De Bose TV Speaker: Een upgrade voor je televisie
De Bose TV Speaker is een eenvoudige, stereo-soundbar waarvan de naam precies het doel omschrijft: een externe upgrade bieden ten opzichte van een standaard, ingebouwde televisiespeaker.
Bose TV Speaker €279,95
Verbinding: Hdmi-arc, minijack en bluetooth
Surround sound: Nee
Subwoofer: Mogelijkheid tot aansluiten externe, bekabelde subwoofer
Extra’s: Middels bluetooth compatibel met Bose smart speakers
Voor een uitgebreid overzicht van de specificaties kun je hier terecht.
Die insteek resulteert in een compact, strak ontwerp van hard plastic. De compactheid zorgt ervoor dat je de TV Speaker vrijwel onder elke televisie kwijt kunt. De Bose TV Speaker wordt geleverd samen met een eenvoudige afstandsbediening en je vindt in de doos ook een optical- en een stroomkabel. Ondanks de relatieve eenvoud van deze soundbar, is de prijs wel aan de stevige kant: 279,95 euro.
Aansluitopties, kabelmanagement en luidsprekers
Links achterop de soundbar vind je hdmi arc-, optical en aux-ingangen en is er de mogelijkheid om een externe, bekabelde subwoofer op de soundbar aan te sluiten. Daarnaast beschikt de TV Speaker ook over bluetooth voor het verbinden van laptops en smartapparaten. Middels de bluetoothverbinding kun je de TV Speaker ook als companion device gebruiken voor een Bose smartspeaker. De hdmi arc-ingang die op deze soundbar zit, is natuurlijk ideaal voor de televisies die niet beschikken over een optical-poort. Omdat de soundbar echter geen hoge-bandbreedte-audiocodes zoals bijvoorbeeld Dolby Atmos ondersteunt, profiteer je nooit optimaal van de mogelijkheden van deze aansluiting. Aansluiten via de optical-ingang geniet dan ook de voorkeur, omdat je zo geen hdmi-poort op je televisie hoeft op te offeren. Achterop de soundbar vind je ook nog een usb-ingang die dient voor servicedoeleinden.
De meegeleverde afstandsbediening geeft je de mogelijkheid om te schakelen tussen de verschillende ingangen, het volume te besturen, de klank een basboost te geven en de spraakverduidelijking in te schakelen. Tijdens het schakelen tussen de verschillende opties, geven de twee kleine ledlampjes links voorop de soundbar aan welke instellingen precies worden veranderd. Omdat het echter geen uitgebreid ledschermpje betreft, blijft de informatie die je hieruit kunt opmaken gering.
©GMRimport
De ingangen achterop de soundbar spreken wél voor zich, en het aansluiten van de TV Speaker is dan ook een fluitje van een cent. De bluetoothverbinding is eveneens behoorlijk vlot en dat zorgt ervoor dat het uitpakken en aansluiten van deze soundbar geheel probleemloos verloopt, zelfs als je geen kennis van techniek hebt. De verschillende ingangen zijn daarnaast in een slim geplaatste uitsparing gepositioneerd, waardoor je de eventuele kabels eenvoudig achter de soundbar en uit het zicht kunt leggen.
Klank
Er zijn in totaal drie speakers te vinden in de Bose TV Speaker: twee normale luidsprekers en een tweeter die dient voor het weergeven van de hoge frequenties. De speakers in deze soundbar zijn volledig centraal gepositioneerd. Dat lijkt op het eerste gezicht een vreemde keuze omdat je daarmee een behoorlijk smal geluidsveld creëert, maar Bose heeft gepoogd dit te ondervangen door de speakers iets naar buiten te draaien en de tweeter recht in het midden te plaatsen, stereo dus. En ondanks de eerder genoemde hdmi-arc-aansluiting, zijn er ook geen opties tot het simuleren van ruimtelijke beleving. Dat maakt de TV Speaker op het eerste gezicht inderdaad niet meer dan een eenvoudige upgrade ten opzichte van de ingebouwde speaker van je televisie.
Ondanks het feit dat er maar twee kleine speakers en een tweeter aan boord zijn, weet deze kleine soundbar toch een verbazingwekkend groot geluid te produceren. Zo is het laag wat uit de TV Speaker komt behoorlijk overtuigend zonder dat het overdreven wordt. Bij het luisteren van muziek is de balans van het laag prima op orde en kun je de soundbar flink hard zetten zonder dat er vervorming ontstaat - iets wat vaak wel gebeurt bij kleine speakers. De inschakelbare basboost blijkt in de praktijk zelden nodig om een overtuigende, stevige klank neer te zetten. De spraakverduidelijking gebruiken tijdens het luisteren van muziek maakt de klank een stukje puntiger en dat blijkt voornamelijk voor elektronische muziek een prima effect. Het midlaag van de TV Speaker is echter iets te uitgesproken waardoor er bij akoestische en klassieke muziek vaak een ietwat dozige en wollige klank ontstaat. Er is daarnaast ook geen ingebouwde equalizer beschikbaar om deze klankeigenschap iets te temmen.
©GMRimport
De positionering van de gekantelde luidsprekers in het midden van de soundbar, resulteert erin dat de TV Speaker beter klinkt als je een beetje afstand neemt. Niet alleen is de breedte van de luisterervaring dan overtuigender, ook de frequentiebalans van het geluid lijkt zich op afstand een stuk beter te vertalen. Als je te dichtbij de TV Speaker luistert, wordt de eerder genoemde wolligheid in de klank behoorlijk benadrukt en ontstaat er een onevenwichtige klank die troebel luistert. Aangezien de insteek van Bose duidelijk is gericht op het maken van een speaker die geschikt is om in de buurt van een televisie te plaatsen, en daarmee automatisch wat verder van de luisteraar staat, is dit geen verrassende eigenschap. Jammer is het wel, omdat het de multi-inzetbaarheid - zoals het bijvoorbeeld plaatsen op een bureau - enigszins beperkt.
Tijdens het spelen van games blijkt de Bose TV Speaker inderdaad een behoorlijke verbetering op de meeste ingebouwde televisieluidsprekers. De laagfrequente informatie is stevig genoeg om in-game spektakel goed te vertalen en er is genoeg definitie in de hogere frequenties om ook de agressie van actievolle handelingen overtuigend weer te geven. Waar het echter wel behoorlijk aan ontbreekt is echte precisie in de lokalisatie. Dat maakt de TV Speaker prima geschikt om casual te gamen, maar wil je serieus en snel op in-game audiocues kunnen reageren, dan schiet deze soundbar tekort.
Hoewel het geluidsveld zich op afstand wel wat ontwikkelt in de breedte, blijft de focus van de klank daarnaast te veel in het midden van de soundbar plakken. Hierdoor ontstaat er nooit een écht overtuigende breedte. Dat zorgt ervoor dat zowel bij films als filmische in-game momenten een echte immersieve ervaring ontbreekt. Wat wel moet worden gezegd, is dat de tweeter in het midden zorgt voor een uitstekende verstaanbaarheid van dialoog- een aangename eigenschap bij het kijken van zowel film als televisie. De spraakverduidelijkingmodus kan dit nog iets versterken, maar blijkt in de praktijk nooit essentieel voor een overtuigende weergave.
©GMRimport
Concluderend
De Bose TV Speaker is een prima optie voor iedereen die een upgrade wil ten opzichte van de ingebouwde tv-speaker. De speaker is smaakvol en degelijk ontworpen en eenvoudig in gebruik. Dankzij zijn compactheid, kan hij in vrijwel ieder interieur en iedere game-setup worden geïntegreerd zonder dat er veel ruimte moet worden gemaakt. Hij is stevig, de klank is prima en er is de mogelijkheid om het systeem uit te breiden met een subwoofer. Er is echter, als je alles bij elkaar optelt, een groot probleem met de Bose TV Speaker: de prijs. De klank is zeker niet slecht en ook de gebruikservaring is prima op orde, maar er is geen enkel moment waarop er duidelijk wordt waarom deze vrij eenvoudige speaker 279,95 euro zou moeten kosten
Zo is er bijvoorbeeld geen ledschermpje wat je iets vertelt over de gekozen input, dat moet je afleiden van twee kleine ledlampjes. Ook zijn er geen (Dolby) surround sound-mogelijkheden en hoewel de hoeveelheid aansluitopties degelijk is, is het zeker niet spectaculair te noemen. Ben je een kritische, serieuze gamer die houdt van multiplayergames waarbij reactie en snelheid een essentieel onderdeel van de gameplay vormen, dan is de Bose TV Speaker absoluut niet wat je zoekt. Het ontbreekt daarbij ook aan een echte immersieve, grootste geluidservaring waardoor filmische momenten niet altijd goed uit de verf komen. Ben je echter meer een casual speler die ook graag televisie kijkt, af en toe wat muziek luistert en toevallig al een Bose smart speaker heeft, dan is de TV Speaker wellicht het overwegen waard.
Een prima upgrade ten opzichte van een ingebouwde televisiespeaker, die geschikt is voor de casual gamer.
- Degelijk en klein ontwerp, eenvoudig in gebruik, groot geluid voor een kleine speaker
- Prijs, klein geluidsveld, beperkt inzetbaar, geen equalizer