Onderzoek wijst op giftig gedrag bij Crusader Kings-studio Paradox
Nieuws

Onderzoek wijst op giftig gedrag bij Crusader Kings-studio Paradox

Er zou sprake zijn van giftig gedrag op de werkvloer bij Crusader Kings-ontwikkelaar Paradox Interactive.

Dat blijkt uit een enquête die in augustus is gehouden onder werknemers van de ontwikkelaar door een Zweedse vakbond en gepubliceerd op de publicatie Breakit. Bijna de helft van de 133 werknemers hebben er aan deel genomen.

Volgens het artikel van Breakit zouden er op de werkvloer pesterijen plaatsvinden, alsmede discriminatie op het gebied van geslacht. Dit gedrag zou vooral gericht zijn op de vrouwelijke werknemers. 69 procent van de vrouwen die hebben meegedaan aan het onderzoek, gaven aan beledigend te worden behandeld. Van de mannelijke deelnemers gaf 33 procent aan giftig gedrag op de werkvloer te ervaren.

De vakbond concludeert dan ook dat dit soort gedrag "systematisch voorkomt en veel te gebruikelijk is bij Paradox". Uit de klachten blijkt ook dat daders op een managementniveau beschermd worden door het bedrijf, waardoor werknemers niet het gevoel hebben zich over de praktijken te kunnen uiten.

De resultaten van de enquête zijn volgens Breakit vorige week gedeeld met de HR-manager van het bedrijf en CEO Ebba Ljungerud. Op 1 september werden de werknemers vervolgens verwittigd van de resultaten uit het onderzoek. Op diezelfde dag trad Ljungerud af als CEO vanwege "verschillende visies over de toekomstige strategie van het bedrijf". Voormalige CEO Fredrik Wester heeft de leiding hervat. Wester laat weten dat het aftreden van Ljungerud niets met het onderzoek te maken heeft.

Paradox is een ontwikkelaar en uitgever uit Zweden en is vooral bekend van games als Crusader Kings, Stellaris en Europa Universalis. Aan Breakit laat het bedrijf weten dat het door een extern bedrijf nog een onderzoek laat doen en daarna actie te willen ondernemen. Ook aan Eurogamer laat Paradox weten niet blij te zijn met de resultaten en na de resultaten van het tweede onderzoek woord bij daad te willen stellen.

Paradox is niet het eerste gamebedrijf dat in opspraak komt in verband met giftig werkgedrag. Vorig jaar kwam de Franse uitgever Ubisoft uitgebreid in de media en eerder dit jaar kwam Activision Blizzard onder een vergrootglas te liggen nadat de staat Californië het bedrijf aanklaagde voor discriminatie en pesterijen op de werkvloer. De staat klaagde ook League of Legends-ontwikkelaar Riot Games aan voor soortgelijke redenen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Avowed was bijna een 'multiplayer-Skyrim' geworden
Nieuws

Avowed was bijna een 'multiplayer-Skyrim' geworden

De ontwikkeling van de game is tweemaal herstart

De eerder deze week uitgekomen singleplayer-rpg Avowed had bijna een focus op multiplayergameplay gehad.

Dat laat regisseur Carrie Patel weten aan Bloomberg. De game werd in eerste instantie een "multiplayer-Skyrim" genoemd, maar in 2021 ging de ontwikkeling volledig op de schop. Voor die tijd werd het spel als een multiplayergame ontwikkeld. Sterker nog: de ontwikkeling van de game is in totaal twee keer volledig herstart.

Patel onthult ook dat er bij Obsidian behoefte is aan eventuele vervolgen op of dlc voor Avowed. "Nu we deze geweldige spelwereld hebben gebouwd, en het ontwikkelteam ook hebben laten wennen aan deze content en gameplay in deze wereld, zou ik er graag meer van zien."

Avowed is nu verkrijgbaar voor Xbox Series X en S en pc en staat ook op Xbox Game Pass. Ron Vorstermans beloonde het spel met een 9 in zijn review: "Het schrijfwerk is fenomenaal, het vechten vloeit als een actiegame, de spelwereld is iedere vierkante centimeter waard en zelfs de kleinste verhaaltjes zijn memorabel. Avowed is misschien geen grensverleggende, dynamische rpg, maar weet precies waar het goed in is, en zet daar met volle overtuiging op in. Het resultaat is de beste Microsoft-rpg van de afgelopen jaren."

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Netflix betrokken bij Sifu-verfilming
Nieuws

Netflix betrokken bij Sifu-verfilming

De scriptschrijver van de The Maze Runner-films zou het script voor de film verzorgen

Netflix is betrokken bij de verfilming van Sloclaps kungfugame Sifu.

In 2022 werd al aangekondigd dat er een film werd gemaakt gebaseerd op Sifu door Story Kitchen, het bedrijf dat ook achter de Sonic the Hedgehog-films en de aankomende Streets of Rage- en Tomb Raider-verfilmingen zit.

Deadline heeft deze week gemeld dat Netflix nu ook betrokken is bij het project en dat TS Nowlin - bekend van de The Maze Runner-films - het script schrijft. Volgens geruchten zal John Wick-regisseur Chad Stahelski met zijn bedrijf 87Eleven Entertainment als producent functioneren.

Eerder gingen er geruchten dat Derek Kolstad, de schrijver van de John Wick-scripts, het script voor Sifu zou schrijven, maar dat lijkt nu dus niet meer het geval te zijn - tenzij hij samenwerkt met TS Nowlin.

De film moet min of meer hetzelfde plot als de game aanhouden, waarbij de hoofdrolspeler elke keer dat ze verslagen worden een stuk ouder wordt. De film wordt beschreven als "John Wick ontmoet M. Night Shyamalan's film Old".

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!