De beste manier om Flight Simulator 2020 te spelen
Nieuws

De beste manier om Flight Simulator 2020 te spelen

Met het uitkomen van href="https://gamer.nl/artikelen/review/flight-simulator-2020-is-de-ultieme-openwereldgame/" rel="noopener noreferrer" style="" target="_blank">Flight Simulator 2020</a> kiezen heel wat nieuwe piloten het virtuele luchtruim. Maar hoe ver wil je gaan om je vliegervaring perfect te maken? We bieden een overzicht van verschillende bedieningssystemen voor beginnende en ervaren simmers.

Er zijn heel wat bureaustoelpiloten die hun eerste simvlucht maakten met niets anders dan een muis en toetsenbord. Zoals je kan verwachten zit deze optie nog steeds in de nieuwste versie. Op zich klinkt dit als een vreselijke manier om te vliegen. Hoewel het bewegen van de virtuele yoke met een muis natuurlijk niet heel realistisch is, werkt het eigenlijk prima. Vooral het bedienen van knopjes in de cockpit wordt er eigenlijk best levensecht van, want in plaats van een knop te binden aan de flightstick, moet je echt op zoek naar de schakelaar in de echte cockpit. Wat je mist is natuurlijk de finesse. Het gevoel van het vliegen. Van het één op één ervaren hoe een klein beetje ‘roll’ je in staat stelt subtiele correcties uit te voeren, zonder dat je er over na hoeft te denken.

©GMRimport

Simpele flight stick

Een groot deel van mijn virtuele vlieguren heb ik de afgelopen jaren uitgevoerd met een goedkope flightstick: de Thrustmaster X. Het toffe van deze stick (die ik vooral aanschafte voor Elite Dangerous) is dat hij geleverd wordt met een ‘throttle’, dus een handle waarmee je de snelheid instelt. Verder zitten er allerlei knoppen op die je naar hartenlust kunt binden aan de acties van je keuze, én kan je de stick zelf ook roteren, waarmee je heel goed de roeren van een vliegtuig kan bedienen. In het echt zijn die roeren gebonden aan de voetpedalen van de kist, maar deze roteerfunctie is al een heel stuk beter dan op het toetsenbord met de 0 en de Enter van het numerieke toetsenbord de roeren bedienen.

Een stick als de Thrustmaster X is eigenlijk een basisaanschaf voor wie zijn eerste kleine stappen in de simwereld wil zetten. Niet alleen omdat het de ervaring in één klap beter maakt, maar ook omdat hij bruikbaar is voor allerlei andere games en je hem door zijn relatief geringe omvang makkelijk opbergt als je een tijdje niet wil simmen.

©GMRimport

Just yoking

Voor wie inmiddels zeker is dat hij of zij echt wat virtuele vlieguren wil maken, is het een goed idee om eens te kijken naar een heuse yoke. Een yoke is een realistische replica van het ‘stuurwiel’ in een vliegtuig. Burgerluchtvaarttoestellen hebben namelijk een soort w-vormig stuur, wat je kan draaien als het stuur van de auto, maar ook naar voren kunt duwen en naar achteren kunt trekken, respectievelijk om de neus van de kist naar beneden of naar boven te duwen. Het gebruik van een yoke zorgt ervoor dat de vliegervaring heel dicht in de buurt komt van de werkelijkheid, en dat komt de precisie bij bijvoorbeeld de landing enorm ten goede.

Er zijn uiteraard verschillende soorten yokes op de markt, waarbij het verschil in kwaliteit niet in één oogopslag duidelijk is. Als we kijken naar een ‘instapmodel’ zoals het Logitech Flight Yoke System, zien we een heel compleet stuurstysteem dat je met klemmen aan je bureau kan vastmaken. Dat is zeker nodig, want anders gaat het ding schuiven bij de minste of geringste beweging. In de doos van de Logitech Flight Yoke zit ook een los paneel met drie handels, waarmee je in Flight Sim het vermogen, de propellersnelheid en de brandstofmix kunt bedienen. Kort gezegd: de throttle zoals bij de Thrustmaster X, maar dan met meerdere handels voor extra realisme.

Ook die doos met handels bevestig je met een eigen klem aan het bureau, waardoor alles (als het goed is) stevig vastzit. Maak je overigens geen zorgen: de klemmen beschadigen het bureaublad niet.

Het fijne van de Logitech Flight Yoke is dat je bijna in één keer klaar bent voor de vlucht. Er zijn zoveel knoppen dat je het toetsenbord en de muis bijna niet meer hoeft aan te raken. Flight Simulator 2020 bindt de belangrijkste functies automatisch op een handige manier, zodat je al snel blind de knoppen vindt voor bijvoorbeeld het landingsgestel of het starten van de motor.

©GMRimport

Yoke Yoke Yoke

Een stapje hoger in het segment komen we terecht bij de Honeycomb Alpha Flight Controls. Hoewel deze yoke niet met een eigen throttle wordt geleverd (die kun je er los bijkopen), zit het paneel wel vol met switches die opnieuw bijna alle relevante functies van de cockpit kunnen bedienen. Waar deze yoke echter mijlenver vooruit loopt op de Logitech is op de rotatie. Want waar je bij de Logitech ongeveer half zo ver links en rechts kan draaien als een echte yoke, biedt de Honeycomb een draaivrijheid die één op één overeenkomt met de werkelijkheid.

Dit komt de precisie ten goede. Ga maar na: bij de Logitech wordt twintig graden draaien in de sim vertaald naar 40 graden. Een beetje sturen heeft dus meer effect dan in het echt. Bij de Honeycomb is de beweging identiek aan de werkelijkheid, waardoor je véél preciezer kunt sturen. Daar komt bij dat de Honeycomb zwaar aanvoelt en kwaliteit uitstraalt, terwijl de Logitech, hoewel heel fijn in het gebruik, toch veel lichter en plastic aanvoelt.

©GMRimport

Pedal to the metal

Tot nu toe gebruikten we alleen onze handen voor het vliegen, maar de werkelijkheid is natuurlijk anders. De yoke gebruik je in het vliegtuig om de rolroeren en het hoogteroer van het toestel te bedienen. Daarmee kantel je het toestel linksom en rechtsom of omhoog en omlaag.

Een vliegtuig heeft ook een richtingsroer in de staart. Dat bedien je in het echt met voetpedalen. Als je over de startbaan rijdt, gebruik je dit roer om mee te sturen. Om die totaalervaring te hebben is een set voetpedalen wellicht een idee. Zoals bijvoorbeeld de Thrustmaster Pendular Rudder. Dit loodzware ding ziet er uit als een fitnessapparaat, maar is in feite een heel realistische imitatie van wat je in een Cessna aantreft. Het gewicht is ook wel noodzakelijk, omdat je anders de hele installatie van je weg duwt. En dat vliegt niet fijn.

Daar komt bij dat ik ontdekte dat vliegen in een bureaustoel op wieltjes ook geen prettige ervaring is, omdat ik mezelf bij het gebruik van de voetpedalen steeds naar achteren lanceerde.

©GMRimport

Nu moet ik bekennen dat ik voor mijn eigen Flight Sim 2020-vluchten de voetpedalen steeds minder gebruik. Want hoewel de ervaring er realistischer van wordt, is het net dat beetje meer gedoe voor je de lucht in kan dan ik bereid ben er in te investeren. Voetpedalen zijn wat mij betreft dus net een stapje meer hardcore dan ik zelf qua simmen ben.

Lees ook onze review van Flight Simulator 2020

Conclusie

Dit overzicht toont aan dat je bij simvliegen veel opties hebt om de ervaring realistisch te maken. Dat betekent echter niet dat je er geen plezier aan beleeft zonder een complete replica van een cockpit in je huis. Ik heb zelf honderden uren gevlogen met de Thrustmaster X (met de vorige versie van Flight Sim en met Elite Dangerous) en nog steeds vind ik dat een heel prettige (en betaalbare) ervaring. Een yoke is uiteindelijk toch wel de meest logische volgende stap als simmen je in zijn greep krijgt. Je komt hiermee héél dicht bij de werkelijkheid. Een goede yoke is daarmee wel de ultieme manier om van Flight Sim 2020 te genieten.

Lees meer guides:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld
Nieuws

Death Stranding door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld

Dat zijn een hoop bezorgde pakketjes

Het in 2019 uitgekomen Death Stranding is inmiddels door meer dan twintig miljoen mensen gespeeld.

Dat maakte bedenker Hideo Kojima bekend via social media. De game is al sinds november 2019 verkrijgbaar, maar was in eerste instantie alleen op PlayStation 4 beschikbaar. Inmiddels is de game ook op PlayStation 5, pc, Xbox Series-consoles, Mac en smartphones speelbaar.

Vervolg Death Stranding 2: On the Beach staat gepland voor een release op 26 juni, zo werd onlangs bekendgemaakt. Diverse acteurs en actrices uit de eerste Death Stranding keren terug, waaronder Léa Seydoux, Norman Reedus en Troy Baker. Ook Shioli Kutsuna en Elle Fanning hebben rollen in de game.

De eerste Death Stranding is de eerste game die Kojima ontwikkelde met zijn studio Kojima Productions nadat hij de banden brak met uitgever Konami, waar hij de Metal Gear-reeks voor ontwikkelde. Het spel biedt een uniek concept, waarbij spelers door een post-apocalyptisch landschap lopen om pakketten te bezorgen. Zoals gebruikelijk bij games van Kojima worden gameplaysegmenten afgewisseld met soms langdurige filmpjes waarin vooral het verhaal en dialogen centraal staan.

Michel Musters beloonde Death Stranding in 2019 met een 9,5 op Gamer.nl: "Met Death Stranding behandelt Hideo Kojima grote thema’s als het hiernamaals, ouderschap, de connectie tussen mensen en zelfs klimaatverandering en het uitsterven van de mensheid. Hij brengt dit alles op even fabuleuze als verwarrende wijze in beeld. De kerngameplay – het vervoeren van pakketjes en ondertussen je evenwicht zien te bewaren – lijkt in eerste instantie tegenstrijdig simpel. Klikt het eenmaal, dan biedt het concept oneindig veel voldoening. Gecombineerd met de online functies die in de campagne zijn geïntegreerd, resulteert het in een van de meest unieke virtuele ervaringen ooit."

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'
Nieuws

The Last of Us-bedenker: 'Joel maakte de juiste keuze'

Ontwikkelaar geeft zijn mening over het einde van de eerste game

The Last of Us-ontwikkelaar Neil Druckmann heeft zich voor het eerst uitgesproken over een belangrijk plotpunt uit de gamereeks: wat hem betreft heeft Joel "de juiste keuze gemaakt".

Let op: Hierna volgen grote spoilers voor de eerste The Last of Us-game en het eerste seizoen van de gelijknamige HBO-serie.

In The Last of Us wordt het meisje Ellie naar een groep genaamd de Fireflies gebracht. Ellie is namelijk immuun voor een virus dat de gehele mensheid treft. De Fireflies zijn van plan om Ellie te opereren om er zo achter te komen of er een medicijn voor het virus gemaakt kan worden, maar zijn wel genoodzaakt haar te doden. Joel, de man waarmee Ellie de reis naar de Fireflies heeft afgelegd, besluit op het laatste moment echter de Fireflies te doden, Ellie te redden en haar zodra ze wakker wordt uit haar narcose te vertellen dat ze niets voor de mensheid kon betekenen.

Dit einde van The Last of Us heeft al jaren discussie bij gamers opgeleverd - heeft Joel de juiste keuze gemaakt? Regisseur Neil Druckmann heeft nu tegen IGN verteld dat hij van mening is dat Joel dat inderdaad heeft gedaan. "Ik geloof dat Joel de juiste keuze maakte. Als ik Joel was geweest, hoop ik dat ik ook zou kunnen doen wat hij deed om mijn 'dochter' te redden."

Craig Mazin, die samen met Druckmann de HBO-verfilming runt, geeft iets meer nuance. Ook hij geeft aan dat hij waarschijnlijk hetzelfde zou doen. "Maar ik zou graag denken dat ik het niet zou doen. Dat is ook juist het interessante moraal van het verhaal. En daarom is het einde van de eerste game zo spraakmakend en geweldig."

Het tweede seizoen van The Last of Us verfilmt het in 2020 verschenen The Last of Us: Part 2, dat zich vier jaar na de eerste game afspeelt. In de serie zit er echter vijf jaar tussen het eerste en tweede seizoen. De game wordt in ieder geval opgedeeld in meerdere seizoenen, al is nog niet bekend hoeveel precies. Het tweede seizoen bestaat uit zeven afleveringen. De eerste aflevering verschijnt op 14 april op HBO Max.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!