Men of War 2 trekt een lijn in het zand
Nieuws

Men of War 2 trekt een lijn in het zand

Er is een soort real time strategie-renaissance gaande. Er verschijnen remasters van klassiekers zoals Red Alert en Age of Empires, maar ook hele nieuwe vervolgen van oude series, zoals Age of Empires. En nu dus ook Men of War 2, een vervolg op een hardcore, realistische rts.

De ontwikkelaars onthulden recentelijk details over hoe het nieuwste deel in de serie daadwerkelijk speelt. De IP, die in het Russisch ’Achter Vijandelijke Linies’ heet, bestaat al sinds 2004 en richt zich op de ‘hardcore’ strategiespeler. Dat is in het nieuwste deel niet anders, en je moet dan ook op een heleboel verschillende zaken letten. Pantsereenheden hebben bijvoorbeeld individuele zwakke plekken en de schade wordt daadwerkelijk gesimuleerd op basis van allerlei factoren. Wie ‘gewoon’ een leger sterke units wil groeperen en de vijand wil overrompelen, faalt dus.

©GMRimport

Dat komt mede door een nieuw spelsysteem dat uniek is voor Men of War 2, namelijk de frontlinie. Het spel draait om het veroveren van terrein op de vijand, en daarbij schuift een denkbeeldige frontlijn steeds verder op. Nou ja, denkbeeldig: deze heeft sterke invloed op je eenheden. Als je units namelijk zonder ondersteuning achter de vijandelijke lijn belanden, zijn ze een stuk minder sterk en ‘groeit’ hun bescherming veel trager weer aan.

De enige eenheden die de frontlijn kunnen verplaatsen zijn infanterie-eenheden, wat betekent dat je dus ook niet zomaar wat tanks richting de vijand kunt sturen. Die kunnen ondersteuning geven, maar het zijn de veel kwetsbaardere voetsoldaten die echt land kunnen veroveren.

Wie ‘gewoon’ een leger sterke units wil groeperen en de vijand wil overrompelen, faalt

-

©GMRimport

Directe besturing

Een ander belangrijk aspect in de reeks is de directe besturing van eenheden. Ook dat keert weer terug. Dat betekent dus dat je bijvoorbeeld een tank of een soldaat direct kan besturen, bijna alsof het een actiegame met een derdepersoonsaanzicht is. Een direct bestuurde eenheid heeft het voordeel van meer precisie en het is makkelijker om een specifieke eenheid op een specifieke plek dingen aan te laten vallen. Maar het blijft een rts, dus het grote plaatje is van groot belang.

Dit alles uiteraard volgens de ontwikkelaars zelf, want de presentatie gaf ons nog geen gelegenheid om de game zelf uit te proberen. Wel was er gelegenheid om vragen te stellen, zoals of de game nog steeds zo sterk op de hardcore spelers is gericht.

Duidelijker

Volgens de makers is dat nog steeds zo, maar worden de spelsystemen duidelijker uitgelegd dan voorheen. Ook is het mogelijk om verschillende commandostijlen te kiezen, wat betekent dat je in plaats van individuele eenheden groepen kunt aansturen, en zo meer of minder micromanagement hoeft te doen, naar gelang je smaak en tactische vermogens.

©GMRimport

©GMRimport

©GMRimport

Verder heeft Men of War 2 volledige mod-support, iets dat de makers meerdere malen benadrukten. Mocht je de game helemaal willen ombouwen met een total conversion: ga je gang. De makers willen de spelersgemeenschap daarin zoveel mogelijk vrijheid geven.

Op basis van de gameplaybeelden in de presentatie is duidelijk dat Men of War 2 heel sterk inzet op een realistische weergave van gevechten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat uit zich in gedetailleerde modellen die zich zoveel mogelijk gedragen als ‘in het echt’. Het idee van een oprukkende frontlinie hebben we wel eerder in games gezien (zoals de inmiddels nagenoeg vergeten Xbox 360-titel Frontline), maar lijkt in deze rts wel heel goed tot zijn recht te komen. Het ziet er in elk geval uit alsof dat spelers (er is uiteraard multiplayer) dwingt om te denken als een generaal. Je moet de vijand terugdringen, zelf posities verstevigen en zo langzaam de tegenstander in de hoek drukken. Dat is toch wat anders dan het inmiddels zo gebruikelijke ‘overspoel de vijandelijke basis’-systeem dat andere games hanteren.

Of Men of War 2 met zijn nieuwe ‘beginnersvriendelijke’ opties ook nieuwe fans gaat winnen, is nu natuurlijk nog niet duidelijk. Wel lijkt de game voor de hardcore Tweede Wereldoorlog-strateeg een mooie nieuwe toevoeging. We wachten de uiteindelijke release met spanning af.

Men of War 2 heeft nog geen releasedatum, maar verschijnt naar verwachting ergens in 2022 voor pc. 

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Multiplayershooter Blindfire komt vandaag uit op PS5
Nieuws

Multiplayershooter Blindfire komt vandaag uit op PS5

Tijdelijk te koop voor 8,09 euro

De Early Access-versie van multiplayershooter Blindfire komt in de loop van vandaag beschikbaar op PlayStation 5.

De game kan daarbij tijdelijk met tien procent korting worden aangeschaft voor 8,09 euro. Deze kortingsactie loopt tot 9 december. Het spel verscheen afgelopen oktober al in Early Access via pc (Steam en Epic Games Store) en Xbox Series-consoles.

De first-person shooter speelt zich voor een groot gedeelte in de het donker af, met hier en daar uv-verlichte illustraties die er voor zorgen dat spelers iets kunnen zien. Daarbij kunnen spelers een 'Echo' gebruiken, waardoor bijvoorbeeld de meest recente positie van een vijand in de buurt wordt getoond.

Multiplayerpotjes bevatten maximaal acht spelers. Wanneer mensen verslagen worden, krijgen ze toegang tot nachtvisie waarmee ze de actie in de arena duidelijk kunnen volgen. Hoewel het mogelijk is voor spelers om zich in het donker te verstoppen, is het belangrijk om punten te scoren door bijvoorbeeld headshots en multikills te behalen. Spelers die een hele ronde geen schade oplopen ontvangen ook punten.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Steam scherpt regels rondom seizoenspassen aan
Nieuws

Steam scherpt regels rondom seizoenspassen aan

Meer bescherming voor de consument

Valve heeft de Steam-regels voor seizoenspassen op het platform aangescherpt.

Zo valt te lezen dat ontwikkelaars een seizoenspas beschikbaar kunnen stellen op Steam, maar dat men wel een complete lijst en beschrijving van downloadbare content dat onderdeel uitmaakt van de pas en verwachte releasedatum moet delen.

Daarnaast moet een seizoenspas minstens één beschikbare dlc bevatten wanneer deze te koop komt te staan - al wordt er een uitzondering gemaakt voor seizoenspassen die onderdeel uitmaken van een vooraf te bestellen deluxe editie van de game.

"Door een seizoenspas aan te bieden beloof je toekomstige content", zo schrijft Valve richting ontwikkelaars en uitgevers. "Tijdens het proces van een seizoenspas lanceren wordt je gevraagd naar een releasetiming voor de content in de seizoenspas. Dit is zowel een verplichting richting consumenten en Steam. Als je nog niet duidelijk kunt communiceren over de content van elke dlc en wanneer de dlc beschikbaar komt, moet je geen seizoenpas op Steam aanbieden."

Valve erkent wel dat releasedata niet altijd gehaald kunnen worden. Ontwikkelaars mogen dan ook eenmalig de releasedatum van content uit de seizoenspas aanpassen, al moet de nieuwe datum wel binnen drie maanden van de oorspronkelijke datum vallen. Wanneer een dlc dat onderdeel uitmaakt van een seizoenspas wordt geannuleerd, moet men verplicht geld teruggeven aan de consumenten.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
Internal server error