan boord die de S niet nodig heeft. Maar dat verschil in comfort is voor Quest-bezitters waarschijnlijk een non-issue.

In zekere zin is de Quest hiermee een soort Nintendo Switch voor vr geworden

-

©GMRimport

Netto

Het netto resultaat van Oculus Link is immers dat de Quest in een volwaardige Rift verandert. Alsof je opeens twee headsets hebt voor de prijs van één (plus kabel). In zekere zin is de Quest hiermee een soort Nintendo Switch voor vr geworden: gebruik hem thuis op de pc, of gooi hem in je tas en speel de mobiele versie van de game waar je maar wil.

De grote vraag is wat vanaf nu de meerwaarde is van de Rift S (die in de Oculus subreddit inmiddels de RIP-S wordt genoemd) als je met de Quest zoveel extra mogelijkheden in huis haalt. Het antwoord van Oculus is hierin niet overtuigend. De Rift S is volgens hen bedoeld voor pc vr-gebruikers die de best mogelijke headset willen. Tja, dat is inderdaad een overweging. Tot je hoort dat John Carmack op Oculus Connect in de wandelgangen een tweede ‘bombshell’ dropt: de Oculus Quest zou de verbinding met pc eventueel ook via wifi kunnen leggen. En dat verandert de potentie van de Quest radicaal: draadloze pc vr!

Uiteraard zou de compressie van het beeld via wifi een stuk groter (en dus zichtbaarder) maken, maar er zullen heel veel mensen zijn die voor hun dagelijkse vr-sessie iets minder goed beeld voor lief nemen als ze geen draden door hun kamer hoeven slingeren.

Watch on YouTube

Toekomst

Het is duidelijk dat Oculus vooral toekomst ziet in de Quest, en dat stand-alone pc headsets niet langer hun prioriteit hebben. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de volgende upgrade van de Quest wel degelijk een eigen hdmi-uitgang krijgt, en dat een alles-in-een headset de huidige generatie vr-brillen vervangt. Wanneer dat gebeurt is natuurlijk de vraag: Oculus is nog maar net begonnen met de verkoop van de Quest (die in april dit jaar verscheen) en nu al een Quest 2 uitbrengen is onlogisch.

En overbodig, gezien de kwaliteit van Quest als pc-headset. De iets mindere gewichtsverdeling is gewoon geen issue wanneer je beseft hoeveel vr-mogelijkheden daar tegenover staan. Quest heeft nu al een heel sterk aanbod aan eigen games, en daar komt nu dus toegang tot alle pc vr-games bij, mits je een geschikte pc bezit.

We zijn heel benieuwd hoe vaak we onze ‘gewone’ Rift over een halfjaar nog gebruiken...

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit
Nieuws

Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit

Op alle moderne consoles en Steam

Sword of the Necromancer: Resurrection, de remake van Sword of the Necromancer, is vanaf 23 januari 2025 beschikbaar op pc en consoles.

Dat heeft ontwikkelaar Grimorio of Games aangekondigd. De remake van de in 2021 verschenen game plaatst de game in een driedimensionale spelwereld, wat ook weer nieuwe gameplaymechanieken met zich meebrengt.

Sword of the Necromancer: Resurrection wordt omschreven als een 'dungeon crawler actie-rpg' met procedureel gegenereerde elementen. Het unieke aspect van de reeks is dat verslagen vijanden weer tot leven gewekt kunnen worden om ze aan de zijde van de speler te laten vechten.

Sword of the Necromancer: Resurrection komt naar PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en Steam. Hieronder is een nieuwe trailer te zien. Grimorio of Games werkt ondertussen ook aan een vervolg genaamd Sword of the Necromancer: Revenant, maar daar is nog geen releasedatum van bekend.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team
Nieuws

Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team

Het personage heeft een grote rol in aankomende film Sonic the Hedgehog 3

Middels een gratis update is het personage Shadow the Hedgehog speelbaar gesteld in de mobiele game Sonic Dream Team.

Shadow heeft daarbij zijn eigen, unieke krachten gecentreerd rondom Chaos. Zo kan hij Chaos Control en Chaos Shift gebruiken, bijvoorbeeld om vijanden en objecten in de omgeving op een plek vast te zetten.

Shadow kan ontgrendeld worden om in Adventure-modus te gebruiken door de uitdagingen van Tails uit te behalen. Verder zijn er zes beeldjes gebaseerd op Shadow om te verzamelen, is de tutorial aangepast en zijn er nieuwe muzieknummers toegevoegd.

De toevoeging van Shadow is geen verrassing: het personage speelt een grote rol in de op 26 december in de bioscoop te verschijnen film Sonic the Hedgehog 3. Daarin wordt hij van stem voorzien door The Matrix- en Cyberpunk 2077-acteur Keanu Reeves.

Het eind vorig jaar op Apple Arcade uitgekomen Sonic Dream Team biedt 3D-platformactie waarbij spelers naast Shadow ook Sonic, Tails, Knuckles, Amy, Rouge en Cream kunnen besturen. Het verhaal draait om Dr. Eggman die de Reverie steelt, een eeuwenoud apparaat waarmee dromen werkelijkheid worden. Logischerwijs wil de slechterik dit gebruiken om de wereld te veroveren, en het is aan Sonic en zijn vrienden om dit tegen te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!