Microsoft Flight Simulator 2020 geeft je de wereld
Nieuws

Microsoft Flight Simulator 2020 geeft je de wereld

Flight Simulator was ooit een van de redenen om een pc te kopen. De franchise werd echter door Microsoft in de koelkast gezet… tot nu. Maar zitten we nog wel te wachten op een realistische vliegsimulator zonder wapens?

Het is moeilijk om te beschrijven hoe groot het contrast is tussen de vorige Flight Simulator (X) en Flight Simulator 2020. Als je eerder met X het virtuele luchtruim betrad, voelt 2020 spelen aan als overstappen van Pong naar Playstation 5. Vanaf het moment dat je in de cockpit zit en om je heen kijkt, is het duidelijk dat je in een extreem realistische kopie van de echte wereld bent gestapt.

De makers claimen dat de Aarde dankzij Bing Maps in zijn geheel gesimuleerd is. Nu zou je kunnen denken dat dit een platte kaart oplevert, bestaande uit foto’s van het landschap. Maar dankzij ’machine learning’ zijn huizen en landmarks heel realistische nagebootst, zelfs als er geen mensenhanden aan te pas kwamen om een bepaalde woonwijk (in mijn geval een buitenwijk van Lelystad) tot in detail te renderen.

©GMRimport

Deprimerend Lelystad

Je vraagt je misschien af waarom ik voor mijn eerste vlucht met Flight Simulator 2020 kies voor luchthaven Lelystad. Het is wellicht de meest deprimerende luchthaven van Nederland met de meest saaie omgeving ooit, namelijk Lelystad. Maar het is ook de eerste en enige luchthaven waar ik zelf ooit een Cesna heb gevlogen tijdens een vliegles.

Omdat dit mijn enige ervaring is met het besturen van een echte kist, leek mij dit voor mijn proefvlucht een goed uitgangspunt. En ja: alles ziet er uit zoals ik me herinner. Ik heb de sim voor het gemakt even op ‘medium’ gezet (je kan ook voor ultra realistisch kiezen, maar voor nu lijkt me dat overkill) en een moment later verkies ik wat onwennig het luchtruim.

Het uitzicht is fenomenaal. Al snel volg ik de provinciale weg, waar auto’s rijden en nog even later vind ik het Ketelmeer om zo het water van de IJssel te volgen naar mijn woonplaats Kampen. Onderweg passeer ik het ‘Oog’, een kunstmatig eilandje waar ik pas nog met de auto langs ben gereden. Alles ziet er uit alsof ik werkelijk uit het raam van een echte Cesna kijk.

©GMRimport

Zelfs Kampen

En dan bereik ik mijn woonplaats. Zelfs Kampen ziet er vanuit de lucht ongeveer uit zoals het echt is. Ik zeg ‘zelfs’, want ik weet zeker dat de makers van Flight Sim dit stadje niet handmatig hebben gebouwd. Alles is op basis van een computerinterpretatie van de Bing-kaartdata uit de virtuele grond gestampt. En dat is goed genoeg om mijn huis te vinden. Verbluffend.

Vliegen in de Cesna op de gemiddelde moeilijkheidsgraad is een heel plezierige en ontspannen bezigheid. Misschien té ontspannen. Ik besluit wat duikvluchten uit te voeren en weet uiteindelijk met zweetdruppels op het voorhoofd de kist aan de grond te zetten op een weiland naast de N50. Daar kijk ik uit het raam en zie ik gras, huizen en auto’s. Ik ken deze plek. Ik ben er vaak langsgereden.

Wauw

Voor de volgende vlucht kies ik een wat meer exotische locatie. Opstijgen vanaf San Fransisco Airport levert opnieuw geen problemen op en weer wat later vlieg ik over de Bay, zie ik de Golden Gate-brug en scheur ik over de stad waar Fuller House zich afspeelt. Waarom een verwijzing naar Fuller House? Omdat het kan. Hoe dan ook geeft het een bizar gevoel van vrijheid (Flight Simulator, niet Fuller House) dat de hele wereld nu opeens in één sim zit. Licht, wolken, water: het ziet er uit zoals in het echt. Grafisch is dit de meest indrukwekkende simulatie die ik ooit heb gezien. Het klopt gewoon allemaal. Niet langer hoef je je te focussen op je instrumenten - je kan echt als toerist de wereld overvliegen om plekken te zien die je altijd al had willen zien.

©GMRimport

Voor wie denkt dat ik nu volledig ben overdonderd door de graphics en niet al te veel aandacht besteed aan het simulatiegedeelte: dat klopt. Voor de review ga ik mij daar in verdiepen. Maar voor deze hands-on besluit ik vooral te genieten van het uitzicht. Het fantastische, formidabele en realistische uitzicht.

Gevoel

En te genieten van het gevoel. Zelfs met de minder realistische moeilijkheidsgraad is vliegen met Flight Simulator 2020 gewoon ontzettend ontspannen en leuk. Voor de hands-on maak ik gebruik van een Yoke en roerpedalen, waardoor ik dus een haast één-op-één gevoel krijg van het vliegen zoals ik me dat herinner tijdens mijn eigen les. Ook hier klopt alles zo op het eerste gezicht enorm goed met een echt vliegtuig. Deze haast stressloze eerste kennismaking voelt als een gateway drug om verder en hoger te gaan. De sim biedt uitgebreide instructies om uiteindelijk zelfs passagierstoestellen te leren besturen. Als je dat wil. Persoonlijk wil ik nog wel een uur of twintig sightseeing doen met ‘mijn’ virtuele Cesna. Zelden gaf een game me zo’n vakantiegevoel.

Microsoft Flight Simulator 2020 verschijnt op 18 augustus op pc, en op een latere datum voor Xbox One. Lees ook ons interview met het team achter de game.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!