Kappers en online spelcomputers | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Wij gamers zijn meestal niet vies van de nieuwste technologie. Immers, het zorgt er voor dat onze consoles en PCs steeds krachtiger worden en verschillende taken kunnen verrichten. De Xbox 360 kan eind dit jaar ook al in sommige delen van Europa (te beginnen met Engeland) televisieseries downloaden, de PlayStation 3 kan Blu-Ray discs afspelen en alle drie de consoles kunnen online. Dit zijn maar enkele voorbeelden natuurlijk, maar dat de huidige consoles meer toeters en bellen in vergelijking met een jaar of tien geleden hebben, staat buiten kijf.

Wij als gamers beschouwen dit over het algemeen als iets positiefs. We vinden het niet zo fijn als het de prijs van een apparaat ver omhoog duwt, kijk maar naar de PlayStation 3, maar meestal kost de technologie binnen een paar jaar dusdanig minder dat de tegenstanders geen reden meer hebben tot klagen.

Dat deze ontwikkelingen helemaal niet zo positief hoeven te zijn, werd mij nog eens duidelijk toen ik pas geleden in de kapper toel zat. Ja, de kapper toel, je leest het goed. Mijn kapper begon, nadat hij tijdens ons praatje had vernomen dat ik voor een videogamewebsite schrijf, te vertellen over zijn mislukte poging de PlayStation 3 online te krijgen. Heel de avond was hij er mee bezig geweest, zei hij, zonder resultaat.

En zo heb ik talloze keren meegemaakt dat de 'leken' op het gebied van videogames echt niet weten wat ze aan moeten met de technologie die ze in huis halen. Een groot gedeelte van HDTV-eigenaren kijkt en speelt nog steeds alles in normale resolutie en heeft het scherm dus eigenlijk louter voor het platte design. Ze denken mi chien wel dat ze alles in hoge definitie bekijken, maar houden zichzelf voor de gek. Een oude PC omtoveren tot een krachtig beest dat de nieuwste games kan spelen is natuurlijk helemaal niet voor iedereen weggelegd, zelfs ik weet er weinig genoeg van af en laat mij leiden door wat men mij in de winkels aanraadt.

Ik wil hier niet pleiten voor het tegenhouden van technologische ontwikkelingen. Van mij mogen consoles steeds meer van deze snufjes bezitten, want ik vermaak mij er over het algemeen kostelijk mee, en zou dat niet het geval zijn, dan maak ik gewoon niet gebruik van die bepaalde feature. Maar steeds meer games wensen van hun spelers dat ze wel gebruik maken van die technologie, met als grote voorbeeld natuurlijk online gameplay en dat is gewoon niet haalbaar voor een groot gedeelte van de mensen die op consoles speelt. Vreemd maar waar: ik ben bang dat we met onze drang naar nieuwe technologie een groot gedeelte van een potentiële markt afschrikken. Is dat het pijnlijke punt dat er voor zal zorgen dat de gamesmarkt altijd een niche sector blijft en zich niet tot een mainstream bereik zoals films zal ontwikkelen?


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou