Life is Strange 2: Episode 4 - Faith verliest het geloof
Reviews

Life is Strange 2: Episode 4 - Faith verliest het geloof

Het einde van de uitstekende derde aflevering van Life is Strange 2 liet ons achter met een bizarre cliffhanger. Sean leek levenloos op de grond te liggen, terwijl Daniel spoorloos is verdwenen. Episode 4 pakt het verhaal een tijdje later weer op.

Sean leeft nog, maar zijn superheldennaam zou vanaf nu Cyclops moeten zijn. Hij moet het namelijk met één oog doen. De oudere broer heeft een tijdje in een coma gelegen, maar in het ziekenhuis knapt hij langzaam weer op. De politie houdt hem daar wel nauw in de gaten, want na deze ziekenhuiskamer volgt een gevangeniscel.

Het ergste aan deze situatie is dat Sean nu zonder zijn jongere broertje is. Hij moest de kleine Daniel beschermen, maar na de explosieve gebeurtenissen aan het eind van de derde aflevering weet hij niet eens meer waar het jochie is. Alle hoop op een nieuw leven lijkt verloren, totdat Sean een hint krijgt over de locatie van Daniel.

©GMRimport

Racisme

Wat volgt is weer een uitstekende aflevering van Life is Strange 2, dat laat zien waarom deze games zo goed zijn. Je moet hartbrekende keuzes maken die het leven van jou en anderen beïnvloeden. De game durft uitgebreid de tijd te nemen om complexe personages uit te diepen en er worden zeer actuele onderwerpen aangeboord.

Hoewel racisme in het zuiden van de Verenigde Staten natuurlijk geen nieuw onderwerp is, vindt deze game duidelijk plaats in de VS van Donald Trump. Met de muur tussen Amerika en Mexico in de komende aflevering zal dat nog meer worden benadrukt, maar Episode 4 biedt al een voorproefje. In een van de meest heftige scènes van deze reeks moet je als Sean reageren op twee racisten die je compleet vernederen puur om wie je bent. Kies je voor veiligheid of je trots?

De keuzes in deze game zijn belangrijk. Daarom is het wel jammer dat ze niet altijd duidelijk worden gepresenteerd. Bij het bekijken van de keuzes die andere spelers hebben gemaakt en de uitleg daarvan, werd pas duidelijk wat er precies aan de hand was bij een van de laatste belangrijke keuzes.

De game durft uitgebreid de tijd te nemen om complexe personages uit te diepen en er worden zeer actuele onderwerpen aangeboord

-

©GMRimport

De kerk

Omdat de gamemakers mensen in het zuiden van de Verenigde Staten niet allemaal willen afschilderen als racisten, legt de game ook duidelijk de nadruk op goede mensen die willen helpen. Toch zijn die duidelijk in de minderheid. Ook in de kerk. De eerste keer dat je dit belangrijke gebouw tegenkomt met het grote kruis tegen de muur, weet je eigenlijk al dat het misgaat.

Dat zegt ook iets over de huidige tijd. Kerken in games waren voorheen voornamelijk plekken van rust en hoop, maar dat beeld klopt niet altijd meer. De game raakt onderwerpen aan als conversietherapie en het afwijzen van wetenschap en medicijnen. In alles wordt deze kerk neergezet als een plek waar je juist niet veilig bent.

Dat past goed bij het hele thema van deze aflevering. Hoewel Episode 4 ’Faith‘ heet, draait het niet om geloof, maar om hoop. Deze hoop is niet in de kerk te vinden, maar in de liefde tussen familie en de goede mensen die je tegenkomt.

Life is Strange 2: Episode 4 - Faith is verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Deze review is gebaseerd op de pc-versie.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Uitstekend
Conclusie

Met Episode 4 weet Life is Strange 2 de kwaliteit hoog te houden. Met meer moeilijke keuzes, actuele onderwerpen en nieuwe personages houdt Dontnod ons aan het scherm gekluisterd.

Plus- en minpunten
  • Veel nieuwe personages, actuele onderwerpen, keuzes met grote impact
  • Sommige keuzes worden onduidelijk gepresenteerd

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!