Grand Hype Auto | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Mijn hart klopt sinds vorige week iets sneller dan normaal. Mijn ogen gaan onrustig heen en weer als ik mij probeer te concentreren op het beeldscherm. Ik ben ook wat sneller geïrriteerd. Ja, ik heb het goed te pakken, het virus dat waarschijnlijk miljoenen mensen gaan krijgen… als ze al niet besmet zijn. Waar ik het over heb? De hype die Grand Theft Auto IV heet.

Niets dan lof voor de mannen bij Rockstar. Ze hebben het toch maar mooi even gedaan in een kleine tien jaar, een vrij onbekende 2D franchise omgetoverd tot een nieuw genre (het sandbox genre, games die ik met mijn voorliefde voor Nederlandse taal gewoon lekker zandbakspellen noem). En daar nog miljoenen fans en dollars voor terugkrijgen ook, je moet het maar kunnen.

Door al die tevreden gamers is het natuurlijk niet gek dat de hype-trein die het officiële vierde deel uit de serie zal betekenen al in volle gang is. De welbekende GTA artwork siert menig tijdschrift in de schappen. Vrienden die normaal nooit gamen praten weer mondjesmaat over die game. Eind april is het zover, dan kun je, mits je aan een reservering gedacht hebt, eindelijk weer aan de slag.

Vreemd genoeg heeft het bij mij lang geduurd voordat ook ik meegesleurd werd door de hype. Mi chien komt het omdat ik na San Andreas het allemaal wel had gezien met die zandbakspellen. Mi chien was San Andreas wel een beetje té vrij, en vooral té groot. Het was een maaltijd die zwaar op mijn maag kwam te liggen en sindsdien heb ik eigenlijk nooit meer aan deze immens populaire gamefranchise gedacht.

Maar nu breekt het moment dan toch weer aan. Niet de talloze nieuwe mi ies of altijd meesterlijke humor trekken mij naar dit nieuwe deel. Nee, het is de stad. Het mag dan wel een herziende versie van Liberty City zijn, de stad zal als nieuw aanvoelen en als ik één ding wel geweldig vind, is het verdwalen in een compleet onbekende stad. Tot je steeds meer gebouwen en plekken gaat herkennen en de stad van jezelf maakt. Dat doe ik graag in het echt en net zo lief in een game. Grand Theft Auto is hier altijd uitermate geschikt voor.

Rockstar is zich vast niet druk aan het maken, die weten dat de game als geen ander gaat verkopen. Ook recensisten hebben hun hoge scores al klaar liggen. Ze liggen nog verstopt, maar de journalisten gaan er van uit dat er weinig te klagen valt en daar kan ik volkomen inkomen. Zou de uitgever zich druk maken om mogelijke controversie? Jack Thompson die weer van zich laat horen? Iets zegt mij dat ze vooral genieten van de publiciteit die het met zich mee brengt.

Nee, het enige dat een probleem kan veroorzaken is een keus. De keuze van de console. Want wat als je, zoals ik, een PlayStation 3 en een Xbox 360 onder de televisie hebt staan? Voor welke console koop je de game? Dit is de eerste keer dat een 3D GTA op twee verschillende consoles tegelijk uitkomt.

Berichten op het internet schetsen nu al de grote vrees van alle trotse eigenaren van beide consoles: beide versies hebben hun voor- en nadelen. De Xbox 360 heeft natuurlijk de exclusieve downloadable content en achievements, maar men spreekt nu al over minder voorbijgangers en voertuigen op straat en behoorlijke pop-up. Vooral dat laatste lijkt mij, gezien mijn ervaringen met andere 360-games, helemaal geen overdreven gerucht. De PlayStation 3-versie zou er mooier en realistischer uit zien, maarja, geen downloadable content. En ook nog eens zo'n irritante installatie die er aan vooraf gaat.

Terwijl ik als een speer GTA IV moet gaan reserveren, voordat ik eind april misgrijp, zit ik nog te twijfelen tu en de versies. Dat doe ik nu al een goede week en hoe langer ik denk, hoe moeilijker het wordt. Maar jij, lezer, jij weet het natuurlijk al lang. Jij gaat Grand Theft Auto IV halen op die console. Je gaat GTA IV toch wel halen? Vertel het mij! Help mij uit deze benarde situatie! Of discu ieer minstens met elkaar wat deze serie zo goed maakt en waarom hij juist op een bepaalde console gespeeld moet worden.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou