Onderzoek wijst op giftig gedrag bij Crusader Kings-studio Paradox
Er zou sprake zijn van giftig gedrag op de werkvloer bij Crusader Kings-ontwikkelaar Paradox Interactive.
Dat blijkt uit een enquête die in augustus is gehouden onder werknemers van de ontwikkelaar door een Zweedse vakbond en gepubliceerd op de publicatie Breakit. Bijna de helft van de 133 werknemers hebben er aan deel genomen.
Volgens het artikel van Breakit zouden er op de werkvloer pesterijen plaatsvinden, alsmede discriminatie op het gebied van geslacht. Dit gedrag zou vooral gericht zijn op de vrouwelijke werknemers. 69 procent van de vrouwen die hebben meegedaan aan het onderzoek, gaven aan beledigend te worden behandeld. Van de mannelijke deelnemers gaf 33 procent aan giftig gedrag op de werkvloer te ervaren.
De vakbond concludeert dan ook dat dit soort gedrag "systematisch voorkomt en veel te gebruikelijk is bij Paradox". Uit de klachten blijkt ook dat daders op een managementniveau beschermd worden door het bedrijf, waardoor werknemers niet het gevoel hebben zich over de praktijken te kunnen uiten.
De resultaten van de enquête zijn volgens Breakit vorige week gedeeld met de HR-manager van het bedrijf en CEO Ebba Ljungerud. Op 1 september werden de werknemers vervolgens verwittigd van de resultaten uit het onderzoek. Op diezelfde dag trad Ljungerud af als CEO vanwege "verschillende visies over de toekomstige strategie van het bedrijf". Voormalige CEO Fredrik Wester heeft de leiding hervat. Wester laat weten dat het aftreden van Ljungerud niets met het onderzoek te maken heeft.
Paradox is een ontwikkelaar en uitgever uit Zweden en is vooral bekend van games als Crusader Kings, Stellaris en Europa Universalis. Aan Breakit laat het bedrijf weten dat het door een extern bedrijf nog een onderzoek laat doen en daarna actie te willen ondernemen. Ook aan Eurogamer laat Paradox weten niet blij te zijn met de resultaten en na de resultaten van het tweede onderzoek woord bij daad te willen stellen.
Paradox is niet het eerste gamebedrijf dat in opspraak komt in verband met giftig werkgedrag. Vorig jaar kwam de Franse uitgever Ubisoft uitgebreid in de media en eerder dit jaar kwam Activision Blizzard onder een vergrootglas te liggen nadat de staat Californië het bedrijf aanklaagde voor discriminatie en pesterijen op de werkvloer. De staat klaagde ook League of Legends-ontwikkelaar Riot Games aan voor soortgelijke redenen.