Nioh 2: alles wat je moet weten voordat je begint
Vind je het tof om demonen met katanas te bewerken? Dan is er goed nieuws: het duurt niet lang meer voordat je aan de slag kunt met Nioh 2. Het eerste deel verscheen in 2017 voor PlayStation 4 (en later pc) en wordt omschreven als een innovatieve titel binnen het soulslike genre, maar dan met razendsnelle actie.
Ontwikkelaar Team Ninja belooft dat Nioh 2 zich niet verder ontwikkelt als een soulslike, maar in plaats daarvan zich concentreert op zijn eigen, kenmerkende gameplay. Ondanks de 2 in de naam gaat het om een prequel. Een beetje verwarrend; maar als Red Dead Redemption 2 ermee wegkomt, zien we niet in waarom we anders naar de Nioh-opvolger moeten kijken. Omdat het een direct vervolg is, mogen we in elk geval meer wapens, meer vaardigheden en meer yokai verwachten.
Het verhaal van Nioh 2
De eerste Nioh speelt zich af in het Japan van 1600. Ondanks dat het om een fictief verhaal gaat, komen er personages voorbij die echt geleefd hebben, zoals Koningin Elizabeth I. Het spel draait om Amrita: een mysterieuze steen die gevonden wordt in het land van de rijzende zon. Lukt het iemand om de kracht van de steen te absorberen, dan wordt diegene ontzettend sterk. William krijgt de taak van een mysterieuze groep mensen om de steen te vinden, al weet hij op dat moment nog niet precies waarom.
Over het verhaal van Nioh 2 is vooralsnog weinig bekend en misschien is dat maar goed ook. Zo kan er ook niets vroegtijdig verklapt worden en kun je ongestoord van het narratief genieten. Wat we wel weten is dat de prequel zich afspeelt in 1555, eveneens in Japan. Het ziet er naar uit dat Team Ninja zich wederom laat inspireren door de geschiedenis. Tijdens de gebeurtenissen van de game raak je namelijk verzeild in de Periode van de Strijdende Staten, ook wel de Sengoku-periode genoemd. Dit was een tijd van binnenlandse crises, oorlogvoering en sociale chaos in Japan.
©GMRimport
Ook is bekend dat we in Nioh 2 afreizen naar het land van de yokai, ook wel de Dark Realm genoemd. De yokai is een type vijand uit Nioh. Het woord yokai wordt in Japan gebruikt als aanduiding voor geesten en demonen. Echter, niet alle geesten en demonen worden gezien als slecht; sommigen kunnen zelfs geluk brengen. In Japanse folklore worden yokai vaak neergezet als wezens met een dierlijk uiterlijk. Ook beschikken ze vaak over shapeshiftingvaardigheden.
Omdat Nioh 2 zich afspeelt voor het eerste deel, speel je dus niet met William uit dat spel. Maar je kunt je eigen, speelbare personage wel aankleden als de ninja uit dat spel – mocht je hem heel erg missen. Toch fijn voor spelers van het eerste uur.
Gameplay van Nioh 2
De gameplay van Nioh 2 bouwt voort op wat het eerste deel neergezet heeft. In de basis werkt de Nioh-serie als een traditionele soulslike: met de staminabalk beheer je je energieniveau, terwijl je ondertussen je gezondheidsbalk in de gaten houdt. Voor je het weet is ‘ie namelijk leeg en dan mag je opnieuw beginnen. Dit tweede deel introduceert nieuwe mechanics waarmee de gameplay uitgebreid wordt. De ontwikkelaar heeft aangegeven dat het eerste deel bewust beperkt bleef qua mogelijkheden, zodat het nu extra kan uitpakken voor Nioh 2.
Uiteraard verdien je nog steeds XP om je personages sterker te maken. Ook zijn er nieuwe animaties voor het doodgaan (zodat je niet steeds tegen dezelfde aankijkt), dus je masochisme wordt ook nog eens beloond. Een grote verandering is echter dat je nu je personage zelf kunt vormgeven. Je kiest bijvoorbeeld voor ras en geslacht en er zijn nog tal van mogelijkheden beschikbaar die nog niet onthuld zijn. Je bent half mens, half yokai en daardoor kun je tijdelijk in zo’n geest veranderen. Dat moet voor een extra strategisch element zorgen. Als yokai heb je toegang tot vaardigheden die voor je menselijke helft niet toegankelijk zijn.
©GMRimport
Hoe meer yokai je onderweg kapotmaakt, hoe meer Soul Cores je verzamelt. Met die Soul Cores ontgrendel je extra vaardigheden, die je reis ondertussen moeten vergemakkelijken. Dan moet je zo’n Core wel naar een speciale shrine brengen, zonder onderweg te sterven. Verder is het goed om te weten dat Nioh 2, net als zijn voorganger, drie verschillende houdingen voor het zwaardvechten heeft: hoog, midden en laag. Verschillende soorten vijanden hebben verschillende soorten aanvallen vanuit die drie posities nodig.
Qua skills mag je ook veel meer verwachten ten opzichte van het eerste deel. Nioh 2 introduceert skill trees voor alle wapens, bestaande uit actieve en passieve skills. Tevens kun je je personage op een specifieke manier ontwikkelen binnen vier klassen, zoals Ninja (stealth), Shiftling (nadruk op yokai-krachten), Samurai (meer gezondheid) en Onmyo Magic (voor magische vaardigheden). Dit is natuurlijk algemeen verwoord; tijdens het spelen zul je merken dat er nog veel meer mogelijk is.
©GMRimport
Tot slot kunnen we melden dat Nioh 2 dezelfde online multiplayer bevat als zijn voorganger. Dit keer kunnen twee spelers samen met jou spelen en heb je dus toegang tot een extra set handen. Als je niet online wil of kunt spelen, dan kun je ook AI-personages optrommelen om je te helpen tijdens je reis.
Nioh 2 is voorlopig een exclusieve PlayStation 4-titel, maar mogelijk verschijnt hij ook voor pc. Het eerste deel kwam immers ook voor dat platform uit, dus een vreemde gedachte is dat niet. Maar op dit moment is dat nog niet bevestigd. Wel lijkt ontwikkelaar Team Ninja de belofte in te lossen dat het spel voortbouwt op het origineel en elementen aanbiedt die het spel mogelijk meer uit het soulslike genre trekken, al blijft de basis natuurlijk hetzelfde.
Nioh 2 verschijnt op 13 maart voor PlayStation 4.