De kritiek op Pokémon is terecht, maar fans gaan te ver
Nieuws

De kritiek op Pokémon is terecht, maar fans gaan te ver

Deze week verschenen Pokémon Sword en Shield, twee van de meest controversiële Nintendo-games aller tijden. Nog nooit eerder ontvingen Pokémon-games namelijk zoveel kritiek van de fans, nota bene nog voor release. Een deel van deze kritiek is naar mijn mening absoluut valide, maar de manier waarop sommige fans dit uiten gaat veel te ver.

De aankondiging van Sword en Shield werd na de Pokémon Direct voor E3 vrij goed ontvangen. De op het Verenigd Koninkrijk gebaseerde Galar-regio zag er lekker kleurrijk uit en de starters vielen in goede aarde. Pokémon-fans waren sowieso enthousiast over het idee van een ‘hardcore’ Pokémon-titel voor de Switch, na de versimpelde Pokémon Let’s Go: Pikachu en Eevee. Dat sentiment sloeg echter om tijdens E3 2019, waar Junichi Masuda van Game Freak een pijnlijke mededeling deed: de National Dex ontbreekt in Sword en Shield. Oftewel: je kunt niet alle pokémon in de game verzamelen.

©GMRimport

Zelf kreeg ik de mededeling niet mee, want nadat hoofdredacteur Lucas en ik waren bijgekomen van de aankondiging van Zelda: Breath of the Wild 2 moesten we als de bliksem naar de E3-beurs. Gedurende de dag bleek echter dat Pokémon-fans niet blij waren met het ontbreken van de National Dex. Dat is naar aanloop van release alleen maar erger geworden. De onofficiële Reddit-pagina staat momenteel in vuur en vlam, media die de game wél hebben gespeeld en een goed cijfer geven krijgen kritiek en YouTube-reacties omtrent de games kun je beter vermijden.

Een grote teleurstelling

Laat ik vooropstellen dat ik de kritiek die Game Freak voor zijn kiezen krijgt grotendeels terecht vind. Als iemand die sinds de Game Boy Advance-delen al z’n pokémon overzet naar het nieuwste deel, is het jammer dat het niet mogelijk is om je collectie over te dragen. Sommige monsters zijn een herinnering aan mensen die ik niet meer zie en anderen doen me simpelweg denken aan de avonturen die ik in oudere games heb beleefd. Daarbij ontbreken er wel érg veel populaire pokémon in Sword en Shield, zoals de meeste starters. Voor buitenstaanders is dat wellicht geen probleem, maar voor spelers die de franchise al jaren volgens is dat een grote teleurstelling.

Bovendien is de manier waarop Game Freak de tekortkomingen van Sword en Shield uitlegt niet altijd even tactvol. Zo was aanvankelijk de boodschap dat het toevoegen van de National Dex, en daarmee dus zo’n negenhonderd pokémon animeren en balanceren, ten koste zou gaan van nieuwe features die de game juist fris maken. Enerzijds is dat begrijpelijk, want Game Freak bestaat uit een relatief klein team en er moet ergens een grens getrokken worden. Anderzijds is Pokémon met een geschatte 95 miljard aan opbrengst de allergrootste franchise ter wereld, groter Star Wars, Harry Potter en Spider-Man. Ergens moet er toch ruimte zijn voor een complete Pokédex zonder dat de ontwikkeling de soep in loopt?

Veel reviews halen de tekortkomingen wel aan, zoals Tom in de Gamer.nl-review, maar beargumenteren waarom ze lang niet zoveel impact hebben op de ervaring als de pessimisten doen vermoeden.

-

©GMRimport

Hoewel het ontbreken van de National Dex verreweg het grootste kritiekpunt op de games is, zijn er nog andere dingen waar fans zich aan storen. Een groot deel hiervan is erg vergezocht, maar er zijn ook punten die naar mijn mening terecht zijn. Neem de animaties van pokémon tijdens gevechten. Deze

Watch on YouTube

legt uit dat ze door de jaren heen geleidelijk zijn verbeterd en dat het een wonder is dat Game Freak het zo lang heeft volgehouden. Uit de analyse blijkt echter ook dat veel effecten en bewegingen tussen pokémon worden gedeeld, wat in Sword en Shield nog steeds het geval is. Vooral op het grote scherm valt op hoe statisch en – zeker voor een Switch-game - ondermaats gevechten eruitzien.

Deze week gooiden dataminers olie op het vuur door te beweren dat Game Freak 3D-modellen heeft hergebruikt uit de 3DS-games, wat Game Freak eerder dit jaar ontkende. Hoewel het mij gezien de technologie sterk lijkt, kan ik niet inschatten of de ontdekking ook bewijs is voor het hergebruiken van modellen. Mocht dat zo zijn, dan had Game Freak er inderdaad eerlijk over moeten zijn. Samen met het ontbreken van de National Dex was het in ieder geval aanleiding voor veel Twitter-gebruikers om de hashtag #GameFeakLied (niet te verwarren met een Game Freak-lied) in het leven te roepen om de ontwikkelaar te bekritiseren.

Te ver

Dat is waar de naar mijn mening deels terechte kritiek omslaat in onacceptabel gedrag. Een deel van de ‘fans’ heeft zich de afgelopen tijd op walgelijke manieren geuit, niet zelden gericht aan specifieke werknemers. Art director James Turner wordt op Twitter totaal belachelijk gemaakt en er wordt geëist dat regisseur Shigeru Ohmori en producer en medeoprichter Junichi Masuda ontslag nemen. Ook verscheen er een lachwekkende petitie om de game te verbieden in de Verenigde Staten.

Volgens geruchten is de werknemers van Game Freak het lachen echter vergaan. De moraal zou nog nooit zo laag zijn geweest vanwege de felle kritiek en zelfs doodsbedreigingen, waardoor lanceerevenementen zouden zijn geannuleerd. Dat is het moment om je te beseffen dat het gaat over een videogame, niet om iets écht belangrijks.

©GMRimport

Uitstekende games

Het ironische is dat Pokémon Sword en Shield vooralsnog uitstekende games blijken te zijn. Veel reviews halen de tekortkomingen wel aan, zoals Tom in de Gamer.nl-review, maar beargumenteren waarom ze lang niet zoveel impact hebben op de ervaring als de pessimisten doen vermoeden. Er is een grote kans dat de games wederom uitstekend verkopen en alles weer pais en vree is.

En de volgende games? Junichi Masuda heeft mij persoonlijk verteld dat er geen plannen zijn om de National Dex te implementeren in de toekomst, maar ik hoop dat de ontwikkelaar alsnog een manier vindt om dit recht te trekken. Een uitbreiding van het team moet absoluut kunnen, of desnoods een klein deel van de monsters beschikbaar maken om competitief mee te vechten en de rest gewoon in de game stoppen. Kom op Game Freak, ik wil gewoon weer met m’n oude vrienden op avontuur!

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!