Film en game komen samen in BenX | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Toen ik gisteren rond een uurtje of twaalf 's nachts een rondje langs de povere Nederlandse televisiezenders maakte, bleef ik hangen bij de herhaling van De Wereld Draait Door. Matthijs en kornuiten, met ditmaal de spuiten en slikkende vrouwman Sophie Hilbrand als tafelheer (ja, nu echt heer!), waren in gesprek met Nic Balthazar. Wow, Balthazar van je achternaam heten, dat wil ik ook wel, dacht ik (als is Van Nes in de gamesindustrie ook wel aardig trouwens). Maar goed, het was niet de energieke man en het altijd weer ophevelende gesprek dat Matthijs in werking stelt, dat me intere eerde. Nee, het was het onderwerp waar over gesproken werd.

Wat blijkt namelijk, Balthazar heeft een film gemaakt over thema 'pesten' en daarvoor ook beelden uit de game Archlord gebruikt. De film vertelt het verhaal over de licht-autistische Ben die overal gepest wordt, maar in de online wereld van Archlord kan zijn wie hij wil zijn. Een scène uit de film liet twee kwajongens zien die Ben zijn mobieltje afpakken en tot de ontdekking komen dat Ben een vriendinnetje heeft. Het beeld flitst á la seconde van 'echt' naar ingame, waarin we twee personages op exact dezelfde wijze bij Ben zijn personage zien staan. Ben ziet de wereld eigenlijk als een rare versie van zijn Archlord, zo blijkt. De trailer van de film (te bekijken op benx.be) laat tevens zien dat dit nog nare consequenties kan hebben, want het versimpelde geweld uit de game wordt als ik het goed begrijp ook naar de dagelijkse wereld doorgetrokken. Pats-boem, dood zijn die knapen.

Balthazar vertelde in zijn verhaal over de manier waarop BenX opgenomen was. Het regi eren van ingame personages is immers geheel wat anders dan het aansturen van mensen van vlees en bloed. Op een hyperactieve wijze (de vent schoot werkelijk op z'n Chabots van hot naar her) vertelde hij dat ze via Codemasters enkele 'high level characters' (de term floepte er ook in het gesprek uit, je had Matthijs moeten zien staren) geregeld hadden. Oftewel, personages met een level van 99. Omdat dit in Archlord vrij uniek is en de opnames plaatsvonden op publieke plekken, bleken de sterke personages veel bekijks te trekken. Mensen kwamen even polshoogte nemen who the fuck je zo'n hoog level kon krijgen. Geweldig.

Door het verhaal ben ik wel nieuwsgierig geworden naar de uitwerking van BenX. De film is als Belgische inzending voor de Oscars gestuurd, hieruit afleidende dat het ook inhoudelijk waarschijnlijk wel ergens over gaat. In ieder geval, bekijk die trailer eens en wellicht is de film ook wat voor jou.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou