Metroid Prime 3 special: Samus Aran | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Aan sterke vrouwelijke helden hebben we geen gebrek, maar toch is Samus Aran een vreemde eend in de bijt. Waar dames als Lara Croft zich in zo strak mogelijke pakjes hijsen om met hun attributen te pronken, verschuilt Samus zich achter een zwaar en weinig flatteus pak. Wij kijken eens wat beter naar deze dame in blik.

Toen Metroid in 1986 uitkwam dachten vele gamers dat het spel draaide om een mannelijk personage. Niet zo gek natuurlijk. Allereerst waren er in die tijd nog zo goed als geen andere vrouwelijke helden, en in ieder geval Nintendo had de speler nog nooit een vrouw laten besturen. Tevens ging het in Metroid om een stoer personage, dat leek op een soort cyborg die in de ruimte de strijd aanging met ruimtegespuis. Dat klinkt niet heel vrouwelijk. Grote verra ing dus toen Samus aan het eind van het spel haar pak uittrok en er een slanke blonde babe tevoorschijn kwam.

Het verhaal van Samus begint op de kolonieplaneet K-2L waar kristallen brandstof wordt gewonnen voor de schepen van de Galactische Federatie. Op die planeet leeft het kleine meisje Samus samen met haar ouders. Vader werkt met de Federatie en moeder is een wetenschapper die gespecialiseerd is in de kristallen. Op een dag komen de mysterieuze, vogelachtige Chozo op de planeet, omdat ook zij die kristallen willen. Samus raakt in contact met één van die wezens, Old Bird, en ze worden al snel vrienden. Samus' vader weigert echter de Chozo kristallen mee te geven, en de wezens moeten weer vertrekken.

Inmiddels heeft de kwade draak Ridley ook door dat er veel kristal te vinden is op de planeet, en samen met de Space Pirates worden de onwetende mensen aangevallen. Het resultaat is een afslachting. Ook Samus' ouders worden vermoord en zelf zou ze ook niet meer leven als de Chozo niet terug waren gekomen om de slechteriken weg te jagen. Omdat Old Bird het niet over zijn hart kan krijgen om Samus daar alleen achter te laten, besluit hij haar mee te nemen naar zijn thuisplaneet onder protest van zijn broeders. Het blijkt al snel dat het meisje niet bescherm is tegen de atmosfeer en binnen enkele dagen zou sterven. Gelukkig heeft Old Bird een oplo ing, want via een speciale techniek wordt er DNA van de Chozo in Samus' lichaam verwerkt.

Op de planeet groeit Samus tu en de oude vogels al snel op tot een sterke vrouw. Een vrouw die met de wijsheid van haar beschermers en de training die ze krijgt langzaam haar lot ziet, haar levensdoel. Zij zal de beschermer van het universum worden. Dit betekent niet dat Samus nu als een toekomstige Robin Hood het kwaad gaat bestrijden, maar ze gaat aan de slag als bounty hunter voor de Galactische Federatie. Op deze manier kan ze de slechteriken verslaan en er nog een leuk zakcentje uit halen ook. Naast het DNA, de training en de wijze le en is er nog een belangrijk ding dat Samus overgehouden heeft van de Chozo: haar pak.Zonder Power Suit is Samus een babe in een strak blauw pakje, met haar lange blonde haren in een paardenstaart. Met pistolen en een zweep van energie kan ze de nodige klappen uitdelen, maar met haar pak aan is ze pas echt een kracht om mee rekening te houden. Ze is één met haar pak, en ze zou niet meer zonder kunnen. Heel frustrerend moet het dan ook zijn om bij de start van elke Metroid-game allerlei functies van je pak te verliezen. Het verzamelen van die functies is een groot deel van de charme van de Metroid-serie. Met elke functie die je vindt kun je weer nieuwe gebieden bereiken in de wereld.

Hoewel Samus' pak veel verschillende vormen heeft, zijn er een aantal functies die echt kenmerkend zijn voor de heldin. Enkele van die functies zijn er pas later bijgekomen, maar zullen ongetwijfeld nooit meer verdwijnen. De meest in het oog springende functie is dat de redelijke logge Samus in een kleine bal kan veranderen en zo door allerlei kleine openingen kan rollen. Deze bal kan later weer geüpgrade worden tot een magnetische bal of een bal met een boost. In de latere Metroid Prime-games zijn er ook 2D-achtige stukjes verwerkt waarin je als bal door een level moet manoeuvreren, en dat lijkt dan weer heel erg op de oude Metroid-games.

Een andere in het oog springen functie is Samus' rechterarm dat volledig dient als gun. Korte schoten of opgeladen superschoten kan ze op haar vijanden afschieten in verschillende soorten. Van ijs tot vuur en energie kan er uit schieten. Met deze verschillende beams kan ze ook weer verschillende vijanden verslaan en verschillende deuren openen, zodat er ook weer nieuwe gebieden kan worden bereikt. In Metroid Prime 3 zal het even wennen zijn om het wapen te gebruiken, omdat je nu kunt bewegen, richten en schieten tegelijk. In de vorige Metroid Prime-games was het meer zaak om ergens op te locken en al strafend en schietend deze uit te schakelen.

Andere functies van haar Power Suit bestaan uit een soort zweepachtige beam. Hiermee kan Samus over ravijnen slingeren, maar in Metroid Prime 3 zal deze beam meer gebruikt worden om bijvoorbeeld rommel weg te slaan. Dit natuurlijk met een echte beweging met de nunchuck. Ook kan Samus tweemaal achter elkaar springen om op hogere plekken te komen. Door deze en meer functies zal Samus' pak verbeterd blijven worden. En als we haar weer in een nieuwe game zouden zien, dan krijgt ze er hopelijk weer een aantal nieuwe mogelijkheden bij.

Samus is in ieder geval niet de enige in een Power Suit. Ze heeft goed gezelschap van onder andere de bekende helden Master Chief en Gordon Freeman, met hun MJILNOR-armor en Hazardour Environment Suit. Ook in bijvoorbeeld Deus Ex, Fallout, Starcraft, Metal Gear Solid, S.T.A.L.K.E.R, F.E.A.R. en Crysis komen Power Suits voor. Het is een populair gebruikt fenomeen, omdat het een menselijk personage toch buitenaardse krachten kan geven. Je kunt je toch relateren aan diegene in het pak, maar je kunt ook dingen doen die normaal onmogelijk zijn.

Als Power Suit is ze dan mi chien niet zo uniek, maar als vrouwelijke held staat ze toch alleen. Samus hoeft niet in een bikini rond te dartelen op een strand om op te vallen, of met een te klein broekje en te strak truitje een handstand op een rots te doen om aantrekkelijk te zijn. Samus Aran valt op haar eigen unieke manier op. Door het gebruik van de Wii-besturing in Metroid Prime 3 heeft het Power Suit van Samus een nog beter effect, namelijk dat jij in dat pak zit. Dat jij Samus bent. Durf jij in haar schoenen te staan?


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou