E3-analyse: Veel games, weinig klappers bij PC Gaming Show
Nieuws

E3-analyse: Veel games, weinig klappers bij PC Gaming Show

Het blijft elk jaar lastig om een rode draad te vinden in de PC Gaming Show. Ontwikkelaars komen langs om hun verhaal te doen en maken al plaats voor de volgende. Bij gebrek aan groot nieuws blijkt dit jaar één vraag telkens weer de spannendste: in welke winkel kun je de game halen?

De verwachtingen waren hoog in vergelijking met vorig jaar. Zou AMD meer komen vertellen over Navi? Project Scarlett en PlayStation 5 gaan gebruikmaken van deze nieuwe lijn videokaarten, maar pc-gamers kunnen volgende maand al aan de slag met de rekenwonders van het rode kamp. Helaas moeten we daar nog even op wachten, maar we hebben wel geleerd dat Samsung net zo

Watch on YouTube

omgaat met munitie als

Watch on YouTube

.

Gameplaybeelden van Vampire: The Masquerade: Bloodlines 2 dan? Technisch gesproken wel, maar nauwelijks een minuut later is onze honger naar bloed niet gestild. Larian Studios van Baldur's Gate 3 op het podium! Slechts een aankondiging van een D&D-campagne die als prequel dient. Leuk, maar niet genoeg.

Watch on YouTube

Paradox verzacht de pijn door even later een uitgebreidere gameplaytrailer online te zetten.

Door de games de show niet meer zien

Waar zijn die bijna twee uur dan gebleven? Je zou bijna vergeten dat er tussen de gemiste kansen door stiekem heel veel games langs zijn gekomen. Soms ging het slechts om een update. Terraria laat bijvoorbeeld een eventueel vervolg lekker zitten en komt met de vierde grote update om de 2D-Minecraft-maar-zo-veel-meer-game nogmaals nieuw leven in te blazen. Vermintide 2 voegt een Versus-mode toe aan de even goede als hectische coöperatieve Warhammer-game. Goed nieuws voor de fans van die games, maar niet waar je een E3-presentatie voor volgt.

De andere categorie van vandaag is de game die al eerder is aangekondigd, maar wel graag laat weten dat die nog bestaat. We kunnen er smakelijk om lachen, maar het blijft afwachten of Maneater langer boeit dan de grap. De zelfverklaarde 'Shark-PG' heeft duidelijk meer vlees op de botten gekregen sinds de aankondiging, maar het zou zonde zijn als het idee uitgekauwd voelt voordat we onze tanden erin hebben gezet.

Onze verwachtingen zijn hoger bij Driftlands, die sinds de aankondiging in 2017 terug naar de tekentafel is gegaan. De typische Klei-stijl is intact gebleven, maar de gameplay doet nu denken aan Slay The Spire. Gezien de warme gevoelens die eerdere Klei-games bij ons oproepen, horen daar graag meer van.

Watch on YouTube

Consolepraktijken

Natuurlijk waren er ook echte nieuwe aankondigingen. Chivalry 2, bijvoorbeeld, al weten we niet op basis van de teaser hoe die zich verhoudt tot het middeleeuws hakwerk van Mordhau. Auto Chess, op basis van de gelijknamige Dota 2-mod, krijgt een standalone versie en de makers van Sniper Elite 4 richten hun vizier weer eens op zombies met Zombie Army 4: Dead War. Deze games hebben echter iets gemeen waar niet iedereen gelukkig van wordt.

Het bedrijf was niet fysiek aanwezig, maar de invloed van hoofdsponsor Epic Games was voelbaar. Voor een oudgediende pc-gamer als ondergetekende blijft het wennen aan dat woordje 'exclusief' aan het eind van een trailer. Hoe tijdelijk de regeling ook mag zijn, het gesjoemel met verschijningsdata en beschikbaarheid is net zo'n domper als in eerdere jaren bij presentaties van Microsoft en Sony. Iets dat nog benadrukt werd door het feit dat Shenmue 3 op pc nu exclusief op Epic Games Store uitkomt, ondanks dat het spel beloofd werd aan Steam-gebruikers.

Watch on YouTube

Is het dan allemaal kommer en kwel? Welnee, want met een dergelijke stortvloed aan games zitten er altijd een paar pareltjes tussen. Wat te denken van Midnight Ghost Hunt? De titel klinkt niet bepaald geïnspireerd, maar het concept van de multiplayergame waarin spelers op spoken jagen die zich vermommen als meubilair is dat wel. Neerlands trots Triumph Studios werkt hard aan Age of Wonders: Planetfall en heeft in ieder geval begrepen dat een game met lasers schietende dino's per definitie niet slecht kan zijn. Bovendien krijgen we een warm gevoel bij het zien van games die dankbaar putten uit typische pc-klassiekers als Dungeon Keeper en Dwarf Fortress, zoals Evil Genius 2 en Star Chamber.

En mochten ook die games opgeslokt worden door de koopzucht van Epic Games? Ach, met zoveel games in de maak voor de pc kunnen we heus wel een jaartje wachten.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!