Matchfixing in eSports: de grootste schandalen
Nieuws

Matchfixing in eSports: de grootste schandalen

Het zal je hoogstwaarschijnlijk niet verbazen, maar ook in eSports zijn er een aantal atleten die expres wedstrijden verliezen voor een som geld. Vooral toen eSports nog niet op zo’n grote schaal beoefend werd, waren er een aantal spelers die een matchfixingaanbod accepteerden. De grootste schandalen kan je in dit overzicht vinden.

StarCraft 2-schandaal

Het eerste gigantische matchfixing-schandaal komt op naam van een groep Koreaanse StarCraft 2-spelers. In totaal waren elf Koreanen betrokken bij het schandaal. Zij maakten weddenschappen op wedstrijden en zorgden er vervolgens voor dat deze in het voordeel van hen uitpakten. Soms wedden ze tegen zichzelf en verloren ze expres, andere keren maakten ze afspraken met elkaar voor het verliezen van wedstrijden.

De elf spelers – sAviOr, By.1st, DarkElf, Go.go, Hwasin, Justin, Luxury, ShinHwA, type-b, Upmagic en Yellow(ArnC) – werden allemaal verbannen van eSports door de Koreaanse overheidsinstantie KeSPA, die de eSports in het Aziatische land reguleert. Behalve de schorsing kregen de spelers ook andere straffen, die verschilden van werkstraffen tot boetes van meer dan tienduizend euro.

©GMRimport

Dignitas en Curse gooien het op een akkoordje

Wat doe je als een team aanbiedt expres te verliezen als het prijzengeld daarna eerlijk wordt verdeeld? Dignitas dacht dat het wel een goed idee was, toen Curse het aanbood. Voor Dignitas was het een goede deal, want behalve een flinke som geld kreeg het ook de eerste plek, waardoor het extra punten verdiende voor de kwalificatie van een vervolgtoernooi. Punten die het team hard nodig had.

Wat vervolgens gebeurde was nog dommer dan het accepteren van het aanbod; beide teams maakten pijnlijk duidelijk dat er een akkoord was, door een ARAM-wedstrijd (all random all mid) te houden. Tijdens zo'n wedstrijd kiezen spelers willekeurige personages en gebruiken ze maar een klein deel van de map. In League of Legends is dit een gamemode die voor de lol wordt gespeeld, maar competitief niet wordt gebruikt. Dit was overigens ook niet op een klein toernooi, maar tijdens het Major League Gaming Summer Championship 2012, één van de meest bekeken League of Legends-toernooien op dat moment.


Beide teams werden een dag later gediskwalificeerd en kregen geen geld noch punten. Omdat tijdens de wedstrijd al evident was dat het geen eerlijke partij was, besloot de organisatie niet over te gaan tot een prijsuitreiking. Direct na de wedstrijd werd de stream op zwart gezet. Beide organisaties boden later hun excuses aan, maar lieten weten de showmatch deels te houden, omdat ze op deze manier een leukere wedstrijd aan de supporters konden voorschotelen.







Valve bant professionele teams wegens matchfixing

In 2014 waren er een paar Counter-Strike: Global Offensive-wedstrijden met twijfelachtige uitkomsten. Een hoop mensen waren achterdochtig, maar er was geen hard bewijs dat er sprake was van een vies spelletje. Althans tot één van de ex-vriendinnen van de spelers uit de school klapte.

In augustus van 2014 speelde iBUYPOWER, een van de betere CS:GO-teams, tegen NetcodeGuides, een team waar veel mensen nog nooit van hadden gehoord. iBUYPOWER werd met de grond gelijkgemaakt en verloor met 16-4. Wat alles nog schimmiger maakte, was het feit dat de iBUYPOWER-spelers lachten wanneer ze keer op keer dood werden gemaakt door de relatief onbekende tegenstander.

De aap kwam uiteindelijk uit de mouw toen een ex-vriendin van één van de iBUYPOWER-spelers een aantal berichten openbaar maakte. In die berichten was de speler aan het opscheppen dat hij de wedstrijd expres had verloren. Niet veel later bekende ook een tweede speler dat hij tegen zijn eigen team had gewed. In totaal zou er ruim tienduizend dollar winst zijn gemaakt, daarnaast zouden er ook in-game skins ter waarde van zevenduizend dollar naar de mannen van iBUYPOWER zijn gegaan. Alle spelers die betrokken waren, werden even later verbannen voor alle door Valve georganiseerde toernooien.

©GMRimport

Ondergang van een supertalent

Lee ‘Life’ Seung-hyun was het grootste StarCraft 2-talent dat de wereld ooit had gezien. Hij was de speler die de game zou gaan domineren en werd de grote favoriet voor het wereldkampioenschap. In 2016 liep het helaas helemaal anders. In april van dat jaar werd bekend dat Life zich voor 70.000 dollar had laten omkopen om twee wedstrijden te verliezen. Een StarCraft 2-legende werd binnen een dag een paria in eSports.

Toen Life bijna een jaar geleden opgepakt werd door de politie was hij nog maar negentien jaar. Hij staat nummer twee op de lijst van meest gewonnen grote toernooien en is de StarCraft 2-speler met de hoogste toernooi-inkomsten, zo’n 475.000 dollar in een paar jaar tijd. Op het moment van het schandaal was hij tevens de beste speler van de wereld, met een gouden toekomst in het verschiet.

Later bleek dat Life een gokverslaving had. Binnen de game hielp hem dat, want hij was ongeëvenaard in het lezen van zijn tegenstander en daarom pakten zijn gokjes vaak goed uit. Buiten StarCraft 2 ruïneerde het hem. Er gingen verhalen dat hij tienduizenden dollars per nacht verloor met gokken. Uiteindelijk verloor hij er dus ook zijn carrière mee. Wat voor straf Life precies heeft gekregen is niet bekend, wel weten we dat we hem waarschijnlijk nooit meer terug zullen zien in eSports.

322

Ergens is het begrijpelijk dat een hoop jonge spelers zwichten voor het grote geld. Andere spelers daarentegen verraden hun team al voor een paar honderd dollar. Alexei ‘Solo’ Berezin, een professionele Dota 2-speler, behoort tot die laatste categorie. De Rus werd in 2013 verbannen van de Starladder-series vanwege het expres verliezen van een wedstrijd.

Het aparte aan dit verhaal is de inzet van de weddenschap. Waar in de vorige verhalen grote belangen op het spel stonden, ware het in geld of in punten voor kwalificatie, deed Solo niet zo moeilijk over matchfixing. Solo zette honderd dollar tegen zijn eigen team in. Hij wilde zijn investering natuurlijk niet verliezen en speelde expres een dramatische wedstrijd. Het bedrag dat hij door zijn plan wist te winnen? 322 dollar.

De hele affaire was voor een aantal fans zo lacherig dat 322 een meme werd in de Dota 2-wereld; wanneer een speler slecht speelt, wordt heel vaak ‘322’ gespamd in de Twitch-chat. Voor Solo ging het na de weddenschap aanvankelijk nog slechter, want hij zou de 322 dollar nooit ontvangen hebben van het Russische wedkantoor.

Nu zijn schorsing is afgelopen doet hij het overigens een stuk beter; hij pakte zijn Dota 2-carrière op en de afgelopen jaren wist hij honderdduizenden dollars te winnen samen met zijn teamgenoten.

Gelukkig zijn dit zeldzame incidenten in eSports. De League of Legends Championship Series of de CS:GO ESL Pro League bijvoorbeeld zijn gewoon erg clean. Beide kan je live zien op Twitch of bij eSportsTV. Deze zender richt zich volledig op eSports en zit standaard in het zenderpakket van onze sponsor CanalDigitaal.

©GMRimport

Door: Danny van Gend

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Tweede grote Hades 2-update voegt god van de oorlog toe
Nieuws

Tweede grote Hades 2-update voegt god van de oorlog toe

Ook is de 'Final Confrontation' nu beschikbaar

De tweede grote update voor de early access-versie van Hades 2 is uitgekomen, genaamd Warsong Update.

Een van de grootste toevoegingen van de update is een nieuwe Olympian in de vorm van de god van de oorlog, oftewel Ares. Spelers kunnen diverse moves van dit personage overnemen en gebruiken. Ares kwam ook al in de eerste Hades voor, maar is van een redesign voorzien in het vervolg.

Verder is er een zogeheten 'Final Confrontation' toegevoegd voor mensen die het oppervlak bereiken aan het einde van de game. "Kom er achter wat er voorbij de Guardian of Olympus ligt... als je durft!"

Verder zijn er meer dan tweeduizend nieuwe ingesproken zinnen toegevoegd, is de Altar of Ashes verbeterd met nieuwe art en Arcada-effecten en zijn er diverse nieuwe details en interacties in de game te vinden, waaronder de mogelijkheid om een duet te zingen in de Crossroads.

Een compleet overzicht van alle inhoud van de update is op Steam te vinden, en hieronder kan een trailer worden bekeken waarin de nieuwe content ook wordt uitgelicht. Afgelopen oktober verscheen de eerste grote update voor de game.

Over Hades 2 gesproken: er ontstond eerder deze week enige controverse toen stemacteur Marin Miller, die de stem van Athena in beide Hades-game inspreekt, ontwikkelaar Supergiant Games min of meer beschuldigde van het recasten van het personage in verband met de huidige acteursstaking in de game-industrie. Hoewel niet direct de ontwikkelaar werd genoemd, werd er wel naar gehint met woorden als 'super' en 'giant' in caps lock geschreven. Supergiant Games bracht een beknopte reactie naar buiten waarin het bedrijf meldt dat er geen sprake is van een recast en dat het bedrijf wil blijven samenwerken met alle stemacteurs.

Hades 2 speelt zich in hetzelfde universum af als de eerste game, maar heeft ditmaal een vrouwelijk hoofdpersonage in de vorm van Melinoë. Dit is de zus van Zagreus - ze wordt ook wel de prinses van de onderwereld genoemd. Ze heeft als doel om Chronos te doden, de god van de tijd. Melinoë kan onder andere van hekserij gebruikmaken. Het vervolg op de succesvolle game is als early access-spel verkrijgbaar via Steam en Epic Games Store.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Friend Pass voor Split Fiction heeft cross-play-functionaliteit
Nieuws

Friend Pass voor Split Fiction heeft cross-play-functionaliteit

Degene die de game koopt kan met zoveel vrienden als gewenst spelen

De zogeheten 'Friend Pass' voor Split Fiction, waarmee een tweede persoon de game gratis mee kan spelen, bevat cross-play-functionaliteit. Het maakt dus niet uit op welk systeem de tweede persoon speelt.

Dat werd via een FAQ en onderstaande trailer onthuld. Net zoals It Takes Two, de vorige game van Hazelight Studios, wordt Split Fiction geleverd met een Friend Pass. Omdat de game alleen in co-op speelbaar is, hoeft maar één speler het spel aan te schaffen. De bijgeleverde Friend Pass kan vervolgens met een andere speler gedeeld worden om de game samen te doorlopen.

Nu is dus duidelijk dat het niet uitmaakt op welk systeem de betreffende vriend of vriendin speelt - de Friend Pass is geheel cross-play en werkt dus op alle platforms. Wanneer men de game samen doorloopt, maakt het dus niet uit wie er op pc, PlayStation 5 of Xbox Series-consoles speelt. Wel heeft iedereen een EA-account nodig om de game te spelen.

De FAQ onthult nog een interessant feitje over de Friend Pass: deze kan oneindig worden gebruikt met een onbeperkt aantal vrienden. Hoewel het niet aan meerdere spelers tegelijk uitgedeeld kan worden, betekent dit wel dan iemand die de game koopt, het spel eerst met iemand kan doorlopen en daarna weer met iemand anders. Het dus dus niet een code die maar eenmalig werkt.

Aangezien de persoon die de game heeft gekocht bepaalt vanaf en tot waar gespeeld wordt, kunnen er zelfs verschillende vrienden ingeroepen worden voor verschillende secties van de game. Mensen die de game via de Friend Pass spelen, slaan hun progressie wel op, mochten ze ooit bijvoorbeeld zelf de game aanschaffen en verder willen spelen. Trophies en Achievements worden echter alleen ontgrendeld door eigenaren van de game.

Tot slot kan Split Fiction ook geheel offline in co-op gespeeld worden op hetzelfde systeem als daar behoefte aan is. Daar is de Friend Pass logischerwijs niet voor nodig.

Hazelight specialiseert zich in het ontwikkelen van games die coöperatief gespeeld moeten worden. Split Fiction is dan ook een coöperatieve game: twee spelers besturen Mio en Zoe, twee schrijvers die worden ingehuurd om verhalen te creëren voor een technologie die deze verhalen kan simuleren. Het bedrijf dat ze inhuurt vangt de vrouwen echter in deze simulaties om hun ideeën te stelen.

Dankzij dit concept schakelen spelers in Split Fiction telkens tussen de twee verhalen van de hoofdpersonages. Een van de settings is futuristisch, terwijl het verhaal van het andere hoofdpersonage een fantasiesetting betreft. Natuurlijk moeten de personages - en dus de spelers - samenwerken om de verschillende uitdagingen te overkomen. Er zijn zwevende voertuigen, draken en spelers kunnen zich oprollen in magnetische ballen om puzzels vergelijkbaar met die uit Metroid Prime te klaren.

Split Fiction verschijnt op 6 maart voor pc (Steam), PlayStation 5 en Xbox Series X en S.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!