Gamescom 2021: Vijf opvallende games van Nederlandse bodem

Gamescom 2021: Vijf opvallende games van Nederlandse bodem

Voor de tweede keer wordt de grootste Europese gamesbeurs, Gamescom, digitaal georganiseerd. Soms worden er nieuwe games aangekondigd, maar het evenement wordt vooral benut voor reeds aangekondigde spellen. Dat geldt ook voor de Nederlandse delegatie, aanwezig met 29 projecten. Gamer.nl licht vijf opvallende games uit.

Voor de twaalfde keer op rij zet de Dutch Games Association (DGA) het Holland Paviljoen op. De DGA is een handelsvereniging voor de game-industrie in Nederland, die als representatie voor het buitenland dient. Tijdens beurzen kan de vereniging ontwikkelaars, uitgevers en andere interessante partijen samenbrengen, maar de DGA pronkt daarnaast graag met het aanwas videogames uit Nederland. Dit jaar is dat niet anders; zo produceerde de organisatie een korte overzichtsvideo.

Watch on YouTube

Oplettende kijkers zien dat er niet alleen videogames uitgelicht worden. Ook partijen die tools en andere hulpmiddelen aanbieden komen aan bod. Het is dus niet zo dat er 29 games tentoongesteld worden. Sommige games op de lijst zijn nog lang niet klaar, terwijl andere snel verschijnen of reeds te koop zijn. Daarom presenteert Gamer.nl een lijst met vijf opvallende games die nu of binnenkort uit zijn, aanwezig op het Holland Paviljoen.

Wurdweb (Aran Koning en Adriaan de Jongh)

Wie screenshots van Wurdweb bekijkt moet waarschijnlijk denken aan het eeuwenoude spel Scrabble. Dat is echter niet wat Wurdweb inhoudt. Daar waar je in Scrabble de letters van alle zelfbedachte woorden op het bord legt – en je rekening houdt met de letters op jouw bord en op tafel – werkt het in Wurdweb net even anders. Middels een slim algoritme genereert de game woorden voor je, die je in verschillende modi op het spelbord neerlegt.

Zo is er de modus Tangle, met de taak vijftien woorden op het bord te leggen. Het is mogelijk woorden op te rapen en ergens anders neer te leggen, waarna enkele Scrabble-regels in werking treden. De woorden moeten elkaar aanvullen door gebruik te maken van elkaar letters, ze moeten een betekenis hebben en moeten – volgens de regels van Wurdweb – wel gegeneerd zijn door het algoritme. De woordenlijst wordt links in beeld weergeven, dus je ziet wat er wordt neergelegd.

 

Daarnaast is er een Precise Mode, waarbij je het doel hebt precies op de finish uit te komen met de woorden die je neerlegt. Uitdagingen zijn er in de vorm van dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse lijsten. Verder kun je kiezen uit verschillende talen, waaronder Nederlands en Engels. Met een abonnement op Apple Arcade is Wurdweb te spelen op Apple-apparaten.

App store-pagina

Lake (Gamious)

Lake is een game van de Haarlemse ontwikkelaar Gamious. Het spel komt op 1 september uit op Steam en later op de Xbox-platformen. In Lake maak je kennis met Meredith Weiss, die besluit terug te keren naar haar rustieke geboorteplaats, Providence Oaks in Oregon. Daar bezorgt ze twee weken lang de post. Na die twee weken – waarin het spel zich afspeelt – bepaal jij als speler wat Meredith met de rest van haar leven doet.

In Lake kun je als speler twee dingen doen: of je bezorgt de post zelf of de game doet het werk voor je, terwijl je de landelijke en rustgevende omgeving in je opneemt. Daardoor wordt het spel een soort serene ervaring, is het idee. Na werk kan Meredith afspreken met mensen uit de buurt of andere activiteiten ondernemen; jij als speler bepaalt helemaal hoe ze haar tijd aldaar invult. Wat je doet, doet ertoe, want Lake heeft een vertakkend verhaal met meerdere eindes.

 

Het mooiste aan een game als Lake, is dat er geen goede of slechte keuzes zijn. Maar de keuzes die je maakt, hebben wel effect op het leven van Meredith. Geen enkel einde wordt gezien als ‘het goede einde’. De dingen die gebeuren, gebeuren; en onderweg kun je er enkel van genieten. We zijn erg benieuwd naar hoe de game uitpakt.

Steam-pagina

Push Your Family (Meteor Mug)

De geplande releasedatum voor Push Your Family staat nog op ‘zomer 2021’, dus de kleine ontwikkelaar uit Utrecht moet een beetje opschieten. Push Your Family is een partygame met gekke physics, die ook gespeeld kan worden door mensen met wat minder game-ervaring. Je gebruikt twee acties: met de analoge knuppel loop je en met een actieknop duw je je familieleden.

Het doel van de game is elkaar duwen in de interactieve levels vol constructies die het een ander moeilijk maken en om uiteindelijk als laatste persoon van het gezin overeind te staan. Zowel qua besturing en gameplay als aankleding is Push Your Family bewust simpel. Maar dat betekent niet dat het geen gameplay bevat waar je iets meer uithaalt. Zo kunnen geoefende spelers andere bewegingen uitvoeren, zoals een backflip, een schop en een sprong die verder komt.

 

Tegen elkaar spelen is leuk, maar samenwerking om doelen te bereiken kan nog leuker zijn. Daarom werkt Meteor Mug ook aan een coöperatieve modus waarin je met je gezin road trip maakt en onderweg samen uitdagingen trotseert.

Steam-pagina

The Past Within (Rusty Lake)

Rusty Lake ken je misschien als game, maar het is tevens de naam van de Noord-Hollandse studio die daar verantwoordelijk voor is. Het nieuwste project van de ontwikkelaar is The Past Within: een avonturenspel met multiplayermodus, waarin je met een vriend of vriendin het mysterie rondom Albert Vanderboom oplost. Beide spelers verkennen de wereld vanuit een ander perspectief, waardoor het van groot belang is te communiceren wat je om je heen ziet. Tenminste, als je een van de vele puzzels wil oplossen.

Samen met je co-op-partner onderzoek je dus dezelfde omgeving, maar het wordt nog ingewikkelder: speler één is in het verleden en speler twee is in de toekomst. Door beide perspectieven met elkaar te combineren, leer je meer over de plannen van Albert. De wereld verken je overigens zowel in 2D als in 3D, een nieuwe uitdaging voor Rusty Lake. Bovendien is The Past Within cross-platform: de ondersteunde platformen zijn Windows, Mac, Android, iOS en mogelijk ook consoles.

 

Rusty Lake heeft als doel de game in 2021 uit te brengen, maar op moment van schrijven is er nog geen specifieke datum beschikbaar.

Steam-pagina

Aeon Drive (2Awesome Studio)

Een andere game van Nederlandse bodem die dit jaar moet verschijnen is Aeon Drive van 2Awesome Studio, een platformspel met speedrunelementen. In Aeon Drive bestuur je Jackelyne, een gestrande ruimtepiloot. Ze is op zoek naar verloren delen van haar dimensiebuigende machines, om de ruimtetijd van het universum te behouden. Om haar doel te bereiken gebruikt ze haar zwaard en teleportatie, evenals haar vaardigheid waarmee ze de tijd beheerst. En die heb je nodig, aangezien elk level een race tegen de klok is. Onderweg krijg je te maken met vijanden en obstakels, waar je respectievelijk doorheen snijdt of teleporteert.

Je speelt Aeon Drive alleen of met drie andere vrienden, best wel een ingewikkeld concept voor een game waarin tijdmanipulatie een belangrijk elementen is. Daarom heeft 2Awesome Studio bedacht dat elke speler een Jackelyne uit een andere tijd betreft. Elke speler heeft dan een Jackelyne met een ander kleurenschema om alles goed uit elkaar te houden. Op die manier kun je Aeon Drive helemaal uitspelen in de coöperatieve modus. Tot slot is er ook een PvP-modus en waarin je het online opneemt tegen andere mensen, om te zien wie er het snelst is.

 

Aeon Drive komt naar pc, maar ook naar de spelcomputers. Waarschijnlijk gebeurt dit in de herfst van 2021.

Steam-pagina

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!

Push Your Family is nog niet spelen hoor :)

0
test

Als ik dan naar dat Lake kijk kan ik alleen maar denken: wat precies hield je als NL'se ontwikkelaar tegen om dit spel zich te laten afspelen ergens in Nederland?

0
test

@Heer Mida Ik denk dat een setting als Oregon met de bergen zich beter leent voor de sfeer die de game wil uitstralen. En wellicht is het ook een beetje op safe spelen, het merendeel zal bekender zijn met zulke omgevingen dan de onze.

0

Aanbevolen voor jou