Het negende gebod: Laat je niet voorliegen | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Broeders en zusters,

Leugens, als gamers krijgen we er ontzettend veel mee te maken. Bij de vorige twee geboden heb ik al naar twee vormen van leugens gekeken, maar het zijn daar vooral de uitgevers die je verleiden en vervolgens bestelen. Toch kunnen we qua leugens ook naar naar ontwikkelaars kijken, naar mensen als Jack Thompson en mi chien ook wel naar onszelf als gamejournalisten. Iedereen die het gamenieuws een beetje volgt wordt namelijk constant voorgelogen.

Allereerst de ontwikkelaars, en als schoolvoorbeeld natuurlijk Lionhead's Peter Molyneux. De beste man lijkt mij een aardig en ook behoorlijk intelligent. Hij heeft een duidelijke pa ie voor games, maar dat is ook direct zijn valkuil. Hij wil zoveel mooie dingen maken, maar dat zijn dingen die in de praktijk onmogelijk zijn. Natuurlijk kennen we allemaal Fable nog, waar in realtime de natuur in één grote omgeving moest groeien met volledige vrijheid voor de speler. Het resultaat was een redelijk lineair spel in een statische wereld. Het probleem is niet zozeer dat Fable een slecht spel was, maar door de extreem hoge verwachtingen is het spel tegen gevallen. En dan merk dat het meer had kunnen zijn en je wenst dat het meer zou zijn.

Zo werkt het ook vaak met geruchten en dan zijn wij als gamejournalisten ook wel een beetje als schuldig aan te wijzen (hoewel ze er op fora ook wel op los gaan). Metal Gear Solid 4 die op de Xbox 360 uitkomt. Prijsverlaging van PlayStation 3. Prijsverlaging van Xbox 360. Nieuwe versie van de Wii. De ene game zou niet meer in ontwikkeling zijn en de andere game wordt op allerlei platformen gecancelled. Allemaal geruchten waar vaak geen waarheid in zit. Zowel ontwikkelaar als journalisten en gamers bouwen zo hypes op die bijna altijd tegen blijken te vallen.

De grootste leugen komt mi chien nog wel weer van de uitgevers: de releasedata. Geef mij maar een 'when it's done', want van al dat uitstel wordt geen mens vrolijk. Tevens denk ik nog steeds dat Duke Nukem Forever een hoax is.

Maar waar ik mij het meest aan erger zijn leugens van de vijanden van de game-industrie. Mensen als Jack Thompson, of om het wat dichter bij huis te zoeken: Jeroen Dij elbloem. Mensen die games en ons als gamers gewoonweg niet serieus nemen. De game-industrie is een serieuze industrie en dat het de muziek- en filmindustrie overstijgt lijkt wat overdreven te zijn, maar het is een industrie dat groeit en volwa en probeert te worden. Het verkeerde beeld dat mensen van ons en de industrie hebben komt door leugens. Geloof er niet in!

Amen

Eerste gebod - Tweede gebod - Derde gebod - Vierde gebod - Vijfde gebodZesde gebod - Zevende gebod - Achtste gebod
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou