De Jlab Talk Go is een minuscule verbetering op de microfoon van je gameheadset
Nieuws

De Jlab Talk Go is een minuscule verbetering op de microfoon van je gameheadset

Het Amerikaanse Jlab Audio richt zich op de budgetmarkt. Ze bieden een groot assortiment audioproducten, van in-ear oordoppen tot aan noise-cancelling headsets, allemaal voor een zachte prijs.

De Jlab Talk Go is de goedkoopste usb-microfoon uit het assortiment van Jlab: je haalt hem in huis voor nog geen 70 euro. Voor dat geld krijg je uiteraard de microfoon zelf, maar ook een usb-c naar -a-kabel en een kleine, driebenige desktopstandaard met rubberen voetjes.

©GMRimport

Bouwkwaliteit

Net als de Jlab Play, is ook de Talk Go voorzien van blauwe accenten. Achter de kunststof grille vind je een blauwe windkap en ook de eerder genoemde rubberen pootjes zijn blauw gekleurd. De driebenige standaard is verder volledig gemaakt van metaal en voelt daarmee behoorlijk stevig en vertrouwenwekkend aan.

Datzelfde geldt helaas niet voor de microfoon. De plastic grille die de membranen beschermt oogt redelijk stevig, maar geeft een beetje mee als je erop duwt. Hoewel het grootste deel van de behuizing - op de grille na - van metaal is, valt op dat de Jlab Talk Go ongelofelijk licht is. Natuurlijk zegt dat niet direct iets over de klank van deze microfoon, maar het zorgt wel voor de nodige twijfels over de levensduur van de Talk Go.

Onderop de microfoon zitten de nodige knoppen. Zoals gezegd beschikt de microfoon over meerdere membranen en dat zorgt ervoor dat je kunt schakelen tussen twee verschillende richtingskarakteristieken. Dit doe je met de knop centraal onderop de Talk Go: druk je deze lang in, dan schakel je tussen een omnidirectionele- en cardioid-karakteristiek. Druk je hem kort in, dan mute je het signaal.

©GMRimport

In de praktijk

Naast de multifunctionele mute-knop is er onderop de microfoon ook een volumewiel en een hoofdtelefoonuitgang te vinden. Via deze hoofdtelefoonuitgang is er direct monitoring beschikbaar. In de handleiding en online instructievideo’s wordt verteld dat het volumewiel het volumeniveau van de directe monitoring aan kan passen. In de praktijk blijkt dit niet het geval; het volumewiel bestuurt alleen het totale uitgangsniveau.

Dat betekent dat er geen mogelijkheid is om je eigen stemgeluid zachter te zetten. Nog los van het feit dat het vreemd is dat de handleiding en instructievideo’s anders aangeven, is het behoorlijk onpraktisch. Heb je de Jlab aangesloten en je hoofdtelefoon ingeprikt, dan kun je geen muziek luisteren zonder de hele tijd versterkt omgevingsgeluid er doorheen te horen. Tenzij je de direct monitoring volledig uitschakelt door voor je in- en output een andere bron te selecteren natuurlijk, maar dat is niet in iedere situatie de beste oplossing. Het is een behoorlijke domper op de gebruiksvriendelijkheid.

Wat gebruikservaring betreft is er verder eigenlijk niet direct iets mis met de Talk Go, maar het valt wel op dat niets vanzelf gaat. Niet alleen voor het uitschakelen van de direct monitoring moet je handmatig instellingen veranderen, ook als je de microfoon aansluit wordt hij niet automatisch als in- of outputapparaat herkend.

©GMRimport

De klank

De klank van de microfoon is op het niveau dat je kunt verwachten voor deze prijs. In cardioide modus is de Talk Go ongelofelijk gevoelig voor laagfrequente informatie. De plastic grille dempt, niet geheel verassend, vrijwel niets aan luchtdrukverschillen. Ook de interne windkap lijkt niets te doen voor p- en b-klanken. Dat zorgt ervoor dat stemmen niet alleen ietwat nasaal klinken, maar dat je bij medeklinkers ook een flinke plop om je oren krijgt.

Wil je wat minder omgevingsgeluid op je stemopname en beweeg je daarom wat dichterbij de microfoon, dan valt op dat er snel vervorming ontstaat. Zelfs als je de gain digitaal vrijwel helemaal dichtdraait, is het af en toe nog oppassen dat je geen vervormingseffect opneemt. In de omnidirectionele modus lijkt de Jlab Talk Go hier een stuk minder gevoelig voor, maar ontbreekt het dan weer aan de nodige definitie in de klank.

Je schaft voor 70 euro effectief gezien een kleine verbetering aan ten opzichte van de interne microfoon van je laptop of goedkope gameheadset

-

Concluderend

De Jlab Talk Go is een eenvoudige usb-microfoon met problemen die te verwachten zijn bij een microfoon van deze prijs. Je schaft voor 70 euro effectief gezien een kleine verbetering aan ten opzichte van de interne microfoon van je laptop of goedkope gameheadset; dat is simpelweg het geld niet waard. Een echte podcast zul je met de Talk Go niet maken. Voor gaming is het daarnaast een groot gemis dat de direct monitoring niet in volume instelbaar blijkt. Je kunt beter even doorsparen.

©GMRimport

Conclusie

Voor 70 euro schaf je effectief gezien een kleine verbetering aan ten opzichte van de interne microfoon van je laptop of goedkopere gameheadset. Dat is simpelweg het geld niet waard. Als fervent streamer of contentmaker kun je beter even doorsparen.

Plus- en minpunten
  • Kleine verbetering op gameheadsetmicrofoon
  • Ingebouwde windkap niet goed genoeg voor serieuze opnames, volumebalans direct monitoring niet in te stellen

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!