Header

De zeven beste gamelaptops

subtitle

EA Sports heeft een gratis FIFA 14 Ultimate Team: World Cup-modus aangekondigd voor FIFA 14.

 

1. XNotebooks Titan IV17 (vanaf 1369 euro)

Het Nederlandse bedrijf XNotebooks maakt gamelaptops zonder poespas en gimmicks. En dat kun je alleen maar waarderen, want de XNB-laptops zijn gemaakt om de hardware te laten werken. Het sobere zwarte uiterlijk wordt opgeleukt door de toetsenbordverlichting, die de Titan een kleurtje kan geven. De Titan IV17 beschikt over een 17.3 inch scherm en kan compleet naar eigen wens worden aangepast. Zo heb je de mogelijkheid om een ATI HD7970 2GB of NVIDIA GTX680 4GB (yes!) in te bouwen, waarbij eerstgenoemde maar 60 euro extra kost. De tweede videokaart heeft echter een prijskaartje van 424 euro. De Titan IV17 wordt standaard geleverd met een Intel i7 Ivy Bridge quadcore-proce or met acht threads (erg fijn, maar niet noodzakelijk voor gamen), 8GB RAM-geheugen en een snelle 120GB SSD-schijf. Voor rond de 1500 euro heb je een systeem dat vergelijkbaar is met gamelaptops die normaal gesproken bijna 2000 euro kosten. En dat is een enorme prestatie van XNotebooks. Het gave aan de Titan IV17 is dat vrijwel alles aangepast kan worden: van de koelpasta tot geheugenmodules, die variëren van Kingston HyperX tot Corsair Vengeance. Tweede SSD erbij? Of een derde? Of een vierde kleine mSATA SSD? Liever toch in RAID0 Striping? Het kan allemaal bij XNotebooks, die met stip bovenaan de lijst staat. En dat een dergelijk bedrijf uit Nederland komt, daar kunnen wij alleen maar trots op zijn.

2. Alienware M17X (vanaf 1500 euro)

Alienware, een dochtermerk van DELL, houdt van gamers. En gamers van Alienware. Want als Alienware iets goed doet, is het luisteren naar gamers en hen – voor een vrij hoge prijs - van alle gemakken voorzien. De M17X is het topmodel van Alienware, waarbij het instapmodel 1500 euro kost maar je al gauw aan de 2000 euro zit als je écht waar voor je geld wilt hebben. Daar laat DELL je overigens vrij in, maar het kan zeker geen kwaad om de NVIDIA GeForce 675M 2GB te selecteren, het geheugen naar 8GB op te krikken en een SSD aan te schaffen. Als je de juiste configuratie hebt gekozen, is de M17X een geweldige laptop. Het is een flinke jongen van bijna 5 kilo, maar hij beschikt wel over een zeer goed scherm met diepe kleuren en een paar luide geluidsboxjes. Een leuke gimmick van de M17X is de toetsenbord en trackpad-verlichting, die rood oplichten wanneer je in een game schade oploopt. Als je de laptop met de gewenste hardware hebt samengesteld en je een dergelijk hoog bedrag aan een laptop wilt spenderen, zit je met de M17X de komende jaren wel even goed én heb je een van de coolste nerdlaptops van het moment.

3. MSI GT70 versie 0NC (1600 euro)

MSI is al een geruime tijd bezig de gamelaptopmarkt te veroveren met zeer gunstig geprijsde producten. De GT70 is één van hun betere gamelaptops en is zijn prijs meer dan waard. Ja, het is nog steeds aan de vrij hoge kant, maar de GT70 biedt ook veel: een Intel i7 Ive Bridge quadcore-proce or met acht threads, 8GB RAM-geheugen en een krachtige NVIDIA Gefore GTX 670M 3GB die het degelijke 17.3 inch scherm aandrijven. De GT70 heeft geen SSD-schijf, maar de laptop komt in verschillende uitvoeringen waarbij de duurste versie met 2 SSD’s in RAID0 rond de 2200 euro kost. Het toetsenbord is ontwikkeld door SteelSeries, waarbij de WASD-toetsen net iets groter zijn dan normaal en de enige Windows-toets aan de rechterkant zit. Daarbij beschikt de GT70 over verschillende kleuren LED-verlichting, waarmee je gedeeltes van het toetsenbord een andere kleur kunt geven. De GT60 brengt voor een redelijke prijs enorm veel power, waarbij je ook nog een product van een merk als MSI – toch zeker niet de minste op de hardwaremarkt – aanschaft.

4. Razer Blade (2290 euro)

De Razer Blade lijkt veel op een zwarte uitvoering van de Macbook Pro. De laptop oogt en opent hetzelfde als de Apple-laptop en zelfs de toetsenbordknoppen voelen hetzelfde aan. Alle toetsen zijn aan te pa en of aan een macro te koppelen, waardoor je dus enorm snel kunt werken (en gamen) als je de juiste instellingen gebruikt. Razer pronkt met hun Switchblade UI: een tiental LCD-toetsen en een klein touchscreen waar ook smartphones over beschikken. De touchpad dient als trackpad, maar kan ook informatie over je laptop of game weergeven: van de temperatuur van de videokaart tot het aantal headshots in Battlefield 3. De Razer Blade beschikt over een Intel i7 2.8Ghz dualcore-proce or die standaard tot 3.5Ghz wordt opgedreven als dit tijdens het gamen nodig is. Het 17.3 inch scherm is een duidelijk en helder LED-scherm, dat wordt ondersteund door een NVIDIA GeFore GT 555M 2GB, die de meeste games goed en stabiel kan draaien. Daarnaast maken de 8GB RAM-geheugen en de SSD-schijf de laptop lekker snel. Razer blijft naast kwalitatief goede spullen ook zeer dure spullen produceren, want de Blade kost toch snel bijna 2300 euro. En eerlijk gezegd kun je voor dat geld beter een iets mindere gamelaptop kopen of een heel dikke game-pc. Maar als je van een mooi strak design, hele gave gimmicks en snelle hardware houdt, kun je de Blade zeker overwegen – als je portemonnee het toelaat.

5. Alienware M14X (vanaf 1149 euro)

Met een gewicht van 3 kilo is deze Alienware-laptop het kleine broertje van de MX17X, waarbij de nummers voor de inches van het scherm staan. De M14X met zijn 14 inch scherm ook de kleinste van het stel, en het instapmodel bevat tevens wat mindere specificaties dan de gemiddelde laptop. En dat is wéér het mooie van DELL, want je kunt zelf de specificaties bepalen. Om de beste hardware voor het gamen te selecteren, zou je het geheugen naar 8GB moeten verhogen, een SSD-schijf selecteren (maar dat is niet noodzakelijk) en NVIDIA GeFore 650M naar 2GB upgraden. Dan heb je voor ongeveer 1650 euro een zeer fijne laptop, waarbij je ook wel ietwat meer betaalt vanwege het bekende merk. Dat gezegd hebbend: ook de M14X ziet er prachtig uit. Je kunt tevens kiezen uit verschillende laptop-kleuren, waaronder groen, rood, blauw en paars. Het nadeel van de M14X is naast zijn redelijk hoge prijs de flinke geluidsproductie, want Alienware-laptops staan erom bekend om tijdens het spelen van zware games bijna op te stijgen.

6. MSI GT60 versie 0NC (1500 euro)

De GT60 is het kleine broertje van de GT70, maar beschikt ook over een Intel i7 Ivy Bridge quadcore-proce or met acht threads en een NVIDIA GeForce GTX 670M 3GB, maar heeft een kleiner 15.6 inch scherm. En dat komt eigenlijk wel goed uit, want dit vraagt net iets minder van de verder vrij sterke videokaart. Het scherm heeft, net zoals zijn grote broer, geen glo y afwerking, wat over het algemeen glinsteringen voorkomt. Aan de linkerkant en achterkant van de GT60 komt flink wat warme lucht, maar hierdoor ziet de GT60 er een beetje uit als een cool ruimteschip uit Star Trek. Daarbij bevatten de gamelaptops van MSI vaak de Turbo-optie: een knop waarmee je de videokaart direct overclockt en de grafische prestaties van games verbetert. Net als de GT70 kan ook het toetsenbord in verschillende kleuren worden verlicht en beschikt de laptop ook uitstekende geluidsboxen van Dynaudio. Met 3,5 kilo is de GT60 net iets zwaarder dan de M14X, maar is het nog steeds een zeer goede koop voor degenen die een iets kleinere gamelaptop willen.

7. Samsung Series 7 Gamer (1600 euro)

De Series 7 Gamer is Samsungs eerste game-laptop en blijkt een geslaagd debuut. De Series 7 Gamer is een flinke jongen met een 17.3 inch scherm, subwoofer, Intel i7 Ivy Bridge quadcore-proce or met acht threads, AMD Radeon HD6970M 2GB en 8GB RAM-geheugen. Het grote nadeel van de Series 7 Gamer is dat de laptop geen SSD-schijf bevat, waardoor programma’s en ook games minder snel opstarten en laden. Samsung heeft wel aan het toetsenbord gedacht, waar de WASD-toetsen in de kleur rood oplichten en een leuk effect geven. De laptop bevat ook een draaiknop waarmee je de Series 7 Gamer in Gaming Mode, Balanced Mode, Library Mode of Green Mode zet, waarbij Gaming Mode alle hardware op volle toeren laat draaien voor het beste resultaat. De Samsung Series 7 biedt zeer degelijke hardware voor de prijs, maar mist toch de verfijning die andere gamelaptops net iets beter maakt. Als je van een klein beetje lompigheid en veel lawaai – zowel het geblaas van de fans als de subwoofer - houdt, is de Series 7 Gamer een mogelijke optie. Disclaimer:

Daniël heeft gekeken naar laptops van minimaal 1500 euro die de komende jaren de meeste games nog goed kunnen draaien.


Aanbevolen voor jou