Doelgerichte verbeteringen in 16 jaar aan SteelSeries-headsets
SteelSeries bestaat twintig jaar. Een goed excuus om eens uitgebreid te kijken naar de technologische ontwikkelingen in het uitgebreide assortiment audioproducten die dit Deense bedrijf ons in de afgelopen twee decennia heeft gebracht.
Dit artikel is een partnerbijdrage van SteelSeries. Wat dat precies betekent, is na te lezen op onze partnercontent-pagina.
In 2001 kwam het eerste wapenfeit van SteelSeries, toen nog bekend als Soft Trading, op de markt: de Icemat. Deze glazen muismat verzamelde een stuk minder stof en vuil dan de gangbare, stoffen muismatten. Dat zorgde ervoor dat je niet om de haverklap je muisbal uit je muis moest halen om deze schoon te maken alvorens de muis weer fatsoenlijk functioneerde. Een ogenschijnlijk elegante oplossing met grote implicaties voor competitieve gamers - het soort gamer dat aan het begin van dit millennium steeds vaker voorkomt.
Siberia
Deze probleemoplossende insteek en de focus op de professionele gamer is de basis van vrijwel alle SteelSeries-producten. Dat zie je ook direct terug als je kijkt naar de eerste headset die SteelSeries in 2004 op de markt lanceerde: de Siberia v1 Gaming Headset. Waar je het voorheen als gamer moest doen met een normale hoofdtelefoon óf een typische grijze jaren ’90 headset, was de Siberia een van de eerste headsets voor gamers die het comfort van een volwaardige hoofdtelefoon combineerde met de spraakmogelijkheden van een headset.
Je kunt duidelijk zien dat de uitstraling van de Siberia v1 niet meer helemaal aansluit bij de huidige trends. Desalniettemin blijft het hagelwitte ontwerp zelf behoorlijk degelijk ogen. Veertien jaar geleden introduceerde SteelSeries met deze Siberia v1 een aantal standaarden die tot op de dag van vandaag terug te vinden zijn in hun headsets. Ben je bekend met de SteelSeries Arctis-lijn, dan herken je direct het elastiek in de hoofdband. Dit elastiek zorgt ervoor dat SteelSeries-headsets als het ware op je hoofd zweven: op comfortgebied een grote vooruitgang. Met de opkomst van de professionele gamer, en daarmee competitieve multiplayer, werd het tactische element van samen spelen meer en meer benadrukt. Om gamers tijdens deze multiplayersessies de mogelijkheid te geven te communiceren met hun medespelers, introduceerde SteelSeries bij de Siberia v1 een clip-on microfoon om op je shirt te spelden.
©GMRimport
Met opvolger Siberia v2 nam SteelSeries wederom de adviezen van gamers ter harte en werd het ontwerp onder meer verbeterd door de toevoeging van grotere 50mm drivers. Dit resulteerde in grotere schelpen en daarmee werd direct een betere afsluiting tegen omgevingsgeluid gerealiseerd: een absolute meerwaarde voor de pro’s. Bij de Siberia v2 deed ook de kenmerkende uitschuifbare microfoon, verstopt in de linker oorschelp, zijn intrede. Deze microfoon was zowel in gebruik als geluidskwaliteit een behoorlijke vooruitgang ten opzichte van de clip-on microfoon van versie 1. De grotere drivers van de Siberia v2 zorgden niet alleen voor meer basresponsie, betere immersie en oorschelpen die meer afsluiten, het zorgde er ook voor dat de gaming headsets van SteelSeries in één klap werden gezien als serieus, hoogwaardig audioproduct. Om de ambitie van multi-inzetbaarheid voor gamers kracht bij te zetten, maakte SteelSeries de volume- en pauzeknoppen van de headset volledig compatibel met de op dat moment razend populaire iPod Classic en tweede generatie iPod Touch.
De Siberia v3 Prism speelde iets meer in op de esthetische kant door led-verlichting in de oorschelpen toe te voegen. Ook was dit de eerste Sibera-headset die zonder extra verlengkabel of geluidskaart met usb verbonden kon worden. Alle ontwikkelingen binnen de Siberia-serie zijn duidelijk toe te wijzen aan de wensen van gamers. De verschillende Siberia-headsets laten niet alleen mooi zien dat SteelSeries constant op zoek is naar verbeteringen specifiek voor gamers, ook de vooruitgang op het gebied van verschillende technologieën en consolegeneraties sijpelen door in de ontwerpkeuzes. Een van de laatste Siberia-modellen, de Sibera 840, kwam in 2016 op de markt. Deze headset is niet alleen compatibel met de Xbox One en PlayStation 4, hij is volledig draadloos en beschikt over 7.1 surround sound. Dat is een behoorlijke vooruitgang sinds de Siberia v1.
H-series
De modellen en ontwikkelingen van verschillende SteelSeries-headsets zijn behoorlijk met elkaar verweven. De Siberia-lijn is namelijk absoluut niet de enige headsetnoemer die SteelSeries in de afgelopen twintig jaar heeft ontwikkeld. Veel van de verschillende headsets zijn in de loop van tijd doorontwikkeld naar nieuwe modellen met andere namen. De Siberia 840 die zojuist voorbijkwam is bijvoorbeeld de opvolger van de H-Wireless. De H-serie - de H staat voor Heritage - kende zijn eerste release in 2009, zo’n vijf jaar na de Siberia v1: de Steelseries 3H USB Connector Foldable Lightweight Gaming Headset. Waar de Siberia-lijn zich ontpopte als een oplossing voor gamers die op zoek zijn naar een hoogwaarde, multi-inzetbare headsets, betekende de Heritage-noemer voor SteelSeries een terugkeer naar de basis: audio-oplossingen voor competitieve, professionele gamers.
SteelSeries pakte de problemen van de professionele gamers serieus aan: er werd veel gereisd en er werd langer achter elkaar gegamed. Dat resulteerde in H-serie-headsets die zeer licht en volledig opvouwbaar zijn. Waar de oorschelpen van de Siberia-lijn nog bekleed waren met een synthetische leervariant, doet bij de 4H voor het eerst de welbekende zachte stof, die je ook op de nieuwste Arctis modellen vindt, zijn intrede. Dit om warmteopbouw bij lange sessies te voorkomen en het comfort te vergroten. Om te zorgen dat competitieve gamers tijdens wedstrijden niet worden afgeleid, beschikt de 9H zelfs over dubbelwandige oorschelpen. Deze zogenaamde doos-in-doos-constructie wordt ook bij muziekstudio’s toegepast om de geluidsisolatie te vergroten.
©GMRimport
De H-Wireless, zoals gezegd later doorontwikkeld en hernoemd tot de Siberia 840, kenmerkte ook de intrede van de uitgebreide Base Station. Dat maakt de H-Wireless de perfecte middenweg tussen de multi-inzetbaarheid van de Siberia-lijn en praktische, professionele oplossing van de H-serie. Console gaming werd inmiddels een stuk gebruikelijker en ook deze gamers maakten graag gebruik van de surround sound-mogelijkheden die op dat moment al gangbaar waren in pc-setups. De Base Station maakte dit mogelijk. Batterijduur was daarnaast een groot manko van de meeste draadloze headsets. Dankzij het meeleveren van twee batterijen die om en om in het Base Station konden worden opgeladen, zat je als gamer nooit zonder stroom: een oplossing die SteelSeries tot op de dag van vandaag gebruikt in hun top-line headsets. Een andere, unieke feature van de H-Wireless is de zogenaamde Share-port. Deze ingang maakt het mogelijk om een tweede, bekabelde headset aan te sluiten op de H-Wireless, zodat er iemand mee kan luisteren. Zo konden consolegamers tijdens een couch co-op, met één draadloze headset toch twee mensen van audio voorzien.
Arctis
Inmiddels heeft de innovatiedrang van SteelSeries gezorgd voor de Arctis-noemer. Wederom heeft het bedrijf hierbij een zeer probleemoplossende insteek gekozen. Dat resulteert in gaming headsets die niet alleen Dual Wireless zijn, maar waarbij ook extra rekening gehouden wordt met het comfort en de uitstraling. Op deze manier voorziet SteelSeries met de Arctis-serie niet alleen in headsets die je een competitief voordeel kunnen geven tijdens multiplayergaming, maar de geluidskwaliteit en multi-inzetbaarheid zijn op zo’n manier uitgedacht dat je deze headsets evengoed mee naar buiten neemt.
Het is interessant om te zien hoe de verschillende technieken en ontwerpkeuzes die door de jaren heen zijn ontwikkeld samenkomen in de Arctis-lijn. Uiteraard laten de Arctis-headsets zich kenmerken door de zwevende hoofdbandconstructie die zo’n zestien jaar geleden geïntroduceerd werd op de eerste Siberia-headset, maar je vindt bijvoorbeeld ook de zacht stoffen bekleding van de 4H uit 2007 terug. Daarnaast is het dubbele batterijsysteem met de Base Station, geïntroduceerd in de H-Wireless, gebruikt in de Arctis Pro - de headset die vorig jaar bovenaan eindigde in onze Headset Round-Up.
©GMRimport
De meest recente Arctis 9 is tekenend voor de vooruitgang die SteelSeries heeft gemaakt in de afgelopen twintig jaar. Deze headset is compatibel met alle recente consoles, smartphones en handhelds. Middels de Dual-Wireless mogelijkheden is de Arctis 9 daarnaast zowel via bluetooth als 2.4Ghz draadloos te verbinden. Dit terwijl de batterij zo’n twintig uur meegaat; een hele vooruitgang tegenover de tien uur van de H-Wireless.
De Arctis-headsets zijn een stuk completer dan de Siberia-gameheadsets waar het bedrijf mee startte, en dat heeft echt niet alleen te maken de technologische sprongen van de afgelopen twintig jaar. Producten van SteelSeries laten zich kenmerken door een scherpe kijk op de wensen van gamers. Het is SteelSeries daarnaast ook nog gelukt om de praktische insteek en het grote gebruiksgemak te combineren met geluidskwaliteit die niet alleen gamers, maar ook kritische muziekliefhebbers kan bekoren. En dat zie je niet vaak.