De Jlab Play Gaming Wireless Headset laat op ieder vlak te wensen over
Het Amerikaanse Jlab Audio specialiseert zich in het ontwerpen van audioproducten voor een zacht prijsje. Het budgetaanbod bestaat niet alleen uit in- en over-ear hoofdtelefoons; Jlab maakt ook usb-microfoons en noise-cancelling headsets.
Jlab Play Gaming Wireless Headset €59,99
Verbinding: Minijack en bluetooth 5.0
Compatibiliteit: Ieder platform met een minijackingang
RGB features: Nee
De Jlab Play is dan ook een budgetheadset speciaal geschikt voor gaming. Jlab wil een multi-inzetbare headset afleveren en heeft daarom gekozen voor het toevoegen van zowel draadloze als bekabelde verbindingsopties in de vorm van minijack en bluetooth 5.0. Je haalt deze strak ogende multiplatformheadset al in huis voor 59 euro.
Bouwkwaliteit
Dat de JLab Play Gaming Wireless Headset een budgetoptie betreft, voel je helaas direct terug als je de headset oppakt. De materialen zijn licht en dun. De hoofdband is volledig bekleed met een synthetische leervariant en het is daarom moeilijk te herleiden waar hij daadwerkelijk van gemaakt is, maar het heeft het meest weg van een dunne, metalen constructie. Het zijn echter voornamelijk de dunne, metalen staafjes die de oorschelpen aan de hoofdband verbinden die vragen oproepen over de duurzaamheid van de headset.
Een bijkomend voordeel van de materiaalkeuze is wel dat de headset ongelofelijk licht is. Daarnaast zijn de oorschelpen in te klappen, zodat je de Jlab Play kunt opvouwen. De oorschelpen zijn eveneens bekleed met synthetisch leer en vallen, in tegenstelling tot de meeste gameheadsets, niet over, maar op de oorschelpen. Dat is voor sommige gebruikers even wennen, maar het resulteert wel in een uitzonderlijk goede afscherming voor omgevingsgeluid. De klemdruk is, ondanks dat de headset zo licht is, behoorlijk stevig. Dat maakt dat de headset best aangenaam op het hoofd zit, maar na een uurtje of twee wel naar een pauze verlangt.
©GMRimport
De Jlab Play heeft zoals gezegd zowel draadloze als bekabelde verbindingsopties in de vorm van bluetooth 5.0 en een minijackkabel. De ingang voor de minijackkabel vind je op de rechteroorschelp, naast de usb-ingang die dient voor het opladen van de headset. Je kunt de Jlab Play volladen in ongeveer drie uur en er dan maar liefst twintig uur draadloos mee vooruit. Het is echter ook mogelijk om de headset binnen tien minuten klaar te maken voor een uurtje speelplezier.
Naast de in- en uitgangen is de rechteroorschelp ook nog voorzien van de aan- en uitknop. Deze heeft een tweede functie als bluetooth-pairingknop. Met de volumeknop, die zich eveneens op de rechteroorschelp bevindt, kan er daarnaast ook geschakeld worden tussen de gamingmodus en de muziekmodus. De headset laat in de gamingmodus wat meer bas horen, terwijl de muziekmodus meer aandacht geeft aan midhoge frequenties.
©GMRimport
Tot slot zit er nog een uitschuifbare microfoon verstopt in de rechtoorschelp. Hiervoor vind je een muteknop aan de buitenkant van de schelp. De microfoon klinkt, zeker met het oog op de prijs van de headset, heel behoorlijk. In tegenstelling tot veel andere gameheadsetmicrofoons valt het alleszins mee met de nasale klank en weet de microfoon zelfs enige volheid te overleggen. Een groot gemis is echter wel een aparte knop voor de balans van het game- en chatgeluid.
De klank
In de muziekmodus valt direct op dat de Jlab Play ondanks zijn tengere ontwerp behoorlijk veel kracht weet te leveren in het laag. Je trommelvliezen wapperen bij het luisteren van moderne hiphop alle kanten op. Dat is eventjes leuk, maar op de lange termijn moet je hierbij oppassen voor permanente schade - hard laagfrequent geluid is even schadelijk voor je oren als harde, hoge frequenties. Het resulteert daarnaast niet in een heel gebalanceerde of aangename luisterervaring.
Bij zachtere, akoestische popmuziek blijft de luisterervaring iets beter overeind, maar echt overtuigen kan het nooit. Echte definitie in het midlaag ontbreekt en dit zorgt ervoor dat er soms een ietwat dozige en holle klank in de muziek wordt benadrukt. Wat de headset wel erg goed doet, is het weergeven van een redelijk gedoseerde hoeveelheid midden- en hoge frequenties; het geluid wordt zelden schel. Het resulteert in een luisterervaring die overeenkomt met de prijs van deze headset.
©GMRimport
In de gamingmodus gedraagt de headset zich nadrukkelijk anders. Er is in deze modus een uitgesproken nadruk op het middenhoog en een stuk minder laag. Dat zorgt voor een puntige klank die zich voornamelijk goed laat lenen voor (snelle) shooters. Jammer is dat de lokalisatie niet geweldig is. Speel je liever wat tragere games, zoals verhalende rpg’s, dan doe je er beter aan de headset in muziekmodus te zetten. Dan vertalen tussenfilmpjes zich namelijk net iets beter.
Concluderend
De Jlab Play weet op geen enkel vlak echt te overtuigen. Je kunt prima (multiplayer) gamen met deze budgetoptie, maar zowel de klank als de bouwkwaliteit laten te wensen over. De overdreven laagrespons in combinatie met het gebrek aan precisie in het midlaag, maken daarnaast dat je ook niet echt van muziek kunt genieten. Een goede, multi-inzetbare budgetoptie is altijd welkom. De Jlab Play ziet er op het eerste gezicht goed uit, maar voor hetzelfde geld zijn er headsets beschikbaar die op ieder vlak beter presteren.
De Jlab Play ziet er op het eerste gezicht goed uit, maar voor hetzelfde geld zijn er headsets beschikbaar die op ieder vlak beter presteren.
- Ziet er goed uit, Demping van omgevingsgeluid
- Klank is niet overtuigend, Bouwkwaliteit laat te wensen over