Voor de Total War-purist is het ketterij van de hoogste orde: geen historische setting, maar een volledig fictieve wereld waarin orks, vampiers en dwergen elkaar brullend de hersenpan inslaan. Dat is misschien jammer voor de geschiedenisliefhebber, maar Total War: Warhammer belooft meer spektakel dan ooit tevoren.
Door de jaren heen heeft Nederland veel LAN-party’s gehad, van organisatoren als Drome, Netgamez, GameParty, LAN = LIFE en Regroup. Een LAN-party is een bijeenkomst van een (grote) groep gamers die samen, veelal lange, multiplayerse ies houden van populaire games als StarCraft II en Counter-Strike. Maar ook een (underground) racegame als Trackmania is populair. De gamers nemen hun pc mee naar een bepaalde locatie en overnachten vaak achter hun computer. Ze sluiten met een gigantisch lange LAN-kabel de computer op het kolo ale netwerk aan en dan is het gaan met de banaan. Van de vijf grote organiserende partijen heeft er slechts één weten te overleven op grote schaal: GameParty (nu DUH-Events). Die organiseert zowel The Party en Campzone.
Outdoor gaming
Campzone is een vreemde eend in de bijt. Het evenement heeft duidelijke overeenkomsten met de traditionele LAN-party's; er komen mensen vanuit heel Nederland naar een plek met hun pc's, om te gamen. De kern is dus hetzelfde. Het grootste verschil zit hem in de locatie en de manier waarop mensen overnachten. De gamers nemen namelijk hun tenten en caravans, inclusief de nodige kampeerspullen, mee en slapen in de buitenlucht op een open, maar gigantisch decentrale plek in Oirschot. Daar sluiten zij hun computers aan op het, volgens de organisatie, “allersnelste local area netwerk dat mogelijk is.” Gamen in de buitenlucht; het klinkt wat tegenstrijdig, maar het is een combinatie die in de loop van de jaren zeer succesvol is gebleken. Dit komt doordat “CampZone door iedereen wordt gezien als elf dagen lang gezelligheid”, aldus Jeroen den Hartog, community manager van bij DUH-Events. “Het is net een klein dorp waar de meesten elkaar wel kennen, wat het ieder jaar weer erg speciaal maakt.”
Het feit dat Campzone elf dagen duurt, is ook een afwijkend en uniek element: de meeste LAN-party's duren vaak een weekend. Het is haast een vakantie waar gamers en niet-gamers samenkomen om in de buitenlucht te genieten van alles wat je ook op een 'normale' camping tegenkomt. Gamen is namelijk niet het enige dat de klok slaat op Campzone. Er zijn mensen die 's avonds lekker barbecueën, daarbij een biertje drinken en lekker kletsen met de andere campingbezoekers. Maar ook activiteiten als paintballen, karten, live-Cluedo, een ouderwetse Bingo of de tv-deuntjescompetitie zijn real-life spelletjes waar bezoekers zich aan kunnen wagen. Anders dan elf jaar geleden, toen de eerste Campzone georganiseerd werd, ligt de nadruk bij lange na niet meer alleen op digitaal vermaak. Hoewel dat natuurlijk nog wel één van de kernelementen van de belevenis is.
Games, games, games
Gamen is en blijft voorlopig nog wel even de hoofdzaak om naar Campzone te komen. En dat gamen gebeurt op de pc als op de meegenomen consoles. Dat gamers hun consoles meenemen is een trend van de laatste jaren. “Ik denk dat het vooral meehelpt dat de systemen aangesloten kunnen worden op ons netwerk. Daarnaast zijn de offline consolegames veel meer partygericht geworden, waardoor het leuk is om dat samen te spelen”, zegt den Hartog. Daarbij doelt den Hartog vooral op partygames als Guitar Hero en SingStar; games die elk jaar weer terugkomen in de vorm van een Campzone consolecompetitie. Deelnemers nemen voor lief dat ze op een groot podium hun ritme- of zangkunsten moeten vertonen, of het gebrek eraan. Ze kunnen er prijzen mee winnen en er zal niemand zijn die ze veroordeeld.
De prijzen die zijn te winnen, zijn meestal spullen die je op deze camping kunt gebruiken. Een nieuwe gamingmuis, vet toetsenbord of een game die toevallig populair is dat jaar. Welke games populair genoeg zijn voor een competitie wordt mogelijk met de volgende cirkelredenatie vastgesteld: hoe populairder het spel buiten het evenement is, hoe groter de kans dat het spel uitgekozen wordt. En als het spel dan uiteindelijk uitgekozen is, dan zie je dat de populariteit van het spel in de tenten en na het evenement toeneemt. Maar dit betekent niet dat er alleen maar Team Fortre 2 of League of Legends wordt gespeeld. De hele middagen, avonden en nachten waarin achter elkaar gegamed worden (in de ochtend wordt er meestal geslapen), worden bijvoorbeeld ook aan spellen als Worms of illegale versies van Pokémon besteed.
Natuurlijk worden er ook veel bestanden uitgewi eld op zo'n bijeenkomst. Films, muziek, series en games haal je in no-time op je eigen harde schijf binnen. Daarnaast genieten een hoop kleine spellen veel meer aandacht dan buiten een LAN-party. Als er iemand enthousiast raakt over bijvoorbeeld de Steam-game Sanctum, (zie hieronder), dan wordt dat luid gemeld in de lokale chatserver, waar elke Campzoner op te vinden is. Andere spelers raken geïntere eerd door andermans enthousiasme. Voor je het weet speelt iedereen de kleine titel, waar ze voorheen nog nooit van gehoord hebben. De kracht van enthousiasme en meteen iets kunnen delen werkt ontzettend goed in het voordeel van een ontwikkelaar. Trackmania is zo heel groot geworden.
Indiegames
Naast allerlei console-, handheld- en pc-geweld, is er ook ruimte voor wat kleinere titels. Spellen die nog niet echt groot zijn – eigenlijk zoals Trackmania ooit begonnen is. Om die kleine titels te promoten, heeft de organisatie dit jaar besloten om een gratis Steam-game weg te geven. Wanneer je een speciale code invoert op Steam, gegeven door de Campzone-organisatie, kunnen bezoekers Sanctum downloaden. Dat is 's werelds eerst first-person shooter gecombineerd met tower defense gameplay, waarin ook samengespeeld kan worden. Vanwege het shooter-element is de kans groot dat dit een populaire titel wordt. Een andere game die in competitieverband gespeeld gaat worden, is een semi-sportgame met waanzinnige physics: Blobby Volley. Deze versie is speciaal aangepast voor LAN-party's. De gedachte achter de game is heel simpel: zorg ervoor dat de bal bij de tegenstander op grond valt om punten te scoren. Een ideaal spelletje dat tu en al het shootergeweld voor afwijkend vermaak zorgt.
Voor volgend jaar staat er nog veel meer aandacht voor indiegames en andere kleine games op de planning, zo weet den Hartog nog op de valreep te melden. Dan gaat Campzone namelijk veel meer doen met ontwikkelaars van Nederlandse bodem. Maar daar horen we meer over tegen de tijd dat Campzone 12 wordt aangekondigd. Zoals den Hartog al aangeeft is het elf dagen lang feest. Barbecues, bier, feestjes, gaming, kletsen, gezelligheid, muziek, dansen, stoelendansen, karten... We kunnen er nog veel meer over vertellen. Maar dit is een evenement dat je zelf moet ervaren (bekijk ook vooral ons verslag van de vorige editie). Campzone wordt gehouden vanaf 29 juli 00:01 tot en met 8 augustus 12:00 uur.
Gamer.nl zomermodus: Dit artikel valt onder de Gamer.nl zomermodus. In de zomer komen er minder games uit. Om toch intere ante content te bieden, hebben we elke werkdag een andere rubriek op Gamer.nl. Elke donderdag bekijken we een andere scene die te maken heeft met games. Games worden namelijk zo groot dat er allerlei soorten fanatiekelingen zich op bepaalde aspecten van videogames richten.