FIFA Street 3 | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Christiano Ronaldo moet in zijn kinderjaren een extreem speelse voetballer geweest zijn. Het hedendaagse profvoetbal vraagt namelijk een pure zakelijkheid van spelers en als je ziet wat de Portugese dribbelaar ieder weekend weer laat zien, merk je dat het kleine, bijdehante straatvoetballertje nog steeds in hem zit. Want stel je eens voor dat hij niet bij Manchester United terecht was gekomen en nog iedere dag met z'n vrienden op straat voetbalde. En dat hij speed gebruikte. En dat hij tachtig blikjes Red Bull op een dag dronk. En dat hij zo sterk als een beer was. Ja, met dit alles bij elkaar heb je ongeveer de boodschap van FIFA Street 3 te pakken.

Het realisme wordt namelijk in FIFA Street 3 weer volledig losgelaten. Niets driehoekjes, buitenspel en indirecte vrije trap. Trucjes, schijnbewegingen, hooghouden en moddervette acties, daar gaat het om in de nieuwste straatvoetbal game van EA Sports. De lol die spelers aan de game beleven is wederom op de eerste plaats gekomen. FIFA Street 3 is door iedereen die wel eens een controller in z'n hand gehad heeft op te pikken, of zoals de ontwikkelaar het verwoordt: “Je moet FIFA Street 3 met zes bier in je mik nog steeds kunnen spelen en er plezier in hebben.”

Dit betekent echter niet dat je met simpelweg wat button-bashen wint van een speler die iedere beweging en mogelijkheid van de game uit z'n hoofd kent. Wanneer je de gameplaymechanieken doorkrijgt kun je veel meer uit FIFA Street 3 halen dan je op het eerste moment voor ogen hebt. Zo kun je de meest briljante acties 'zetten' door gebruik te maken van de omgeving. De bal na een stifje via de muur al omhalend in de kruising ja en geeft extreem veel voldoening, net als het via een muurloop pa eren van een tegenstander. Op z'n Matrix loopt de speler even langs of tegen de boarding, waarna hij met een achterwaartse salto de bal weer meeneemt. Extreem tof, en uiteraard ook goed om je GameBreaker mee te vullen.

De GameBreaker is wederom van de partij, maar wel op een compleet andere manier dan in de vorige FIFA Street-game. In plaats van een metertje vol te laten lopen om vervolgens één doelpunt te kunnen maken, kun je in FIFA Street 3 voor langere tijd gebruik maken van de GameBreaker. Het idee hierachter is dat een team dat lekker aan het spelen is, mooie acties maakt en goed in z'n vel zit, dit gevoel niet direct na één doelpunt kwijt is. De GameBreaker-meter loopt dus langzaam leeg en je kunt in principe meerdere goals maken in één GameBreaker.

Ook verdedigend biedt de GameBreaker, die overigens een speciaal grafisch filter activeert dat je nog meer in de game zuigt, meer mogelijkheden. Sterke verdedigers, in de game voorzien van een Enforcer-icoon, kunnen bij een goed getimede tackle de tegenstander letterlijk bij z'n kop pakken en deze in de grond duwen om de bal af te pakken. Dit alles geeft de GameBreaker meer charme dan in de vorige delen, mede dankzij het feit dat je nu tegelijk de GameBreaker kunt activeren. In dit geval worden beide teams super goed, wat een intere ante 'clash of the titans' oplevert.

Visueel kiest FIFA Street 3 een lo e, speelse stijl. In plaats van de spelers levensecht af te beelden heeft men gekozen voor een soort positieve karikaturen van de sterren. Rooney is bijvoorbeeld echt een buffel met een gigantische torso en een klein, in elkaar gedrukt hoofdje waar de ogen uitpuilen. Crouch daarentegen is met een vleugje wind weg te blazen, althans zo ziet hij eruit, en heeft z'n bovenlip nog hoger zitten dan 'ie normaal al zit. Alle spelers worden zo op een overdreven manier uitgebeeld, wat zowel de stijl van de game ten goede komt als ook wat humor in het spel brengt.

Net als de spelers zijn ook de acties overdreven. Overdreven tot demacht drie zelfs, want wat je uit kunt halen in FIFA Street 3 gaat alleboeken te buiten. Panna's, scharen, lobjes en alle combinaties van dienzitten in de game en bieden je alle vrijheid om je tegenstander tedollen. De inspiratie voor de bewegingen komt niet alleen uit devoetballerij, ook naar 'sporten' als Parkour is gekeken. De combinatievan deze twee werelden levert een Martial Arts-achtige voetbalgame op,waarin het echter nooit zo gek wordt dat bewegingen fysischonuitvoerbaar zijn.

Dit is ook algemene tendens van FIFA Street3. In plaats van enkel een opeenstapeling van gave moves, zit hetvoetbal ook wel in de game gebakken. Je kunt dus ook voordeel behalendoor de bal rond te spelen, alleen moet je dit wel op een meercreatieve manier doen dan dat je in de FIFA-reeks gewend bent. En ditwil je ook, want FIFA Street 3 gaan spelen en alleen maar rondtikken isnet als zeggen dat je van een gebouw af gaat springen, maar vervolgensmet de trap naar beneden gaan: saai en laf.

De gamemodes vanFIFA Street 3 zijn vrij standaard, maar daarom niet minder leuk. Jekunt een enkel potje spelen, met de variatie of je met tijd, goals,speciale bewegingen (zoals alleen volleygoals) of GameBreaker-goalswilt spelen. Ook kun je een 'Best of' houden, waarin je een vrienduitdaagt over meerdere potjes, en is het mogelijk online tegen elkaarte spelen. In de online mode kun je in de World Challenge meehelpen omje favoriete land hoog in de ranglijsten te krijgen. De statistiekenworden niet per speler bijgehouden, maar dus per land.

Overlanden gesproken: Nederland is wederom niet van de partij. De redenwaarom? Simpel: geld. De KNVB vraagt nog steeds immense bedragen voorhet toevoegen van het Nederlands elftal en voor FIFA Street 3 is Oranjedaarom (net als Argentinië) buiten de selectie gehouden. GeenRobbiaanse kapbewegingen en Babelachtige heupschoten dus, helaas.

Tijdensde eerste kennismaking met FIFA Street 3 was de game zelf ook directspeelbaar. En eerlijk is eerlijk, de game ziet er nu al goed uit enspeelt al lekker weg. Hoewel het spel pas in de lente van 2008 op demarkt komt, weet de game nu al te overtuigen en dat is met nog velemaanden van tuning en tweaking een goed vooruitzicht.

FIFA Street 3ademt namelijk in dit vroege stadium al de over de top sfeer uit die devorige delen ook zo kenmerkte, hijst dit in een next-gen jasje (erwordt gebruik gemaakt van de NBA Street 3-engine en de FIFA kunstmatigeintelligentie) en voegt er een snufje meer voetbal aan toe. Combineerdit met de gelikte EA-stijl en we kunnen ons opmaken voor een lente volstraatvoetbalplezier.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou