De Razer Kraken v3 X laat op alle gebieden een steekje vallen
Nieuws

De Razer Kraken v3 X laat op alle gebieden een steekje vallen

Razer is een echt gamermerk. De nieuwe versie van de Kraken, de v3 X, past perfect in dit stramien: lichtgewicht, een zwart ontwerp voorzien van ledverlichting en de headset heeft ook nog surround sound-mogelijkheden.

De Razer Kaira Pro €60,-

Verbinding: Usb-a

Compatibiliteit: Windows, Mac en Playstation

RGB features: Ja

Ondanks de op het eerste gezicht grote hoeveelheid features, valt de Kraken v3 X toch in de categorie van de goedkopere headsets. Je haalt voor 60 euro daarnaast een headset in huis die middels usb-a niet alleen compatibel is met Windows pc’s, maar ook met Mac’s en Playstations.

Bouwkwaliteit

De Kraken v3 X is vrijwel volledig gemaakt van hard, zwart plastic. Op de buitenkant van de oorschelpen is een zwarte, metalen grille te vinden met in het midden een rgb-verlicht Razer-logo. Het verstelsysteem van de oorschelpen voelt niet al te soepel aan. Niet alleen voelt het stroef en niet erg precies, er is bij het testexemplaar van de headset ook een groot verschil tussen het gemak waarmee de linker- en rechteroorschelp in hoogte te verstellen zijn.

De oorschelpen zijn voorzien van een groot, zacht kussen waarvan de buitenkant is bekleed met synthetisch leer. Datzelfde synthetische leer is ook terug te vinden op het kussen van de hoofdband. De binnenkant van de oorschelpen heeft een bekleding dat het beste te beschrijven is als zwembroekstof. Deze stof is erg zacht en een stuk vergevingsgezinder als het aankomt op warmteopbouw dan het herkenbare synthetische leer op de buitenkant van de schelpen.

©GMRimport

Hoewel de bekleding en kussen zacht zijn, zit de Razer Kraken v3 X eigenlijk nooit comfortabel. Bij de meeste gaming headsets zijn de schelpen lichtjes draaibaar in meerdere hoeken. Bij de Kraken v3 X kunnen de schelpen alleen kantelen. Dit zorgt ervoor dat ze niet goed op je hoofd aansluiten en dat er zelfs een gat ontstaat tussen de onderkant van het oorkussen en je hoofd. De oorkussens maken op deze manier alleen contact boven de oren en dat voelt gewoonweg niet aangenaam. Razer heeft daarentegen wel ingezet op een extreem lichtgewicht ontwerp. Deze lichtheid redt het draaggevoel enigszins: ondanks dat het bij lange na niet comfortabel is, wordt het in ieder geval niet pijnlijk.

Compatibiliteit, knoppen en software

De headset is zoals gezegd compatibel met pc, Mac en PS4. De kabel aan de linker oorschelp is echter maar anderhalve meter lang en niet los te koppelen. Dat bekent dat de Kraken v3 X zich niet leent voor een gaming setup waarbij je rustig op de bank wilt zitten en je PS4 verder weg staat, bijvoorbeeld bij de televisie. Deze headset lijkt zich dan ook meer te lenen voor computergebruik. Een pluspunt hierbij is dat de kabel redelijk stug aanvoelt: een paar keer per ongeluk overrijden met je bureaustoel kan ‘ie dus wel hebben.

Naast de kabel vind je op de linker oorschelp ook een volumewiel en een microfoon mute-knop. Het microfoontje dat verbonden is aan deze oorschelp is eveneens niet los te koppelen. De microfoon is er een van het typische gaming headset-soort, met een ietwat geknepen en telefoonachtige klank. Desalniettemin vervult hij zijn rol bij multiplayergames prima.

Zoals gezegd is er rgb-verlichting te vinden op de buitenkant van de oorschelpen van de Kraken v3 X. De verlichting is compatibel met de welbekende Razer Chroma-software. Het is even zoeken op de website van Razer voordat je de juiste installer te pakken hebt: de productpagina van de headset geeft geen overzicht van de bijbehorende software. Zelf de website afstruinen is dan ook de enige optie.

©GMRimport

Heb je de Chroma-software eenmaal te pakken, dan biedt deze hub controle over de rgb-instellingen van ál je Razer-producten met lampjes erin. Je kunt kiezen voor een statische kleur, maar er zijn ook een scala aan bewegende regenbooginstellingen beschikbaar voor de liefhebber. Ook zijn er profielen aan te maken die bepaalde kleuren aan een specifieke game koppelen. Mocht je hiervan houden, dan is Chroma een uitgebreide en eenvoudige manier om verlichting te controleren. De software is overzichtelijk en werkt soepel.

Naast de instelbare verlichting beschikt deze Kraken v3 X ook over 7.1 surround sound. De surround sound werkt alleen op Windows pc’s en functioneert effectief gezien als extra audiodriver. Om toegang te krijgen tot de surround sound moet je via de Razer-website eerst je product registreren en je huisadres én mailadres geven. Dat maakt van het verkrijgen van de bijbehorende software voor deze Kraken v3 X een onnodig stroef proces.

De klank

In de oorschelpen van de Kraken v3 X zitten TriForce-drivers verstopt. De TriForce-drivers beschikken onder andere over speciale tuning ports die ervoor zorgen dat de hoofdtelefoon harder kan dan de gemiddelde gaming headset. Ook is er een titanium coating die zorgt voor een betere weergave van hogere frequenties. Dezelfde drivers hebben we al eens eerder onder de loep genomen; ook de BlackShark v2 beschikt namelijk over deze technologie. In het geval van die headset, resulteerde het in een iets te enthousiaste en onrustige klank die zich desalniettemin goed liet lenen voor actievolle games.

In de Kraken v3 X zijn de TriForce-drivers een maatje kleiner dan in de BlackShark v2: 40mm in plaats van 50mm. Dat maatje kleiner resulteert erin dat de nadelige effecten van de TriForce drivers - de onrustigheid in de klank - extra wordt benadrukt. Hoewel de headset spectraal gezien redelijk gebalanceerd klinkt, blijft de klank te allen tijde heel geknepen en opdringerig aanvoelen. De Kraken v3 X geeft weinig ademruimte: alle frequenties zijn er en ze vragen allemaal tegelijk om aandacht. Dat maakt luisteren naar de Kraken v3 X eigenlijk voornamelijk snel vermoeiend.

©GMRimport

Dit valt direct op bij het beluisteren van muziek. Een mooie en overtuigende beleving van muziek hangt vaak samen met diepte, perspectief en het luisteren naar een wereld waar je je helemaal in kunt verplaatsen. Bij deze headset lijkt alles tegelijk aan te komen. Er is geen echt uitgesproken definitie in voor- en achtergrond en ook de breedte van het stereobeeld valt behoorlijk tegen. De drukkende klank heeft voornamelijk in het midhoog negatieve implicaties: bij modernere popmuziek klinken vrijwel alle stemmen snerpend.

Tijdens het gamen is de luisterervaring iets vergeeflijker. Dat komt voornamelijk doordat de onrustige klank zich, net als bij de BlackShark v2, erg goed laat lenen voor het weergeven van chaotische actie. Dat resulteert in een scherpe en overtuigende weergave van actievolle handelingen zoals schieten, herladen en ronkende motoren. Waar deze headset wel tekort schiet is in zijn stereoweergave: deze is tijdens het gamen, net als tijdens het luisteren van muziek, niet erg breed. Ook valt de lokalisatie tegen.

De 7.1 surround sound-mogelijkheden van de Kraken v3 X zijn een leuke toevoeging, maar weten niet volledig te bekoren. Wel zorgen ze voor iets meer lucht in de klank. Dit pakt goed uit bij in-game dialoog. Waar het echter aan ontbreekt is een overtuigende, ruimtelijke ervaring of het gevoel dat het geluid zich om je heen bevindt. Daarnaast boet de frequentiebalans iets in aan volheid in het laag zodra de 7.1 surround sound wordt ingeschakeld. Een bijkomend voordeel van het feit dat deze surround sound als audiodriver functioneert, is dat de surround sound ook te combineren is met andere headsets.

Concluderend

De Kraken v3 X schiet, zelfs voor een budgetheadset, op vrijwel alle punten tekort. De constructie van de headset is stevig en zowel de bekleding als de oorkussens zijn erg zacht. Daar staat tegenover dat de oorschelpen alleen licht kunnen kantelen en de headset dus eigenlijk nooit volledig aansluit op je hoofd. Hoewel de Kraken v3 X goed omgaat met warmte, maakt het gebrek aan kanteling in de schelpen het draaggevoel toch constant oncomfortabel

Ook de klank laat te wensen over. De headset klinkt druk, overdreven en zet geen overtuigend stereobeeld neer. Dat maakt deze headset volledig ongeschikt voor het luisteren naar muziek. Op het gebied van gaming herstelt de Kraken v3 X zichzelf enigszins: in actiegames komen spectaculaire momenten goed naar voren. Wel is de constante druk en enthousiaste klank snel vermoeiend. Je hoeft voor de Kraken v3 X niet de hoofdprijs neer te leggen, maar voor hetzelfde geld zijn er betere opties verkrijgbaar, waaronder bijvoorbeeld de eerder genoemde, goedkopere BlackShark v2.

©GMRimport

Conclusie

Je hoeft voor de Kraken v3 X niet de hoofdprijs neer te leggen, maar voor hetzelfde geld zijn er betere opties verkrijgbaar.

Plus- en minpunten
  • Gaat redelijk goed om met actievolle games
  • Oorschelpen sluiten niet goed aan op je hoofd, Verstelsysteem stroef, Klinkt geknepen, onrustig en vermoeiend
  • Bijbehorende software is lastig toegankelijk
  • Korte usb-kabel voor headset die claimt compatibel te zijn met Playstation

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit
Nieuws

Sword of the Necromancer: Resurrection komt op 23 januari uit

Op alle moderne consoles en Steam

Sword of the Necromancer: Resurrection, de remake van Sword of the Necromancer, is vanaf 23 januari 2025 beschikbaar op pc en consoles.

Dat heeft ontwikkelaar Grimorio of Games aangekondigd. De remake van de in 2021 verschenen game plaatst de game in een driedimensionale spelwereld, wat ook weer nieuwe gameplaymechanieken met zich meebrengt.

Sword of the Necromancer: Resurrection wordt omschreven als een 'dungeon crawler actie-rpg' met procedureel gegenereerde elementen. Het unieke aspect van de reeks is dat verslagen vijanden weer tot leven gewekt kunnen worden om ze aan de zijde van de speler te laten vechten.

Sword of the Necromancer: Resurrection komt naar PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X en S, Xbox One, Nintendo Switch en Steam. Hieronder is een nieuwe trailer te zien. Grimorio of Games werkt ondertussen ook aan een vervolg genaamd Sword of the Necromancer: Revenant, maar daar is nog geen releasedatum van bekend.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team
Nieuws

Shadow the Hedgehog nu speelbaar in Sonic Dream Team

Het personage heeft een grote rol in aankomende film Sonic the Hedgehog 3

Middels een gratis update is het personage Shadow the Hedgehog speelbaar gesteld in de mobiele game Sonic Dream Team.

Shadow heeft daarbij zijn eigen, unieke krachten gecentreerd rondom Chaos. Zo kan hij Chaos Control en Chaos Shift gebruiken, bijvoorbeeld om vijanden en objecten in de omgeving op een plek vast te zetten.

Shadow kan ontgrendeld worden om in Adventure-modus te gebruiken door de uitdagingen van Tails uit te behalen. Verder zijn er zes beeldjes gebaseerd op Shadow om te verzamelen, is de tutorial aangepast en zijn er nieuwe muzieknummers toegevoegd.

De toevoeging van Shadow is geen verrassing: het personage speelt een grote rol in de op 26 december in de bioscoop te verschijnen film Sonic the Hedgehog 3. Daarin wordt hij van stem voorzien door The Matrix- en Cyberpunk 2077-acteur Keanu Reeves.

Het eind vorig jaar op Apple Arcade uitgekomen Sonic Dream Team biedt 3D-platformactie waarbij spelers naast Shadow ook Sonic, Tails, Knuckles, Amy, Rouge en Cream kunnen besturen. Het verhaal draait om Dr. Eggman die de Reverie steelt, een eeuwenoud apparaat waarmee dromen werkelijkheid worden. Logischerwijs wil de slechterik dit gebruiken om de wereld te veroveren, en het is aan Sonic en zijn vrienden om dit tegen te houden.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!