Back 2 School-gids: tips voor hardware en accessoires
De zomer nadert langzaam maar zeker haar einde. Dat betekent voor vele jongere gamers in Nederland dat school binnenkort weer van start gaat. Dat vergt een goede voorbereiding en de juiste spullen – het soort waar je ook buiten school iets aan hebt. Deze gids biedt een aantal handige tips voor hardware en accessoires om het schooljaar goed en ontspannen te beginnen.
Door: Luuc ten Velde
Gamer.nl wordt ondersteund door affiliate-opbrengsten. Als je op bepaalde links klikt via onze site, kunnen we daar aan verdienen om deze website te kunnen verbeteren.
De juiste schoolspullen vinden voor het studeren begint, is niet gemakkelijk. Om ervoor te zorgen dat je achteraf geen spijt krijgt, helpen we je een handje op weg met een gids die zowel de gamer als student bedient. Van een krachtige game-pc die bij de zwaarste schoolopdrachten helpt tot een Chromebook voor al je hoorcolleges; alles wat je nodig hebt staat hieronder voor je klaar.
Lenovo Chromebook Duet
Voor velen biedt een nieuwe school de kans om nieuwe hardware in huis te halen. Een laptop is momenteel de standaard in de schoolbanken van het hoger onderwijs, en daarvan zijn een hoop verschillende soorten modellen beschikbaar. Een laptop hoeft in ieder geval niet veel te kosten, zo bewijst de Lenovo Chromebook Duet. Dat is een uitstekend 2-in-1 Chromebook, dat tevens als laptop gebruikt kan worden.
©GMRimport
Chromebooks staan bekend om de beperkte hardwarekracht, maar dat is bij de meeste toepassingen op school geen probleem. Al je schoolzaken kun je namelijk via de cloudprogramma’s van Google regelen, waardoor ze overal beschikbaar zijn. Voor notities maken, je agenda bijhouden en videobellen is de Chromebook ideaal, net als het uitwerken van verslagen en het volgen van digitale lessen.
Vooral het kostenplaatje maakt dit apparaat van Lenovo aantrekkelijk, want je betaalt er nog geen 300 euro voor. Zo houd je nog geld over voor andere handige schoolzaken.
Game-pc bouwen
Met het geld dat je overhoudt door voor bovenstaande Chromebook te kiezen, heb je nog flink wat budget over om een krachtige pc te bouwen voor eventueel zwaarder schoolwerk en – uiteraard – games. Denk aan video- en fotobewerking in programma’s van Adobe Suite.
©GMRimport
Hoe je precies een game-pc bouwt hebben we al eens uitgelegd, maar de vraag is natuurlijk of de prijzen voor componenten alweer redelijk zijn. Door de chiptekorten was het de afgelopen jaren namelijk voordeliger om een pre-built te nemen. Inmiddels zijn de prijzen weer enigszins gezakt, waardoor zelf een game-pc bouwen opnieuw haalbaar is. Zo kun je kiezen voor de beste specificaties om zowel alle zware programma’s te draaien als fijn gamen in de hoogste kwaliteit.
Voor een kleine 1900 euro kun je fantastische samenstellingen vinden die de prestaties van menig pre-built apparaat overtreffen. Hierbij is een combinatie van de Intel Core i5-12400-processor en het ASUS Prime B660-PLUS D4 LGA 1700 ATX moederbord een goede basis. Als grafische kaart is de Gigabyte Aorus GeForce RTX 3080 Master 12Ghet handigste om hierbij te halen in combinatie met de Corsair Vengeance LPX 16GB (2 X 8GB) DDR4 3600 MHz als RAM-geheugen.
Een goede stroombron kan alleen niet ontbreken voor de game-pc. Dankzij de uitstekende efficiëntie is de Evga SuperNOVA 850 Ga, 80 Plus Gold 850W een topkeuze. Opslaggeheugen moet nu nog worden geregeld, waarin de keuzevrijheid wat groter is. Western Digital en Samsung hebben uitstekende opties, maar ook de Crucial P2 1TB 3D NAND NVMe PCIe M.2 SSD is een aanrader dankzij de lees- en schrijfsnelheid van maximaal 2400MB/1900MB per seconde respectievelijk.
©GMRimport
Alles moet vervolgens nog wel in een pc-kast, waarin wederom mogelijkheid is om te spelen in de keuze. Wel is de Corsair 4000D de slimste keuze. Die heeft een handige manier om de kabels weg te werken, terwijl de luchtstroom ook goed is en de onderdelen minder snel warm worden. In de toekomst upgraden is natuurlijk ook een prettige bijkomstigheid, wanneer er nieuwe videokaarten verschijnen bijvoorbeeld.
Accessoires voor pc
Vergeet alleen niet dat je naast de zelfgebouwde desktops nog een monitor, muis en toetsenbord nodig hebt. De LG UltraGear 32GP850 is een goede aanrader, ook al kwam de monitor in mei 2021 uit. Niet alleen is die dankzij verschillende prijsdalingen erg betaalbaar, maar qua specificaties ook ideaal. Het scherm bevat een goed ips-paneel en beschikt over een verversingssnelheid van 180 Hz. Ook is de balans tussen responstijden en het doorschieten van het signaal uitstekend, terwijl de kleurinstelling ook dik in orde is.
Qua muis is er slechts één aanrader die zowel fijn is voor het gamen als werk, en dat is de Logitech MX Master Mouse 3. Die muis biedt zowel fantastische grip voor het gamen, als een tweede wieltje om mee te scrollen, wat handig is voor programma’s als Adobe Photoshop of Excel.
©GMRimport
Anderzijds kun je ook voor de goedkopere optie gaan met de Logitech Lightspeed G305. Deze lichte muis kun je altijd gemakkelijk wegstoppen in je rugzak, waardoor je toch net wat gemakkelijker vanuit de schoolbanken kunt werken. Tevens is de muis voorzien van een bluetoothconnectie en heeft hij zes programmeerbare knoppen. Dat bekende streamer Shroud een speciale versie van de muis kreeg is niet zonder reden: ook voor de succesvolle esporter was dit zijn favoriete pc-accessoire.
Voor een toetsenbord kun je de bekende merken beter links laten liggen. Hoewel die goed zijn, zijn er vaak goedkopere opties te vinden die er ook nog eens stijlvol uitzien. Daarin vallen de Ducky One 3 en Keychron K2-V2 op als goede opties. Eerstgenoemde valt op wegens een fantastisch design, terwijl de Keychron met zijn draadloze functie de nieuwe standaard zet voor betaalbare mechanische toetsenborden. Laatstgenoemde heeft daarbij ook een versie met low profile keycaps die ergonomisch een stuk fijner zijn voor op de lange termijn.
©GMRimport
Ongeacht de keuze is een toetsenbord een vereiste als je een game-pc bouwt. Een stijlvolle keuze maken mag dan best, terwijl deze mechanische toetsenborden nog een ander groot voordeel hebben. Ze zijn gemakkelijk mee te nemen wanneer je de Keychron draadloos gebruikt. Daarbij kun je de toetsen gemakkelijk even losmaken om het toetsenbord schoon te maken, wat na intens gebruik gegarandeerd nodig is.
Razer Blackshark V2
Een goede gameheadset zou je kunnen scharen onder accessoires voor de pc, maar dat is met de Razer Blackshark V2 niet helemaal het geval. Dit model is ook bruikbaar via een 3,5mm aansluiting op bijvoorbeeld een Nintendo Switch. Toch ligt de focus voornamelijk op het pc-gebruik en daar blinkt de Blackshark V2 het meeste uit.
©GMRimport
De headset heeft een strak design en fantastische audio en dat zonder de hoofdprijs te betalen. Dat is knap, want Razer heeft 7.1 surround sound in de headset weten te pompen, terwijl het comfort behouden blijft voor langere speelsessies. Dat de headset tevens noice cancelling heeft mag gezien worden als kers op de taart. Daardoor kun je je ook goed kunt focussen tijdens het studeren.
Uiteraard is de headset voorzien van een goede microfoon. Die kun je gebruiken tijdens de virtuele lessen of besprekingen met je studiegroep. Dat je de headset voor nog geen 80 euro kunt vinden, maakt dit misschien wel de beste deal in deze gids.
Alternatieve pc-optie: Lenovo Legion 5 Pro
Mocht een krachtige pc voor school echt een vereiste zijn, dan is bovenstaande combinatie van een game-pc en Chromebook geen optie. Wie rekenkracht nodig heeft in de schoolbanken, kan namelijk beter voor een gamelaptop kiezen. Dan zie je alleen vaak door de bomen het bos niet meer. Anno 2022 is de beste keuze de Lenovo Legion 5 Pro van eerder dit jaar. Je kiest immers voor een betaalbare optie met high-end specs waarop je jarenlang kunt gamen.
©GMRimport
De combinatie van een AMD Ryzen 7 5800H-processor en een Nvidia GeForce RTX 3070 grafische kaart is daar een goed voorbeeld van. Die zijn wel enkel verkrijgbaar bij het duurste model, dat overigens ook voorzien is van 32GB RAM-geheugen. Titels als Red Dead Redemption 2, Marvel’s Spider-Man Remastered en Elden Ring draaien prima - met een 1440p-resolutie op een IPS-scherm met een verversingssnelheid van 165 Hz.
Nintendo Switch Oled
Indien je niet voor de alternatieve pc-optie hoeft te kiezen, is er nog één aanrader die je wel standaard in je tas kunt stoppen: een Nintendo Switch. De hybrideconsole van Nintendo past gemakkelijk in iedere tas en heeft na dik vijf jaar op de markt legio aan games die het waard zijn om te spelen. Vrijwel ieder genre is voorzien van toptitels die als een zonnetje draaien. Daarnaast heeft het oledmodel heeft een mooier scherm waardoor kleuren beter uit de verf komen.
©GMRimport
Mocht je geen liefhebber zijn van Nintendo, dan is er nog een alternatieve optie. De Steam Deck verscheen eerder dit jaar en geeft je gelijk de optie om al je Steam-titels ook in handheldvorm te spelen. Helaas is de wachtrij van de handheld enorm lang, waardoor je geen kans meer hebt om deze voor de start van het schooljaar te krijgen, tenzij je via Marktplaats een tweedehands exemplaar weet te scoren.
Topstart voor het schooljaar
Met bovenstaande hardwaretips kun je het schooljaar met een vliegende start beginnen. Er is voor iedere opleiding een keuze te maken, terwijl je met de Switch een nieuwe groep vrienden kunt vinden. Op school kun je goed werk leveren en thuis lekker gamen met je nieuwe setup: het beste van beide werelden dus.