Oculus Link maakt van Quest een volwaardige pc vr-headset
Nieuws

Oculus Link maakt van Quest een volwaardige pc vr-headset

De grootste verrassing op Oculus Connect 6 was ongetwijfeld Oculus Link. In november verschijnt een firmware update die de Quest in een pc vr-headset verandert. Het enige wat je nodig hebt is een goede usb-c-kabel. Maar hoe goed werkt het?

Tijdens het speciale evenement rond de lancering van de Rift S en Oculus Quest vroegen we al aan de mensen van Oculus of de Quest ook met een pc is te verbinden. Dit leverde vooral een aantal vage en ontwijkende antwoorden op in de trend van “technisch zou het misschien kunnen, maar dat is niet waar de Quest voor bedoeld is”. Op Oculus Connect 6 onthulde het bedrijf echter precies deze feature: met Oculus Link kun je een Quest aan je pc koppelen en deze gebruiken als een volwaardige pc-headset. In eerste instantie leverde dit wat verwarring op: gaat dit om een adapter? Heb je hier een speciale kabel voor nodig? Gaat dat geld kosten?

Oculus Link is een gratis firmware update die in november verschijnt. Hiermee is de Quest gebruiksklaar voor pc vr en heb je geen speciale adapter nodig. Wel verkoopt Oculus een speciale kabel die vijf meter lang is en ongeveer 80 euro gaat kosten. Deze kabel is op zich niet zo speciaal als je zou denken. Het is een ‘gewone’ usb-c naar usb 3-kabel die echter is ontwikkeld voor hoge bandbreedte. Je kan in principe elke usb-c naar usb 3-kabel gebruiken (het moet wel echt usb-3 zijn), maar de Oculus-kabel bestaat voor een deel uit glasvezel, wat de best mogelijke verbinding oplevert.

Dat de bandbreedte van de kabel belangrijk is, komt omdat Oculus Link eigenlijk een hack is. Een gewone vr-bril verbind je met twee kabels aan de pc: usb en hdmi. De usb-kabel zorgt voor het contact tussen de bril (voor positiebepaling bijvoorbeeld), terwijl de hdmi-kabel het beeldsignaal draagt. De Quest heeft geen hdmi-uitgang, dus zowel het beeld als de technische data moeten door dezelfde usb-kabel van en naar de pc reizen.

Om dit op te lossen wordt het videosignaal op de pc gecomprimeerd en zo als stream via de kabel naar de Quest gestuurd. Zo gebruikt het videosignaal minder bandbreedte. Dat betekent ook dat het signaal minder goed is dan een direct hdmi-signaal. Bij compressie mis je immers een deel van de data. Maar hoe ‘erg’ is dat dan?

©GMRimport

Heads-on

Wij kregen de kans om de Link uit te proberen met de aankomende Oculus-game Asgarth’s Wrath. Dit is een grote en grafisch indrukwekkende actie-rpg, die dus heel goed kan laten zien wat (en of) je aan kwaliteit verliest.

De demo laat een scène zien in een kroeg waar allerlei Vikingen hun dagelijkse bezigheden aan het uitoefenen zijn. Het valt daarbij totaal niet op dat we een Quest op hebben in plaats van een Rift. Op geen enkel moment is de tracking vertraagd (we schudden wild met ons hoofd om dit te testen) en het beeld is haarscherp. Als er al sprake is van een kwaliteitsvermindering, is die zo gering dat je het niet opmerkt.

Wat wel merkbaar is, is het verschil in comfort tussen een Rift S en een Quest. De Quest is nu eenmaal wat zwaarder en minder goed gebalanceerd dan de S. De Quest heeft immers allerlei onderdelen en een batterij aan boord die de S niet nodig heeft. Maar dat verschil in comfort is voor Quest-bezitters waarschijnlijk een non-issue.

In zekere zin is de Quest hiermee een soort Nintendo Switch voor vr geworden

-

©GMRimport

Netto

Het netto resultaat van Oculus Link is immers dat de Quest in een volwaardige Rift verandert. Alsof je opeens twee headsets hebt voor de prijs van één (plus kabel). In zekere zin is de Quest hiermee een soort Nintendo Switch voor vr geworden: gebruik hem thuis op de pc, of gooi hem in je tas en speel de mobiele versie van de game waar je maar wil.

De grote vraag is wat vanaf nu de meerwaarde is van de Rift S (die in de Oculus subreddit inmiddels de RIP-S wordt genoemd) als je met de Quest zoveel extra mogelijkheden in huis haalt. Het antwoord van Oculus is hierin niet overtuigend. De Rift S is volgens hen bedoeld voor pc vr-gebruikers die de best mogelijke headset willen. Tja, dat is inderdaad een overweging. Tot je hoort dat John Carmack op Oculus Connect in de wandelgangen een tweede ‘bombshell’ dropt: de Oculus Quest zou de verbinding met pc eventueel ook via wifi kunnen leggen. En dat verandert de potentie van de Quest radicaal: draadloze pc vr!

Uiteraard zou de compressie van het beeld via wifi een stuk groter (en dus zichtbaarder) maken, maar er zullen heel veel mensen zijn die voor hun dagelijkse vr-sessie iets minder goed beeld voor lief nemen als ze geen draden door hun kamer hoeven slingeren.

Watch on YouTube

Toekomst

Het is duidelijk dat Oculus vooral toekomst ziet in de Quest, en dat stand-alone pc headsets niet langer hun prioriteit hebben. Het ligt dan ook in de lijn der verwachting dat de volgende upgrade van de Quest wel degelijk een eigen hdmi-uitgang krijgt, en dat een alles-in-een headset de huidige generatie vr-brillen vervangt. Wanneer dat gebeurt is natuurlijk de vraag: Oculus is nog maar net begonnen met de verkoop van de Quest (die in april dit jaar verscheen) en nu al een Quest 2 uitbrengen is onlogisch.

En overbodig, gezien de kwaliteit van Quest als pc-headset. De iets mindere gewichtsverdeling is gewoon geen issue wanneer je beseft hoeveel vr-mogelijkheden daar tegenover staan. Quest heeft nu al een heel sterk aanbod aan eigen games, en daar komt nu dus toegang tot alle pc vr-games bij, mits je een geschikte pc bezit.

We zijn heel benieuwd hoe vaak we onze ‘gewone’ Rift over een halfjaar nog gebruiken...

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!