Asus ROG Zephyrus G14: Een nieuw tijdperk voor laptops
Met de komst van Asus’ nieuwe laptops waait er weer een frisse wind door de markt. Van vloeibaar metaal tot twee schermen, elke laptop lijkt iets bijzonders te hebben, zoals we in een href="https://gamer.nl/artikelen/hardware/asus-blijft-innoveren-met-de-2020-laptop-line-up/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">eerder artikel over de ROG line-up van 2020</a> al schreven. Een van deze laptops is de Asus ROG Zephyrus G14 die we hier zullen uitlichten.
Dit artikel is een partnerbijdrage van Asus. Lees hier wat dit betekent.
Asus ROG Zephyrus G14
Scherm: 14-inch 1440p 60Hz IPS met adaptive sync
Processor: AMD Ryzen 9 4900HS 8-core
Geheugen: 16GB DDR4 3200 MHz (dual channel)
Videokaart: Nvidia GeForce RTX 2060 Max-Q
Opslag: 1TB NVMe SSD
Gewicht: 1.68kg
Aansluitingen: 2x USB 3.1 Gen2 Type-C, 2x USB Type-A, 1x HDMI 2.0b en een audio combo-jack
Prijs: 2099 euro
De Asus ROG Zephyrus G14 komt op de markt in drie smaken, variërend van 1549 euro voor het model met een Ryzen 7 4800HS en een GTX 1650 Ti tot het topmodel van 2099 euro dat we vandaag bespreken. Deze heeft een Ryzen 9 4900HS-processor, een Nvidia RTX 2060 en een scherp 1440p IPS-paneel. Hoewel de specificaties allemaal zeer netjes zijn, is er toch één onderdeel dat echt opvalt: de processor. De Zephyrus G14 beschikt namelijk als één van de eerste laptops over de nieuwe AMD Ryzen-processors. Het bedrijf doet daarmee de eerste serieuze poging om Intel ook in de mobiele markt van de troon te stoten. Spoiler alert: dat is ze gelukt.
Design
Anders dan de meeste gaming-laptops schreeuwt de Zephyrus G14 niet direct om aandacht met grote logo’s, gekleurde verlichting of opvallende accenten. In plaats daarvan krijg je de keus uit een neutrale grijze of zwarte behuizing, maar saai is de laptop zeker niet. De achterkant van het beeldscherm is voorzien van een gaatjes-patroon dat op zichzelf al een zeer bijzonder effect geeft. In sommige modellen gaat Asus echter nog een stapje verder, want al die gaatjes zijn optioneel voorzien van leds. Daarmee kun je bijvoorbeeld statische afbeeldingen of teksten weergeven zoals het logo van je team, maar ook animaties zijn mogelijk. Gebruik je de laptop ook op kantoor? Zet hem dan uit of geef het logo van je bedrijf weer. Deze feature, die Asus ‘AnimeMatrix’ noemt, zal beschikbaar komen in een aantal varianten van de laptop.
©GMRimport
De klep heeft daarnaast nog een functie die je niet vaak tegen komt: bij het openen van de laptop duwt de klep de laptop iets omhoog. Daardoor ontstaat er meer ademruimte voor de ventilatoren onder de laptop met lagere temperaturen als resultaat. Een bijkomend voordeel is dat het toetsenbord iets naar voren wordt gekanteld waardoor het net iets comfortabeler is om lange teksten te typen.
Ondanks dat de laptop deels rust op de schermklep, voelt het geheel ook opengeklapt nog zeer degelijk aan. Het oppervlak waar het toetsenbord op rust geeft nauwelijks mee en de laptop staat over het algemeen stevig op zijn voetjes. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door de aluminium constructie met een honingraatstructuur aan de binnenkant. Die structuur zorgt ervoor dat alle panelen solide aanvoelen, terwijl het gewicht lekker laag blijft. De weegschaal tikt net geen 1,7 kg aan, waardoor dit mogelijk de lichtste gaming-laptop is die op onze redactie voorbij is gekomen.
Aansluitingen zijn er voldoende met twee keer USB-C, twee keer USB-A, HDMI 2.0b en een audio combo-jack. De USB-C-poort aan de linkerkant heeft ondersteuning voor DisplayPort 1.4 en kan tevens gebruikt worden om de laptop op te laden met maximaal 65W. Let wel op dat geen van beide USB-C-poorten ondersteuning bieden voor Thunderbolt 3.
©GMRimport
Natuurlijk hebben we zelf de kleurweergave ook even aan de tand gevoeld en de resultaten zijn uitstekend. Het paneel is in staat om 100% van het sRGB-spectrum weer te geven en doet dat met een hoge precisie. De maximale kleurafwijking (deltaE) meten we namelijk op 1.14. Dat is een uitstekende score als je je bedenkt dat alles onder de drie niet meer zichtbaar is voor het menselijke oog. Standaard is de witbalans wel veel te hoog afgesteld voor serieus grafisch werk, maar gelukkig is dat eenvoudig om aan te passen met een kalibratie.
Kijken we naar de helderheid en het contrast, dan is er meer goed nieuws. De maximale helderheid ligt namelijk op 302 nits met een contrast van 1310:1. Hoewel je waarschijnlijk nog steeds niet met je laptop in de zon gaat zitten, is het een zeer nette score voor een IPS-paneel.
Prestaties en koeling
Zoals gezegd beschikt de Zephyrus G14 over de splinternieuwe AMD Ryzen 9 4900HS-processor. De laatste jaren is AMD bezig met een enorme comeback op het gebied van desktop-processors, maar op het moment domineert Intel nog het laptop-segment. Met de Ryzen 4000-serie lijkt daar verandering in te komen, want de processor van AMD doen het ongekend goed in onze benchmarks. De 4900HS weet niet alleen de topmodellen van Intel te verslaan, de processor doet dat ook nog eens met een laag stroomverbruik.
©GMRimport
Als we de AMD-chip vergelijken met de grote concurrent in dit segment, de Intel Core i7-9750H, dan is het een verschil van dag en nacht. Cinebench R20 is een mooi voorbeeld waar de verschillen snel duidelijk in worden. Intel was nog niet zo lang de koploper als het ging om single core-prestaties, maar nu neemt AMD het voortouw met 482 punten tegenover 432 punten voor de Intel-processor. Toch worden de verschillen pas echt duidelijk als we naar het stroomverbruik tijdens de multi core-test kijken. De AMD Ryzen 9 4900HS gebruikt namelijk ongeveer 52W voor het behalen van een score van 4101 punten, terwijl de Intel i7-9750H ongeveer 51W wegslurpt voor 2098 punten. De AMD processor is dus bijna twee keer zo efficiënt! Dat is niet alleen goed nieuws voor iedereen die de laptop vaak zonder oplader gebruikt, maar dat betekent ook dat de ventilatoren niet uitzonderlijk hard hoeven te draaien om deze scores te behalen.
©GMRimport
Zoals we ondertussen gewend zijn van Asus is de Zephyrus G14 ook weer uitgerust met een uitstekende NVMe-SSD. Het is jammer dat er geen gebruik is gemaakt van de mogelijkheden van PCI-express 4.0, maar gezien de hoge prijzen van de huidige PCI-express 4.0-SSD’s was dat waarschijnlijk een verstandige keus.
Tijdens al deze tests bleven de processor en videokaart op een zeer nette temperatuur. De hoogste temperatuur die voorbij is gekomen, is 88.9 graden voor de AMD-processor bij een verbruik van net geen 60W. Hoewel dat op zichzelf niet erg bijzonder is, was het wel opvallend dat de laptop daarbij nog relatief stil bleef. Dit komt door het uitgebreide koelsysteem dat Asus heeft geïnstalleerd met in totaal vijf heatpipes en twee speciale ventilatoren.
©GMRimport
Conclusie
De Asus Zephyrus G14 is ongetwijfeld een van de meest interessante gaming-laptops van dit jaar. De behuizing is uitstekend en heeft een vrij neutrale uitstraling, maar kan met behulp van AnimeMatrix toch omgetoverd worden in een gaming-laptop. De prestaties van de laptop zijn uitstekend door de combinatie van een goed koelsysteem en de splinternieuwe AMD-processor.
Meer weten over de gehele ROG line-up van 2020? Bekijk hier de innovaties van de 2020 Asus laptops op een rij.