Brits parlement ondervraagt CMA na Europese goedkeuring Activision-overname
CMA denkt dat het besluit de reputatie van Groot-Brittannië niet schaadt
Britse parlementsleden zetten vraagtekens bij de eerdere keuze van het Competition and Markets Authority om de Activision Blizzard-overname door Microsoft af te keuren.
Gisteren bleek dat de Europese Commissie de overname van Activision Blizzard door Microsoft goedkeurt, al moet Microsoft daar wel wat aanpassingen voor maken. Dit staat haaks op het eerdere oordeel van het Competition and Markets Authority (CMA), dat de deal blokkeerde. Eerder vandaag liet de CEO van CMA nog weten volledig achter hun keuze te staan.
Sindsdien zijn er echter meerdere Britse parlementsleden die hun vraagtekens zetten bij de keuze van het CMA, zeker nadat de Europese Commissie de overname goedkeurde. Zo vroegen leden van het Britse Business and Trade Committee aan CMA-bazen Marcus Bokkerink en Sarah Cardell hoe het mogelijk is dat zij een andere conclusie hebben getrokken dan de Europese Commissie, en wat voor effect dit kan hebben op de internationale reputatie van Groot-Brittannië.
Bodderink antwoordde volgens Eurogamer als volgt: "Ik begrijp dat wanneer een besluit wordt gemaakt om een deal tegen te gaan, er vragen zijn over of Groot-Brittannië openstaat voor handel. Maar elk bedrijf weet dat er een groot verschil zit tussen het opbouwen van een bedrijf, investeren in een nieuw bedrijf, investeren in een startup, het creëren van een nieuw bedrijf - er zit een groot verschil tussen dat en een al bestaand, groot bedrijf. De twee zijn niet hetzelfde."
Hij vervolgt: "Groot-Brittannië heeft altijd de competitieve markt aangemoedigd, en dat is ook de plicht van het CMA. We zijn waakzaam wanneer het gaat om investeringen waarmee een bedrijf met veel macht kan consolideren - ook dat is onze plicht." Volgens Bodderink moet de beslissing dan ook geen impact hebben op internationaal vertrouwen omtrent het zakendoen binnen de regio.
Het Business and Trade Committee vroeg hoe het dan toch kan dat het CMA een ander besluit heeft genomen dan de Europese Commissie. Sarah Cardell antwoordde dat dit komt omdat het CMA Microsofts poging om water bij de wijn te doen niet vond volstaan. "De (Europese) Commissie vond ook dat dat de deal problemen zou kunnen veroorzaken bij de concurrentie - het CMA en de EC verschillen wat dat betreft niet van mening. Maar de Commissie ziet wat in Microsofts voorgestelde tegemoetkoming. Ze hebben hun eigen manier om de proef op de som te nemen en hebben hun eigen blik op zaken, en daar hebben ze volledig recht op. Maar wij blijven van mening dat Microsofts voorgestelde oplossing niet volstaat."
Om de Europese Commissie tegemoet te komen heeft Microsoft akkoord gegeven aan het voorstel om alle inwoners van de Europese Economische Ruimte de optie te geven om tien jaar lang alle huidige en toekomstige Activision Blizzard-pc- en consolegames op een cloudgamingstreamdienst naar keuze te spelen, zolang men een licentie voor de games in kwestie bezit. Omdat Activision Blizzard-games op dit moment niet op streamingdiensten worden aangeboden, moet Microsoft na de overname daar een licentie voor bieden aan streamingdiensten die daar interesse in hebben.