LittleBigPlanet (hands-off) | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Hoewel Killzone 2 natuurlijk Sony's publiekstrekker voor de PlayStation 3 is, blijft ook LittleBigPlanet een aantrekkelijke game. Het spel zal niet in de winkels komen te liggen, maar is puur bedoeld als downloadbaar spel via PSN. Toch is het een van de meest veelbelovende games voor de PS3. Waarom?

LittleBigPlanet is een erg innovatieve game. Niet alleen qua uiterlijk en besturing, maar vooral ook door de content die de gebruikers zelf creëren. De doelstelling die ontwikkelaar Media Molecule voor ogen heeft, is gewoonweg dat je als speler plezier moet hebben. Of je dat nou doet door het zelf te spelen, met anderen te spelen of zelf creatief bezig gaat. Media Molecule heeft zijn doelstelling samengevat met een drietal woorden: Play, Create en Share.

Play: Aanvankelijk kun je het spel eerst gewoon zelf spelen en ontdekken. Je personage kan alles in zijn omgeving fysiek beïnvloeden, waardoor je puzzels op kunt lo en en nieuwe plekken kunt ontdekken. Maar al snel zul je merken dat je het in je eentje niet red. Je hebt een team nodig om over obstakels heen te komen. Zo moet de een op een plank staan, terwijl de ander er op springt. Of moet de een aan een touw hangen, zodat de ander omhoog getrokken wordt.

Elke keer als je speelt zul je levels dus op een andere manier benaderen, omdat je met andere spelers speelt. Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over hoe je het beste het einde kunt bereiken, dus de truc is om toch samen tot één plan te komen en dat als een team uit te voeren.

Create: LittleBigPlanet's grootste troef is de content die door gebruikers zelf wordt gemaakt. Media Molecule maakt het extreem makkelijk om zelf levels te maken. Dit gebeurt niet in een aparte editor of iets dergelijks, maar gewoon direct in het spel zelf. Je loopt wat rond in het level wat je wil verbeteren, en opent het pop-up menu boven het hoofd van je personage. Daar kun je het personage vervolgens aanpa en, met bijvoorbeeld nieuw haar, kleding of accesoires, maar het menu biedt meer opties om ook aan de slag te gaan met je omgeving.

Zo kun je items, die je verdiend hebt door het spelen van het spel, plaatsen waar je wil. Maar je kunt ook zelf dingen maken door een makkelijk te gebruiken systeem. Bomen kun je bijvoorbeeld maken door allerlei blokjes op elkaar te plakken en je kunt met het grootste gemak 3D-figuren neerzetten en modeleren. Ben je er eenmaal mee klaar, dan kun je de creaties loslaten en het direct uittesten door er op te springen of aan te hangen. Naast items en personages is ook de hele omgeving te veranderen. Met een druk op de knop ben je zo in een warme woestijn, of in een groene koele tuin.

Share: Met Share bedoelt Media Molecule uiteraard dat je alle zelfgemaakte spullen kunt delen met andere LittleBigPlanet spelers. Zelfgemaakt items, of juist hele levels, kun je zo naar iemand anders zenden. En nog leuker, je kunt de levels ook met elkaar spelen. Zo hoopt Sony natuurlijk op een levendige community van creatieve mensen die het spel constant willen verbeteren.

Grafisch ziet LittleBigPlanet er alvast ontzettend mooi uit. Voor een downloadbaar spel maakt het echt gebruik van de PlayStation 3-hardware. Het zit vol met gedetailleerde voorwerpen, mooie belichting, vloeiende animaties en uiteraard realistische physics. En vooral die physics zijn ontzettend belangrijk voor LittleBigPlanet. In de herfst later dit jaar kunnen we een demo van het spel verwachten op PSN.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou