Nederland behaalt goud op WK-Gaming in Parijs | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Afgelopen weekend werden de finales van de ESWC (Electronic Sports World Cup) gespeeld in Parijs. In totaal deden er in zes disciplines 800 topgamers uit 50 verschillende landen mee. Zij speelden voor de totale prijzenpot van maar liefst 200.000 dollar. De Nederlandse delegatie was erg succesvol dit jaar en eindigde op de derde plaats in het landen kla ement.

Freek Molema, ook wel bekend als 'Xenogear', pakte het goud en mag zich een jaar lang wereldkampioen noemen. Hij won de finale van de racegame TrackMania Nations. Opmerkelijk detail is dat van de vier finalisten er drie de Franse nationaliteit hadden. Toch kwam, tot ongenoegen van het Franse publiek, de Nederlander als sterkste uit de bus. “Ik was best zenuwachtig in het begin maar dit gevoel verdween naarmate ik in het toernooi groeide en ook de steun van de enthousiaste Nederlandse supporters in het publiek hielp enorm.” Zegt Molema

opgelucht na de finales. De 5 à 6 uur trainen per dag heeft Molema een cheque van 10.000 Amerikaanse dollars opgeleverd en een gegarandeerde plek in de finale van volgend jaar.

Brons was er voor Manuel Schenkhuizen, die hiermee 3.000 dollar verdient. De Nederlander die in 2005 al wereldkampioen werd met Warcraft III: The Frozen Throne bivakkeert nog steeds aan de top. Schenkhuizen die al drie jaar profe ioneel gamer is zei nuchter na de finale “Mijn wens was hier net als vorig jaar top acht te eindigen, dit is gelukt. Ook is dit een goede voorbereiding voor de komende periode”. Schenkhuizen heeft een druk gamingprogramma. Zo speelde hij dit jaar al diverse toernooien in China, Duitsland en Korea en staan er voor de komende periode twee toernooien in China en evenementen in Korea en de Verenigde Staten op de agenda.

De volgepakte internationale finale speelde zich af in de Expo hallen van Parijs. Op lokatie werden de grote wedstrijden gevolgd door meer dan 7.000 juichende en schreeuwende fans. In totaal hebben er zo'n 40.000 bezoekers het evenement op lokatie gevolgd en is er wereldwijd online in alle talen, via onder andere videostreams, verslag gedaan.

"Landen zoals Korea, Duitsland, Frankrijk en Zweden lopen enorm voor in competitie gaming (eSports), daar zijn wekelijks evenementen en verdienen de gamers een fulltime salaris daarom zijn deze resultaten extra knap!” zegt Wim van der Kooij van WSquared Media de organisator van de Nederlandse voorrondes van het WK-gaming en diverse andere gaming evenementen.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou