Nederland verbiedt geen games; wel komt er onderzoek | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Na het de hele controverse rondom Manhunt 2 laaide de discu ie met betrekking tot gewelddadige games en een mogelijk verbod erop weer hoog op. Er werden door de Partij van de Arbeid zelfs kamervragen gesteld. Harry Hol, gamesjournalist, vroeg in een interview met Wim van der Weegen (woordvoerder van het ministerie van Justitie) hoe de politiek op dit moment tegenover gewelddadige games staat. Weegen antwoordde hierop: “Volgens de minister gebeurt het nu regelmatig dat kinderen toegang krijgen tot spellen die te gewelddadig zijn. Hij wil op Europees niveau afspraken maken om dit te voorkomen. De minister vindt dat de tijd van zelfregulering voorbij is en hij wil een onderzoek naar de Nederlandse situatie.”

Van der Weegen: “De zorg bij de minister komt voort uit gesprekken die hij heeft gehad met Duitse collega's tijdens een overleg in Luxemburg. De Duitsers toonden enkele voorbeelden van zeer gewelddadige scenes uit spellen. Er is nog geen onderzoek gedaan, dat gaan we nu doen. De Duitsers hebben als voorzitter van de EU dit probleem op de agenda gezet, ook naar aanleiding van de schietpartij waarbij de dader veel spellen bleek te spelen.”

“Vandaar ook het onderzoek. We willen weten hoe het precies zit, en het belang van het kind voorop zetten. Het gaat er om dat kinderen geen toegang meer hebben tot deze spellen. Nu wijzen de producenten naar de ouders, en de ouders naar de producenten. Dat willen we nu doorbreken. Overigens is er geen sprake van dat we spellen willen verbieden. Dat kan ook niet, daarvoor zijn er binnen de Nederlandse wet geen mogelijkheden. Boeken, films, muziek en dus ook games, mogen eenvoudigweg niet gecensureerd worden. Dat ligt vast in het recht op vrijheid van meningsuiting”

Het onderzoek moet binnekort van start gaan maar wie de uitvoerder zal zijn is nog niet bekend en zal door Justitie ook niet bekend gemaakt worden om alles zo eerlijk mogelijk te laten verlopen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou