De beste videokaarten die je in 2020 kunt kopen
De videokaart is voor gamers één van de belangrijkste onderdelen, of je nou een bestaande computer upgradet of een volledig nieuw systeem samenstelt. Vandaag zetten we per budget de beste videokaarten die je in 2020 kunt kopen op een rij.
De informatie in de koopgidsen van vorig jaar en twee jaar geleden is nog steeds relevant, dus vandaag kijken we naar de extra features van de twee grote merken.
De keus voor een videokaart is op het eerste oog vrij simpel: kies de beste prestaties voor de laagste prijs. Toch is er een aantal aspecten dat het toch waard is om te overwegen iets meer geld uit te geven. Denk dan niet alleen aan hardware features zoals Nvidia’s ray tracing-technologie, maar ook aan extra software of pakketten met gratis games.
Gratis games
Een tientje extra betalen bij een andere winkel of voor een ander model kan in sommige gevallen lonen. Bij de aanschaf van een videokaart krijg je namelijk in sommige gevallen enkele gratis games, die variëren van goedkope indiegames tot echte blockbusters. Controleer daarom altijd de websites van AMD en Nvidia voor lopende acties, maar ook die van o.a. Asus, MSI en Gigabyte. Mochten er leuke games worden aangeboden die je wil hebben, dan kan dat enorm veel geld besparen.
Is er een leuke actie gaande en wil je daar graag gebruik van maken? Pas dan op met de winkels die de laagste prijzen bieden. Dergelijke acties gelden namelijk in veel gevallen alleen als de videokaart is aangeschaft bij een zogenaamde ‘partnerwinkel’. In Nederland betekent dat in veel gevallen dat je beperkt bent tot een aantal grote webwinkels zoals Coolblue, Alternate en Azerty, maar de volledige lijst is altijd beschikbaar via de webpagina van de actie.
Softwarebeleid
Naast gratis games bieden zowel AMD als Nvidia ook een verschillend softwarebeleid als het gaat om updates van drivers en extra functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan simpele functies als een framerate counter, maar ook zeer uitgebreide functies zoals eenvoudig je beelden streamen naar bijvoorbeeld Twitch. Hoewel beide merken daar de software voor bieden, is Nvidia’s aanbod op het moment iets aantrekkelijker. De software zit logischer in elkaar en biedt her en der net wat meer functionaliteit. Toch hoeft dat geen doorslaggevende reden te zijn om voor de vaak duurdere Nvidia-kaarten te kiezen, zeker niet als je dergelijke functies weinig gebruikt.
Voor streamers is er sinds kort nog een reden om voor de RTX-kaarten van Nvidia te kiezen. Nvidia heeft recentelijk namelijk een bèta gelanceerd van RTX Voice. Met deze applicatie worden achtergrondgeluiden en ruis verwijderd uit microfoons en de geluiden van gesprekspartners. In de Hardware Update bespraken we al uitgebreid hoe de software wordt geïnstalleerd, maar hou er rekening mee dat het nog in bètastadium is, en dus niet altijd optimaal functioneert. De software maakt gebruik van Nvidia’s RT cores die beschikbaar zijn in de RTX-videokaarten, maar kan toch een kleine impact hebben op je in-game prestaties. Hou rekening dus met een framerate die enkele procenten daalt.
Er zijn veel berichten op het internet te vinden dat RTX Voice werkt op Nvidia’s GTX-kaarten, maar dat kunnen we op het moment niet aanraden. Hoewel de software werkt en vaak de omgevingsgeluiden redelijk goed wegfiltert, heeft het een enorme impact op de prestaties in games. Daarnaast wordt de geluidskwaliteit van RTX Voice met een GTX-kaart erg slecht op het moment dat de videokaart wordt belast met bijvoorbeeld een game.
Linux
We moeten het ook even hebben over de ondersteuning van Linux. AMD en Nvidia bieden allebei drivers voor het opensource besturingssysteem, maar doen dat op een totaal verschillende manier. AMD gaat netjes mee met de opensource-community en ondersteunt zelf de opensourcedrivers, terwijl Nvidia zelf alleen closedsource drivers uitbrengt. Er is een opensourcedriver beschikbaar voor Nvidia, maar deze wordt niet ondersteund door Nvidia en loopt qua prestaties en stabiliteit dus ver achter op de officiële drivers. Ben je dus fanatiek gebruiker van Linux en zweer je bij opensource-applicaties? Dan is AMD de enige juiste keuze.
Koopadvies - Mei 2020
Vergeleken met het koopadvies van ruim een jaar geleden verandert er dit jaar opvallend weinig. Er zijn enkele nieuwe modellen uitgekomen van de boardpartners, Nvidia heeft de Super-lijn uitgebracht en AMD kwam met de RX 5000-serie, maar verder is er weinig vernieuwends te vinden in het huidige aanbod van videokaarten. Zelfs de prijzen zijn nagenoeg onveranderd gebleven. Wel is er dit jaar eindelijk weer voldoende voorraad van vrijwel alle modellen. Prijzen zijn dus minder aan het schommelen en je kunt iets kiezen zonder rekening te hoeven houden met voorraden.
Budget: 150 euro
In het budgetsegment is er afgelopen jaar eigenlijk niks veranderd. De prijzen zijn iets gedaald, maar het advies blijft hetzelfde: de AMD Radeon RTX 570. Met een beetje zoeken is het mogelijk om een model te vinden met 8 GB GDDR5 in plaats van 4 GB, waardoor je in de toekomst er mogelijk net iets meer uit kunt halen. Een AMD Radeon RX 570 doet het geweldig op 1080p-resoluties, maar ook 1440p is absoluut geen probleem. Voor monitoren met hoge refresh rates en resoluties, zoals 144Hz op 1440p, is de RX 570 voor de nieuwste games niet altijd voldoende.
©GMRimport
Het specifieke model dat momenteel de beste features biedt, is de MSI RX 570 Armor 8G OC. Voor ongeveer 150 euro haal je deze kaart in huis met 8GB-geheugen en een prima koeler. Luxe extra’s zoals rgb-verlichting en een backplate ontbreken, maar wat betreft prestaties zit is dit model prima.
Budget: 300 euro
Voor dit bedrag haal je nog net geen RTX-kaart in huis, maar is het kiezen tussen een GTX 1660 Ti of een RX 5600 XT. De prestaties en de prijzen liggen erg dicht bij elkaar, waardoor de keus voornamelijk afhankelijk zal zijn van eventuele aanbiedingen of specifieke software-eisen. Op het moment heeft AMD een interessante actie, en krijg je naast de videokaart ook Monster Hunter World: Iceborne Master Edition, Resident Evil 3 en drie maanden Xbox Game Pass voor pc. Check van tevoren uiteraard wel even of de desbetreffende retailer meedoet aan de actie.
©GMRimport
De Sapphire Pulse RX 5600 XT 6G GDDR6 is een uitstekend exemplaar met een stille koeler en weinig andere poespas. Let wel op dat de kaart qua omvang hoger is dan veel andere modellen, waardoor hij mogelijk niet in kleine behuizingen past.
Budget: 600 euro
Met een budget van 600 euro blijven er enkel nog kaarten van Nvidia over, waardoor de keuze een stuk makkelijker wordt. De RTX 2070 Super valt perfect binnen ons budget, met enkele modellen beschikbaar voor ongeveer 550 euro. De chip is geschikt voor vrijwel alle games op de hoogste settings met resoluties van 1440p tot 4K. Dit is ook de eerste kaart waarbij ray tracing een niet al te groot effect heeft op de framerate.
©GMRimport
Het interessantste model is op het moment van schrijven de Inno3D GeForce RTX 2070 Super Gaming OC X2. Dat exemplaar ligt voor een relatief laag bedrag in de winkels (549 euro), maar heeft toch een monster van een koeler. Hierdoor kan de chip goed worden gecontroleerd en is aan de slag gaan met overklokken een optie. Houd er wel weer rekening mee dat de kaart niet in hele kleine behuizingen past.
Budget: Onbeperkt
Niet iedereen hoeft op zijn of haar centen te letten, en dan is het extra leuk om een videokaart uit te zoeken. Wil je simpelweg het beste van het beste, dan kom je net als vorig jaar weer bij Nvidia uit en wel de RTX 2080 Ti. Dat monster staat al bijna twee jaar aan de top van de consumenten-GPU’s en lijkt pas aan het eind van dit jaar een vervanger te krijgen.
©GMRimport
Het specifieke model blijft ook onveranderd met de MSI RTX 2080 Ti Gaming X Trio. Deze kaart doet geen concessies met een uitstekende koeler, een prachtige PCB en uiteraard ook de nodige rgb-verlichting.