Nederland heeft eerste vrouwelijke game-expert | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Gisteren is aan de Universiteit van Utrecht drs. Marinka Copier gepromoveerd op een onderzoek naar games, gaming en gamers. Hiermee is zij in Nederland de eerste vrouwelijke doctor in de games.

Haar promotie droeg de titel 'Beyond the Magic Circle: a network perspective on role-play in online games'. Sinds de lancering van World of Warcraft in Europa (februari 2005) maakt Marinka Copier als speler en virtuele etnograaf onderdeel uit van de rollenspel-community op een Europese role-play server. Haar onderzoek naar deze creatieve vorm van game play heeft zij gedaan door middel van intensieve samenwerking met andere spelers, zowel door samen te spelen, als door samen te reflecteren op online rollenspel en de betekenis van deze spelervaring in het dagelijks leven.

Haar conclusie is dat online games als netwerken van sociale interactie niet te vangen zijn in eenvoudige tegenstellingen zoals in het spel en buiten het spel, echt en denkbeeldig, vrije tijd en werk of educatie, online en offline. Kortom, om deze snelgroeiende vrijetijdsbesteding te kunnen begrijpen zullen we moeten denken voorbij de magische cirkel van het spel en vragen moeten stellen zoals: wat is de rol van deze games in ons dagelijks leven? Dit is noodzakelijk wanneer we virtuele werelden en online gaming willen gaan inzetten voor educatieve en andere toegepaste mogelijkheden.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou