Dat typische Playstation gevoel | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Maar ik ben helemaal niet anti-Sony :-(, dacht ik na het lezen van een aantal van de reacties op m'n meest recente column. Sterker nog, ik word/werd in ieder geval door mijn collega's gezien als dé PlayStation fanboy. En mi chien ben ik dat ook wel. Echter, ik ben zeker niet iemand die een irrationele voorkeur heeft voor een bepaalde console. Toch staat er momenteel wel een Xbox 360 thuis en geen PS3.

De situatie thuis is inmiddels alsvolgt. De consoles die momenteel op de tv zijn aangesloten, zijn dePS2 en Xbox 360. Voor tu endoor wordt geregeld de PSP in de handengenomen. Als gamer ben ik opgegroeid met de Super Nes, maar dePlayStation 1 was de eerste console die ik van mijn eigen geld kocht.Het was een goede investering, want toen de PC games de PS1 gamesgrafisch allang voorbij streefden, speelde ik nog met plezier op diegrijze bak. Het was dan ook een no-brainer dat de volgende console inmijn bezit, de PS2 zou zijn. Na de pricedrop werd een PS2 metGran Turismo 3 aangeschaft en inmiddels ben ik in het bezit van eenhoeveelheid PS2 games waarvan ik niet eens meer de moeite wil nemenom te tellen. De job bij Gamer.nl heeft hier gelukkig ook aanbijgedragen.

Toch was het niet lang na de lancering van deXbox 360 dat het begon te kriebelen. Mijn broertje had altijd al eenXbox en ook een Xbox 360 werd snel gekocht. Na blootgesteld te zijnaan de games van de dark side werdde drang om ook een Xbox 360 te kopen te groot. Voor het eerst inmijn leven kocht ik een console voor de volle prijs. De game die ikerbij kocht was ironisch genoeg Table Tennis van Rockstar Games. Nietecht een toonbeeld van alles wat next-gen is. Het moet wel wordenverteld dat voor de Xbox 360 launch ik het zwakke plan had om tewachten op de PS3. Maar dat was voordat de 'wereldwijde launch' nietzo wereldwijd bleek te zijn.Dekeuze om een Xbox 360 te kopen bleek een goede te zijn. Er kwamenmaand na maand alleen maar AAA games uit voor deze console en deaankondigingen van anderzijds Sony exclusives die naar de Xbox 360kwamen, vertelden me dat ik er niet hoefde te denken om die zwartemonoliet in huis te halen. Ondanks alles blijf ik toch een zwak voordie console hebben. Het is niet meteen te zeggen waarmee dat heeft temaken, maar een gedeelte komt denk ik voort uit, wat ik bestempel alshet PlayStation gevoel. Dit typische gevoel komt voort uit de jaren90 toen op de PS1 games uitkwamen die niet gericht waren op kinderen,maar pubers, adolescenten en volwa enen. Games als WipEout 2097,Tekken 2, en Metal Gear Solid waren games voor mij die een sfeertjewisten neer te zetten die stoer was en niet kinderlijk. Dit was eentijd zonder internet en dus een tijd om mijn eigen mening te vormenover games. De Xbox was niets anders dan een veredelde PC die in hetleven was gebracht om mijn console en het plezier dat ik ervan had teverdrijven.

Dit negatieve gevoel over de concurrent was echteral voor de aankoop van de Xbox 360 verdwenen. Toch hebben de consolesvan Microsoft nooit meer dat gevoel teweeg gebracht dat ik wel kreegbij de PS1 en PS2. Gedeeltelijk is dit waarschijnlijk een gevolg vanhet ouder worden, maar ook doordat het PlayStation merk iets blijfthebben dat de Xbox niet heeft. Hoewel Xbox 360 games op zichzelfstaand erg goed zijn, is het toch de standaardisatie van onder anderehet dashboard en Live dat iets van de identiteit van de gameswegneemt. Het is een noodzakelijk kwaad, want het voegt natuurlijkveel meer toe dan dat het wegneemt van de game-ervaring. Ik zie hetSony ook nog wel doen, maar dan met een wat meer donkere uitstralingdie we van Sony gewend zijn. Mi chien minder toegankelijk, maar welstoerder, als het ware. Om toch dat PlayStation gevoel te latendomineren.

Het is elke E3 dan ook weer prettig om te zien datSony weer met iets anders komt dan anderen. LittleBigPlanet,Echochrome en flOw zijn van die typische games die het PlayStationgevoel weer terug brengen. De manier waarop de realtime trailers van Killzone 2 en Gran Turismo HD Prologuede nee-zeggers de mond snoerden brachten een waar 'hell yeah' gevoel bij me teweeg. Stuk voor stukzijn dit games die me steeds meer reden geven om toch weer eenconsole van Sony te kopen. De balans staat echter nog ferm in hetvoordeel van de Xbox 360. Er is een goede line-up aan exclusievegames en de meeste 3rd party titels die voor de PS3uitkomen, komen ook voor de Xbox 360 uit. En deze games profiterendan ook nog eens van de basisfuncties van de Xbox 360 zoals de vriendenlijst, achievements en simpelweg online gameplay. Er moet nogheel wat gebeuren wil ik overgaan op de PS3.

Het zalwaarschijnlijk tot de volgende pricedrop duren voordat ik de pianoblackconsole in huis haal. De line-up aan games die werd gepresenteerdtijdens deze E3 was indrukwekkend, maar zolang de meeste van diegames ook uitkomen voor de Xbox 360, blijf ik het houden bij éénnext-gen console. Sony, geef me meer van dat PlayStation gevoel! Iksta ervoor open.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou