Bijt in de voedende hand | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Nadat men in Amerika al vele maanden kon genieten van de Guitar Hero-killer van EA, Rock Band, was de kogel vandaag eindelijk door de kerk. Rock Band zal op 23 mei ook in (delen van) Europa verschijnen en ik was blij. Maar toen de prijzen even later online verschenen zakten mijn mondhoeken enkele centimeters en kon ik alleen nog maar één ding denken: boycot Rock Band.

Met een totaalprijs van 240 euro betalen wij Europeanen omgerekend naar dezelfde munteenheid meer dan het dubbele ten opzichte van de Amerikanen, 124% meer om precies te zijn. Het lange wachten op de game kon ik nog begrijpen, aangezien de productie van de lo e instrumenten waarschijnlijk niet snel genoeg verliep, maar deze absurde prijs schoot me vandaag in het verkeerde keelgat. De huidige dollarkoers maakt de euro meer waard dan de dollar en ik vind daarom een één-op-één conversie van prijs in dollars naar euro's al een schande. Maar nu betalen we niet eens evenveel in euro's als de Amerikanen in dollars moeten ophoesten. Nee, we betalen zelfs meer euro's.

Rock Band leek me aanvankelijk het ideale alternatief voor Guitar Hero. Niet alleen omdat er nu ook teksten en een drumkit bij zitten, maar meer doordat Rock Band in tegenstelling tot Guitar Hero iedere week nieuwe, weliswaar vrij prijzige, nummers ter beschikking stelt, en daarmee een potentieel langere speelduur heeft. Ik had dan ook gehoopt dat een aantal van deze nummers gratis in de Europese versie zou verschijnen, maar nu blijkt dat we het moeten doen met een kleine tien nummers die de Amerikanen naar alle waarschijnlijkheid gewoon gratis er bij krijgen. En zo moeten we na de belachelijke prijs van het spel zelf ook nog eens veel geld zien te vinden om die nummers te downloaden, wat ons wederom meer kost dan de Amerikanen.

Een laatste reden om Rock Band boven Guitar Hero te verkiezen is een voor mij zeer persoonlijke reden. Ik ben namelijk een enorme fan van de Amerikaanse rockband Nine Inch Nails en het nummer The Hand That Feeds is te spelen in Rock Band. Ironisch genoeg is Nine Inch Nails zelf ooit ook in een klein prij chandaal terecht gekomen, maar dan aan een kant die ik respecteer en nu ga volgen. Toen de band namelijk in Australie speelde kwam zanger Trent Reznor er achter dat zijn nieuwste cd flink wat meer geld kostte dan het in dezelfde week verschenen nieuwe album van Avril Lavigne. Toen Reznor aan zijn label vroeg waarom dit zo was, werd hij beantwoord met de zin “We weten dat jouw fans het hoe dan ook kopen”. Reznor werd daarop zo boos dat hij zijn Australische fans opriep het album dan maar illegaal te downloaden, totdat de prijs gefatsoeneerd was.

Nu ben ik, in tegenstelling tot Nine Inch Nails, niet de rechtmatige eigenaar van het product dat oneerlijk geprijsd is en ik zal dus niemand oproepen om het spel op een illegale manier te verkrijgen. Maar ik roep wel op tot een boycot van Rock Band. Wij Europese gamers hebben lang genoeg over ons heen laten lopen als het op prijzen aankwam, maar genoeg is genoeg. Koop Rock Band dus niet in de versie van 240 euro. Laat EA de straf voelen daar waar ze deze het meeste merken. In hun portemonnee.

Uiteraard kan ik niemand verbieden Rock Band te kopen, maar ik heb wel enkele suggesties om de prijs dragelijker te maken. In het geval je een PlayStation 3 bezit, importeer het spel. Uiteraard zul je door verzendkosten meer betalen dan de Amerikanen maar je betaalt nog altijd minder dan het spel kopen in Europa. Ik begreep dat de PlayStation 3 versie regiovrij is, en dus lijkt me dit de makkelijkste oplo ing.

Voor de Xbox 360 bezitters, waar ik mezelf ook toe zal moeten rekenen, ligt de oplo ing iets minder voor de hand. De game is immers niet regiovrij en het verschil in kosten ben je vervolgens weer deels kwijt aan het kopen van de lo e game. Maar gelukkig heeft de Xbox 360 iets dat de PlayStation 3 niet heeft, de Guitar Hero 2 en 3 controllers. Koop enkel de lo e game en gebruik een Guitar Hero controller, die prima schijnen te werken voor de 360. Uiteraard is het niet zo goedkoop als de oplo ing voor de PlayStation 3, maar anderzijds gaat er nu nog minder geld naar EA. De drumkit zul je niet kunnen gebruiken, maar de microfoon op je Xbox Live headset kan de Rock Band microfoon uitstekend vervangen.

Kortom, bijt de voedende hand, zoals mijn favoriete rockband in hun Rock Band nummer al zegt. Laat niet over je heen lopen. Genoeg is genoeg en EA doet ons Europeanen enorm tekort met deze prijzen. En daar zijn wij het niet mee eens.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou