Het tiende gebod: Gamers unite! | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Broeders en zusters,

Het is natuurlijk complete onzin om gamers geboden op te leggen en daarom heb ik geprobeerd om de regels van het Oude Testament uit de Bijbel om te zetten naar actuele onderwerpen. Hoewel het nu wel duidelijk is geworden die geboden niet altijd even goed te gebruiken zijn, zijn er toch nog aardige onderwerpen uitgekomen.

Ik begon om Okami in de spotlight te zeggen met de link naar andere goden. Okami is een game waar we als gamers trots op kunnen zijn, omdat het duidelijk bepaalde artistieke elementen en mooiheid combineert met heerlijke gameplay. Ook ICO en Shadow of the Colo us zijn van die spellen waar ik zelf een flinke voorliefde voor heb. Die laatste twee games heb ik gecombineerd met het gebod voor de rustdag, of je op zondag nog eens je favoriete game wilde spelen. Wat heerlijk om nog eens te genieten van een spel dat in het verleden zo bijzonder voor je is geweest.

Okami en Shadow of the Colo us.

Het merendeel van de geboden zijn meer waarschuwing voor dingen waar wij als gamers nog veel te vaak voor vallen. Bijvoorbeeld de manieren waarop uitgevers, ontwikkelaar en anderen ons manipuleren in het kopen van spellen: laat je niet verleiden, laat je niet bestelen en laat je niet voorliegen. Ook belangrijk is het om niet op een naam te vertrouwen, want je weet tegenwoordig ook niet meer waar goede namen gebruikt worden. Denk aan Link's Cro bow training (wat ik overigens totaal niet afkeur).Twee andere onderwerpen vallen er een beetje buiten. Allereerst mijn frustratie over de discu ie van geweld in games. Ik denk dat er veel opgelost kan worden als ouders eens bewust worden gemaakt van de leeftijdsaanduidingen bij games. Het zou zoveel gezeik schelen. Het andere onderwerp is gerelateerd aan het mooie BioShock, want daar kun je gek genoeg niet dood. Volgens velen een gigantisch kritiekpunt, maar ik vind het prachtig dat ontwikkelaars dingen proberen die compleet buiten de standaard omgaan. Tevens vind ik het zelf in BioShock erg goed werken, omdat het spel voor de rest zo steengoed is. Ik mis het dood gaan niet, en dat is voor shooters erg moeilijk om te bereiken.

Het prachtige BioShock. Waarom zeuren dat er weer een BioShock nieuwtje is als anderen er zo enthousiast over zijn?

Heel opvallend is echter dat bijna elk gebod wel terug te halen is op 'Wees geen fanboy', en ik denk dat dat gebod ook het belangrijkste was. En dan koppel ik direct weer even naar het huidige gebod, want jaloersheid is een grote factor van het fanboyisme. Het idee dat iemand een betere computer (rund) heeft een betere spellen kan spelen, of dat iemand een andere console (ezel) heeft en daardoor andere games prefereert kan voor sommigen bijzonder vervelend zijn. Dit is toch complete onzin? We zijn allemaal gamers!

Ik denk dan ook dat we best wel wat meer trots mogen zijn op onze hobby. Op de Xbox 360, PlayStation 3, Wii, PC en waar je ook maar je dosis gaming vandaan haalt, we zijn gamers! Stuk voor stuk zijn we mensen die zich regelmatig verliezen in mooie avonturen, in briljante actie of in mooie werelden zoals Hyrule, Vvardenfell of Rapture. Het is een belevenis dat een film of boek je niet kan bieden en ik denk dat non-gamers erg veel mooie dingen mi en. Dit is natuurlijk hetzelfde als je geen boeken leest of films kijkt, maar die twee vormen van entertainment zijn in het algemeen geaccepteerd. Games nog altijd niet. Daar kunnen we wat aan doen.

Het is even proppen om ze alle drie naast elkaar te zetten.

Daarom: Gamers unite! Hoevaak zie je liefhebbers van films elkaar nou afzeiken op een forum, of liefhebbers van verschillende boeken elkaar de kop inslaan (afgezien van de heilige boeken dan ;)). Het is toch typisch dat alleen om het feit dat er diversiteit is in de gameindustrie, dat we kunnen kiezen tu en verschillende consoles, dat er haat, ruzie en jaloezie ontstaat? En op deze manier krijgen de gamer-geboden toch ook weer een gelijkenis met het verdeelde Christendom, waar jaloezie en onenigheid een te grote rol speelt. Samen kunnen we een bericht naar de buitenwereld zenden dat we een volwa en industrie zijn waar mee rekening gehouden moet worden.

 

Amen

Eerste gebod - Tweede gebod - Derde gebod - Vierde gebod - Vijfde gebodZesde gebod - Zevende gebod - Achtste gebod - Negende gebod
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou