Call of Duty: Black Ops Cold War leent de beste elementen van Modern Warfare
Gamer.nl
Nieuws

Call of Duty: Black Ops Cold War leent de beste elementen van Modern Warfare

De multiplayermodus was jarenlang de hoofdattractie van Call of Duty, maar dat stokje is overgegeven aan battle royale. Ondanks de ongekende populariteit van Warzone is de ‘traditionele’ online modus een uitstekende doorsnede van hoe een nieuw deel speelt. Zo ook voor Call of Duty: Black Ops Cold War, dat Gamer.nl op afstand kon testen.

Black Ops Cold War heeft een interessant probleem. Waar het voor Call of Duty jarenlang min of meer geaccepteerd was om minimale veranderingen aan te brengen, bracht de herinterpretatie van Modern Warfare de franchise vorig jaar naar een hoger niveau. Denk aan gratis maps en wapens, een vrij consumentvriendelijk battle pass-systeem, een ‘nieuwe’ engine en de briljante Warzone- en Gunfight-modi. Dat betekent dat het gros van de features in Cold War niet meer zo wereldschokkend is, al is er voor liefhebbers van de Black Ops-serie weinig te klagen.

©GMRimport

Zoals vanouds

Onder de knoppen blijkt direct dat Treyarch een graantje van Infinity Wards laatste titel meepikt. De zogenaamde time to kill – het aantal benodigde kogels om een tegenstander neer te schieten – vindt het midden tussen het tragere Black Ops 4 en het relatief rappe Modern Warfare. Verder is Black Ops Cold War duidelijk meer arcade dan vorig jaar: wapens hebben minder terugslag, sprinten is oneindig en wordt beloond met een korte boost en over de grond glijden is een lucratieve strategie om tegenstanders te verrassen.

Hier en daar draait Treyarch ook wat aspecten die vorig jaar zijn geïntroduceerd terug. Zo zijn tegenstanders weer zichtbaar op de traditionele minimap en is het mounten van je wapen op of om objecten verdwenen. Dat is even wennen voor fanatieke Modern Warfare-spelers. Het onderscheid tussen Treyarchs en Infinity Wards Call of Duty-games is daarmee weer zoals vanouds: subtiel, maar duidelijk aanwezig.

©GMRimport

Ziplinen op eigen risico

Uiteraard zijn Treyarchs typische maps die bestaan uit drie ‘wegen’ zijn nog steeds present, met als voorlopig hoogtepunt Miami. Vooral wat artstyle betreft laat het hotelcomplex een goede indruk achter, met felle neonlichten en een verlicht zwembad onder de zomerse sterrenhemel. Ook is Moscow vrij traditioneel opgezet en voor de grimmige setting vrij kleurrijk vormgegeven. Hier en daar laat de ontwikkelaar dat mapdesign echter los met eigen varianten van Ground War: Combined Arms en het nog niet onthulde Fireteam. Dat houdt in: grote maps, beschikbare voertuigen als boten en tanks en vijf tot zes punten om te veroveren – nog altijd een leuke manier om van grotere afstand oorlog te voeren.

Echt nieuw zijn ziplines, die spelers op hoge snelheid naar de andere kant van de map lanceren. Het is een interessante feature, dat een wat onoverzichtelijke map als Armada wel een tikkeltje chaotisch maakt. Daarbij is het gebruik ervan niet zonder risico’s, want binnen de kortste keren positioneren tegenstanders zich aan het uiteinde van de zipline, met alle gevolgen van dien. Crossroads daarentegen - een grote sneeuwmap - is overzichtelijker en leuker opgezet, met verschillende bunkers en een risicovolle touwbrug om tegenstanders af te snijden.

Een interessante toevoeging aan alle modi is dat de scores gedurende het potje blijven stijgen; ook tussen deaths door bouwen spelers naar scorestreaks als Napalm Strikes en de klassieke RC-XD-bomauto toe. Het effect op de gameplay is minder groot dan het klinkt, want het proces is traag en lijkt vooral bedoeld voor spelers die constant sterven zonder punten te scoren middels kills of de objective. Wie daadwerkelijk een streak behaalt krijgt een veelvoud van de gebruikelijke punten, dus ook dat aspect lijkt weinig te veranderen.

Next-gen-strategie

Een feature die regelrecht is overgenomen uit Modern Warfare is Gunsmith. Dat is goed nieuws, want het veelzijdige systeem biedt de mogelijkheid om wapens bijna onherkenbaar om te bouwen. Met een van de Wildcards is het zelfs mogelijk om onderdelen op alle acht slots van iconische Black Ops-wapens als de AK 74-U te zetten. Uiteraard gaat dat ten koste van het aantal beschikbare perks, waarvan Treyarch wederom een aantal favorieten uit de kast heeft getrokken.

Belangrijk om te vermelden is dat Black Ops Cold War ook Infinity Wards strategie omtrent content na lancering overneemt. Alle wapens die aan de game worden toegevoegd, evenals de maps, zijn dus gratis inbegrepen bij de battle pass. Alle progressie wordt gedeeld met de next-gen versies van de games, die helaas voor een tientje meer beschikbaar zijn als upgrade.

Activision maakte eerder al bekend dat de PlayStation 5- en Series X-versies beschikken over ray-tracing, 4K-resoluties en zelfs 120Hz-ondersteuning. Ook moet 3D audio op de PlayStation 5 ervoor zorgen dat spelers voetstappen en andere geluiden veel nauwkeuriger kunnen plaatsen. Black Ops Cold War kan de grafische verbeteringen in ieder geval wel gebruiken, want de game oogt op de PlayStation 4 Pro niet zichtbaar beter dan Modern Warfare. Afgaande op de Playstation 5-demonstatie van de campagne moet dat echter wel goedkomen.

Warzone

Gezien het succes van de battle royale-modus Warzone is het logisch dat deze ondersteund blijft worden met een nieuwe battle pass. Als we de geruchten mogen geloven komt er ook een nieuwe map naar de op zichzelf staande battle royale-game, maar daar is officieel nog niets over bekend. Activision kan in ieder geval melden dat er typische Black Ops-verhalen, -locaties, -wapens en andere content naar Warzone komen en dat de game progressie deelt met de multiplayermodus van Black Ops Cold War.

Het feit dat het op Modern Warfare gebaseerde Warzone een tweede leven krijgt zegt een hoop over de positie van Black Ops Cold War. De game leent vooral aspecten die vorig jaar zijn geïntroduceerd en geeft hier en daar een draai aan de formule. Wie met name de eerste Call of Duty: Black Ops liefheeft, vindt in Cold War waarschijnlijk een prima Call of Duty met veel nostalgische aspecten, maar verder lijkt het dit jaar te gaan om een evolutie van wat eerder kwam.

Call of Duty: Black Ops Cold War verschijnt op 13 november voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De game verschijnt ergens dit najaar ook voor PlayStation 5 en Xbox Series X.

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Fire Emblem: The Sacred Stones aan Nintendo Switch Online toegevoegd
Gamer.nl
Nieuws

Fire Emblem: The Sacred Stones aan Nintendo Switch Online toegevoegd

Abonnement op uitbreidingspakket is ook vereist

De klassieke rpg Fire Emblem: The Sacred Stones is nu speelbaar via Nintendo Switch Online.

Fire Emblem: The Sacred Stones kwam in 2004 uit in Japan en het jaar erop in Europa en de Verenigde Staten. In de game ligt het koninkrijk Renais in puin na de plotselinge invasie van een voormalige bondgenoot.

De koninklijke erfgenamen Eirika en Ephraim gaan er op uit om Renais opnieuw op te bouwen en het duistere geheim achter de oorlog in hun thuisland te achterhalen. Het betreft het achtste deel in de Fire Emblem-reeks en het tweede deel dat ook buiten Japan uitkwam.

Het gaat om een Game Boy Advance-game, en het spel verschijnt dan ook in de GBA-app op Nintendo Switch Online. Daar is dus niet alleen een abonnement op de online dienst voor nodig, maar ook op het uitbreidingspakket.

Watch on YouTube

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Palworld-maker haalt Ark en Fallout aan rondom Pokémon-rechtszaak
Gamer.nl
Nieuws

Palworld-maker haalt Ark en Fallout aan rondom Pokémon-rechtszaak

Nintendo registreerde verschillende patenten na de release van Palworld

Palworld-ontwikkelaar Pocketpair claimt dat het bestaan van gamefranchises als Fallout, Ark: Survival Evolved en Tomb Raider aan om aan te geven dat de aanklacht van Nintendo ongeldig is.

Afgelopen september bleek dat Nintendo en The Pokémon Company Pocketpair voor de rechter sleept. Palworld wordt sinds release vaak vergeleken met Pokémon. Afgelopen november bleek dat de aanklacht gebaseerd is op geschonden patenten die Nintendo na de release van Palworld heeft aangemaakt.

Pocketpair heeft in een reeks reacties op de aanklacht (via VGC) gemeld dat die patenten nooit aangemaakt hadden mogen worden, aangezien er al allerlei games bestonden die de gameplaymechanismen die door deze patenten worden omschreven bevatten. Volgens Pocketpair hebben games als Ark: Survival Evolved, Octopath Traveler, Pikmin 3, Far Cry 5, Titanfall 2 en Tomb Raider dergelijke mechanismen.

Volgens Pocketpair was het voorheen in games als Pikmin 3, Far Cry 5 en Tomb Raider al mogelijk om allerlei objecten te gooien - net zoals het gooien van een bal in Pokémon en een Pal Sphere in Palworld. In games als Titanfall 2 en Rune Factory 5 is het daarnaast mogelijk om een monster te vangen en ze weer vrij te laten. Daarbij zou het in games als Octopath Traveler, Monster Super League en de Nukamon-mod voor Fallout mogelijk zijn om personages te 'vangen'.

Hoewel bovenstaande voorbeelden natuurlijk niet precies hetzelfde zijn als in Palworld en Pokémon, hoopt Pocketpair hiermee de door Nintendo aangemaakte patenten ongeldig te laten verklaren, of in ieder geval aan de rechter aan te tonen dat de patenten niet volstaan om Nintendo en The Pokémon Company te laten winnen.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!