MSI GP65 Leopard – Meer performance, minder poespas
Gaming notebooks komen in alle vormen en maten, met bijtijds bizar uitbundige bakbeesten in het aanbod. Ben je daar niet per se van gediend, maar wil je wel maximale mobiele performance? Dan voorziet MSI daarin met hun Leopard-lijn. Vanaf 1.599 euro heb je een aardige powerhouse onder de arm, zonder direct voor gek te lopen. Wat mag je van die wat soberdere middenweg verwachten?
Anno 2020 begeeft MSI’s Leopard-serie zich in de vijfde generatie. De Taiwanese fabrikant zet de visie om performance gerichte laptops aan te bieden voort, wat we terugzien in legio fraaie specificaties. Het Full HD-paneel topt nu af op 144 Hertz, de bezels zijn wederom verdund en MSI lift mee op vernieuwingen in het hardware aanbod van Intel en NVIDIA. De nieuwe Leopards zijn uitgerust met tiende generatie Intel Core i7-processoren en NVIDIA’s Turing-videokaarten — beginnend bij de GeForce GTX 1660 Ti.
In het specifiek gaan we hands-on met de MSI GP65 Leopard 10SEK-041NL. Dit model is uitgerust met een Intel Core i7-10750H en NVIDIA’s GeForce RTX 2060 (6GB GDDR6), naast meer ‘doorsnee’ specificaties als het 16 GB werkgeheugen en een fraaie 512 GB SSD. Het zijn niet de minste onderdelen tegenover de nog relatief schappelijke richtprijs van 1.599 euro.
Specificaties
Display: 15,6” 1080p @ 144Hz, IPS-level, 100% sRGB, 3ms respons
Processor: Intel Core i7-10750H @ 2,6 GHz
Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 2060 (6GB GDDR6)
Geheugen: 2x8GB DDR4 @ 2660MHz
Opslag: 512GB M.2 NVMe PCIe SSD + 1 TB HDD
Keyboard: Full-size QWERTY chiclet, Anti-Ghost, per-key RGB
Speakers: 3 Watt (2x)
Poorten: USB-A 3.2 (3x), USB-C 3.2, HDMI (4K@30Hz), 3.5mm Combo Jack, RJ45 LAN, SD-kaartlezer
Voeding: 230 Watt
Accu: 6-cel (51Whr)
Gewicht: 2,3 kilogram
Richtprijs: 1.599 euro
©GMRimport
Puur de prestaties
Al die cijfertjes vormen de som van MSI’s insteek met de Leopard-lijn: pompen in de performance, minder nadruk op toeters en bellen daaromheen. Deze notebook schrapt nodeloos luxe features en richt zich puur op paardenkracht tegen competitieve prijspunten. De grootste ‘overbodigheid’ daarin is nog wel het per-key verlichte RGB-toetsenbord, maar ook die kan de serie strippen, met de in specificaties nagenoeg gespiegelde GL65-modellen.
De prestatiegerichte focus van de Leopard-lijn zien we verder terug in het design. Door te besparen op de soms overdreven gaming aesthetic (lees: lompe vormen en nutteloze RGB) oogt en voelt het notebook slanker. Dat het vaste zwart nu gedeeltelijk ruimt voor een zilverachtig kunststof draagt daar verder aan bij. Wat een verfrissend jasje wel niet kan doen!
In zijn totaliteit weegt de laptop geen tweeënhalve kilo, terwijl het toch tot de nok toe gevuld is met veelbelovende hardware. De specificaties stellen je in staat om ook gloednieuwe games nog mooi weer te geven. dan wel je 144Hz-eisende esports-carrière mee op reis te nemen. Een Time Spy-score van 6861 mag voor zich spreken: dit apparaat draait bijzonder lekker mee in het hedendaagse middensegment.
Met dat niveau prestaties en het bijzonder kleurrijke 144Hz-display zijn zwaardere games of snelle esports-titels hier welkom. Des te fijner ook dat de Nederlandse 041NL-uitvoering naast de 512 GB NVMe SSD tenminste nog wel een 1 TB reguliere HDD kent. In andere regio’s wordt die extra opslag nog wel eens wegbezuinigd. Hier hoeft gelukkig niet alles te sneuvelen in de strijd om pure prestaties.
©GMRimport
Loeihard, maar ijskoud
Volledig in MSI-stijl zijn de Leopards ook verrijkt met de bijna beruchte CoolerBoost-technologie. Deze mogen we steevast prijzen om koelefficiënte, maar vrezen voor het geluid. De twee ventilatoren en zeven heatpipes pogen samen de airflow van de veeleisende CPU en GPU te optimaliseren, met alle gevolgen van dien.
Het resultaat blijkt een gaming laptop die buitengewoon fraai koelt, maar bijtijds wel de akoestiek van je gehele omgeving vervuild. Een koptelefoon is vaste kost, want de ’Giant Speakers‘ (twee relatief kleine 3 Watt-speakers) worden al snel overstemd door de straalmotor die uit je laptop giert. Op vol vermogen hoor je nog wel het een en ander, maar echt helder is dat geluid niet meer te noemen.
GamerNL · MSI GP65 Leopard — CoolerBoost 5 Vs. Giant Speakers
Desalniettemin maakt ook CoolerBoost hard waar het bij de Leopards om draait. Het klinkt misschien nergens naar, maar zo heb je wél dat maximale rendement in een ietwat afgeslankte gaming laptop.
Meer sprint dan marathon
De keerzijde van dit hele verhaal zit hem vooral in de omstandigheden. Wil je even vooruit in een spelletje of werksessie, dan ben je dus gebonden aan — naast muis en misschien toetsenbord — een headset en het stevige voedingsblok. Zonder die twee blijkt de laptop vaak een luide veelverbruiker, die met een paar uur aan minimale inzet al de geest geeft.
Al is het maar een filmpje of indiegame: de 51 Whr-accu brandt zo weg. Het makkelijk kunnen schakelen tussen (ecologische) systeemprofielen helpt wat, maar het maakt de laptop allesbehalve een marathonmachine. Ineens snapte ik die Leopard-noemer: de katachtige in mijn huis vreet ook veel en is het liefst stationair — maar dat beest trekt sprintjes, niet normaal.
©GMRimport
Maar goed: hoe je een laptop wilt gebruiken, verschilt uiteraard van persoon tot persoon. De gamer die de tijd en ruimte wil nemen om goed te settelen, kan met de Leopard alsnog goed uit de voeten. Mocht je echter iets zoeken wat ook lekker mobiel nog even mee kan, dan wordt alle paardenkracht deze accu simpelweg te veel.
Conclusie
MSI zet met hun nieuwe Leopard-lijn een mooie middenweg op de markt. Tegenover schappelijke prijzen heb je hiermee een notebook wat op hoog niveau presteert, simpelweg door veel onnodige poespas weg te snijden. De GP65 is daarmee slanker (en misschien wat korter van adem onderweg), maar in de juiste omstandigheden pompt het meer performance dan je misschien zou verwachten.
Wat uiteindelijk overblijft, is een bijzonder strak totaalpakketje. Hiermee kun je overal een avondje settelen voor een flinke gamesessie of esports-oefenronde. Zolang je maar een koptelefoon bij de hand houdt en bereid bent omstanders uit te leggen waarom je laptop klinkt alsof hij op wil stijgen.