Dit zijn de verschillen tussen Pokémon Sword en Pokémon Shield
Kun je nog steeds niet kiezen tussen beide versies van de nieuwe Pokémon-games? In dit artikel bespreken we de verschillen die we tot nu toe weten tussen Pokémon Sword en Pokémon Shield. Net zoals in voorgaande Pokémon-games gaat het verder dan alleen unieke beesten.
Fans van de Pokémon-games weten het inmiddels. Wanneer er een nieuwe generatie spellen verschijnt, dan brengen Nintendo en Game Freak tenminste twee versies aan die in de basis niet van elkaar verschillen. Het avontuur is grotendeels hetzelfde van begint tot eind, maar onderweg kan de ervaring verschillen. Dat zit hem meestal in de soorten pokémon die je tegenkomt. Zo word je gestimuleerd om te ruilen met je vrienden – of misschien wel een extra spelcomputer en game te kopen zodat je op je gemak met jezelf kunt ruilen en niet je kostbare pokémon hoeft in te leveren.
In het verleden heeft ontwikkelaar Game Freak ook wel eens andere unieke eigenschappen per versie geïntroduceerd. Wie Pokémon Ruby en Sapphire gespeeld heeft weet bijvoorbeeld dat er twee compleet verschillende, slechte teams aanwezig waren: Team Aqua en Team Magma. De impact die ze hadden op het verhaal was niet anders, maar de manier waarop ze ermee omgingen wel. In Pokémon Black en White zaten verder exclusieve omgevingen, terwijl Pokémon Sun en Moon de dagdelen omgedraaid hadden. Zo hebben verschillende versies vaak net even wat meer aan te bieden.
©GMRimport
Verschillende gyms
De traditie wordt voorgezet met Pokémon Sword en Shield. Ook nu hoef je geen compleet andere ervaring te verwachten natuurlijk, maar wellicht is er nu meer reden om toch beide versies op te pakken. Dit keer heeft Game Freak er namelijk voor gezorgd dat er een aantal unieke gymgevechten per game zijn. Daar waar Pokémon-spellen voorheen voor elke versie (soms op de derde na) precies dezelfde gymgevechten heeft, is dat nu dus anders. Tot nu toe weten we alleen dat Pokémon Sword een Fighting-gym en Pokémon Shield een Ghost-gym heeft, bijvoorbeeld.
De rest van de veranderingen merken we snel genoeg, wanneer we beide versies van de achtste generatie titels uitproberen en testen. Het kan belangrijk zijn om te weten welke verschillen er nog meer zijn, maar dat haalt misschien ook wel een beetje de angel uit het plezier dat je eraan beleeft. Natuurlijk is het fijn als je van tevoren je team helemaal kunt samenstellen en optimaliseren, maar onderdeel van het plezier van de Pokémon-games is de flexibiliteit die je hebt als trainer. Je bepaalt zelf wat je tof vindt en hoe je uiteindelijk de gyms van plan bent te verslaan.
Het fijne aan deze verandering is dat je per spel dus straks een compleet ander team zou kunnen hebben. Waarschijnlijk is er wel wat overlap tussen beide versies, maar in principe zijn er types genoeg om twee compleet verschillende ervaringen aan te kunnen bieden. Het spel vergt immers andere dingen van je op specifieke momenten en om te kunnen winnen, moet je je aanpassen. En daar is niets mis mee. Sterker nog, wat ons betreft vergroot het de herspeelbaarheid. Mocht je dus geen genoeg krijgen van Shield, dan kun je in Sword een iets andere ervaring vinden.
©GMRimport
Verschillende pokémon
Uiteraard zijn er ook nog steeds verschillende pokémon per versie te vinden. Op dit moment kennen we de volledige lijst ook nog niet, maar Game Freak heeft wel alvast enkele monsters per versies bevestigd. Zo kun je in Pokémon Sword onder meer de draak-pokémon Deino, Zweilous en Hydreigon vinden, evenals Jangmo-o, Hakamo-o en Kommo-o. Ook Farfetch'd en zijn nieuwe evolutie Sirfetch'd zijn hier van de partij. Pokémon Shield heeft pseudo-legendaries als Larvitar, Pupitar en Tyranitar en Goomy, Sliggoo en Goodra tot zijn beschikking. Ook vinden we hier Galarian Ponyta.
Tot nu toe zijn er dus al meer dan genoeg verschillende soorten pokémon die invloed kunnen hebben op de versie die je straks gaat kiezen. Ben je fan van Tyranitar (wie is dat nou niet, kom op jongens), dan ben je voorlopig aangewezen op de Shield-versie. Anders krijg je te maken met een lang proces van pokémon ruilen, niet tevreden zijn met het beest dat je van je vrienden gekregen hebt, breeden, het ei uitbroeden door rondjes te rennen en dan pas krijgen waar je eigenlijk gewoon al die tijd recht op had. De lijst met bekende exclusieve beesten zal na de release natuurlijk alleen maar toenemen.
Dan hebben we het nog niet eens over de legendarische pokémon gehad. Die zijn vaak veel lastiger te vinden, omdat er maar één versie van is. In Pokémon Sword kom je de hond-met-het-zwaard-en-tevens-Dark-Souls-vijand Zacian tegen, terwijl Pokémon Shield Zamazenta heeft. Ook een hond, maar dan met een schild als hoofd. Toch minder indrukwekkend. Uiteraard hebben we nog veel te leren over deze beesten, zoals goede legendaries in de wereld van Pokémon betaamt. Voorlopig lijkt mijn persoonlijke keuze in elk geval richting Sword te gaan. En die van jou?
Pokémon Sword en Pokémon Shield verschijnen op 15 november exclusief voor Nintendo Switch.