Call of Duty 4: eerste blik op het nieuwe mappack* | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Tijdens mijn tripje naar Londen afgelopen week ben ik twee dingen wijzer geworden. Punt één: Terminal 5 is een ware hel. Punt twee: de nieuwe maps voor Call of Duty 4 worden vet! Ook al was het een reis  vol vertragingen en de bijbehorende ergerni en, de uitnodiging van uitgever Activision voor een blik op de nieuwe multiplayermappen van Call of Duty 4 maakte bijzonder veel goed!

Je kunt zeggen wat je wilt over Infinity Ward, maar dat ze buitengewoon goed gescoord hebben met de najaarstopper Call of Duty 4 van afgelopen jaar, staat vast. Met meer dan drie miljoen verkochte exemplaren is het dan ook niet zo vreemd dat men binnenkort met een Game of the Year-editie op de proppen komt. Reden genoeg om men daarover bij Infinity Ward aan de tand te voelen, want wat mogen we daar eigenlijk van verwachten, een nieuwe uitgave van zo'n topspel?

Twee screenshots uit het level "Broadcast"

Het antwoord was achteraf minder spectaculair dan dat je wellicht gehoopt zou hebben: “Met de Call of Duty 4 Game of the Year-editie worden er geen veranderingen gedaan aan het originele spel”, zo vertelde producer Mark Rubin ons. “Het spel zal voor een leuke prijs en een andere cover opnieuw in de winkels komen liggen, zonder enige aanpa ing.”

Wie nou denkt dat er helemaal niets nieuws bij zit heeft het echter mis: “Wel zit er een leuk extra-tje: bijinbegrepen zit een voucher voor een viertal nieuwe maps die spoedig gelanceerd worden.” Wanneer deze maps uitkomen is nog niet bekend en durfden ze nog niet met zekerheid te zeggen, maar dat je ze er gratis bijkrijgt is een ding wat zeker is.

Overal schuilt het gevaar in het level "Creek"

Degenen die al in het bezit zijn van het originele Call of Duty 4 (en dat zijn er dus een hele hoop!) daarentegen dienen door middel van de Xbox Live Marketplace en het PlayStation Netwerk het zogenaamde Variety-pack binnen te halen. Exacte prijzen zijn ook nog niet bekend, maar wij gokken op zo'n 800 Microsoft Points (een kleine tien euro). De maps zullen ook uitkomen voor de pc, maar hierover was helaas nog geen informatie beschikbaar. Het lijkt mi chien veel geld voor een viertal nieuwe levels, maar tijdens onze hands-on met deze levels werd het al gauw duidelijk: het is verplichte kost voor de Call of Duty 4-veteranen onder ons.

Dit valt met name te danken aan de diversiteit van de nieuwe maps. Neem bijvoorbeeld alleen de namen al: Broadcast, Creek, Killhouse en Chinatown. Allen zijn ze compleet verschillend van elkaar. Broadcast is een aangepast level die je kent uit de singleplayercampagne waarin je als het Amerikaanse leger een televisiestation binnendringt. Creek is een zonnig open en groot level waarin je in de buitenlucht in een rustgevend en haast idyllisch groen stukje Rusland flink de scherpschutter uit kunt hangen. Killhouse is daarnaast weer een klein level waar de actie plaatsvindt in een trainingsruimte, enigszins vergelijkbaar met het oefenlevel uit de singleplayer campagne. Prima voer voor één op één-gevechten bijvoorbeeld.

"Creek" biedt veel ruimte en groen: ideaal voor de gevorderde scherpschutter

Tot slot is er Chinatown, een volledig aangepaste versie van de kla ieker Carentan uit de eerdere Call of Duty-spellen. Men sprak met veel liefde over dit level en na het spelen ervan is het goed duidelijk waarom: het behoudt de goede speelbaarheid van voorheen, maar dankzij het Chinese sausje voelt het toch helemaal als nieuw aan. Dat er ook nog eens enorm veel onderzoek in heeft gezeten om het zo Chinees authentiek te maken, verdient ook complimenten. Persoonlijk denk ik dat we een eventueel nieuw deel van Call of Duty dan ook mogen verwachten in de stijl van dit level, want zoveel manuren aan research voor slechts één map zou toch teveel van het goede zijn, nietwaar? Op de vraag of we nog meer van Infinity Ward kunnen verwachten werd overigens geen gehoor aangegeven: alles wat de ontwikkelaar op het programma heeft staan is nog strikt geheim en men houdt de lippen dus stevig op elkaar. Met het Variety-pack zullen we het dus voor nu mee moeten doen.

De kla ieker Carentan in een nieuw jasje: "Chinatown"

Maar wanneer komt-ie nou precies? Daarover is nog weinig duidelijkheid vreemd genoeg. Zeker is wel dat vanavond in de Verenigde Staten de maps online geknald zullen worden. Europa heeft daarentegen nog geen definitieve datum ontvangen. Opmerkelijk dat een mappack uitbrengen nog zoveel werk kost, maar goed, het zij zo. Vooralsnog kunnen we je niet vertellen wanneer het Varierty-pack exact uitkomt: het kan binnen vandaag en volgende week zomaar gebeuren. Wat mij betreft mag het zo snel mogelijk, want het voorproefje van de nieuwe maps smaakte naar meer. Veel meer.

*Update: Zo te zien hebben wij Europese Xbox 360-bezitters geluk: volgens Major Nelson is het mappack vanaf vandaag verkrijgbaar op de Xbox Live Marketplace. En zoals al gedacht kost het pack 800 MSP en is het ruim 444 MB groot. Waarom er 'pack de cartes Variété' staat, geen idee. Maar dat maakt verder ook niet meer uit, want het is er! Dus, waar wacht je nog op? Zwengel die 360 aan en downloaden maar!
Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou